obsessed_420x470Legendarische doom-act The Obsessed, met de evenzo legendarische Scott “Wino” Weinrich als voornaamste lid, kondigt via een ‘Wino communiqué‘ op de officiële Facebook-pagina van de band aan weer te gaan reformeren. Wino wijt de heroprichting aan de vele verzoeken die hij kreeg: “Over de hele wereld vertelden vrienden mij dat ik The Obsessed weer moest gaan oppakken, dus heb ik besloten dat te gaan doen.”

Door Steven Gröniger

Voor de bezetting grijpt Wino alleen niet terug op de talrijke leden uit het verleden. Zoals bijvoorbeeld de The Church album bezetting met Wino, Greg Rogers en Guy Pinhas, waarmee hij destijds voor Roadburn 2012 (luister onderaan) de draad ook weer oppakte. Voor deze nieuwe incarnatie pakt hij zijn maatjes Dave Sherman en Brian Costantino uit zijn andere project Spirit Caravan erbij: “Ik heb gewacht totdat ik de juiste samenstelling van kunde, attitude en persoonlijkheid had om dit doel te bereiken. Vanaf nu af aan zal The Obsessed bestaan uit mezelf, Dave Sherman en Brian Costantino, die hebben bewezen toegewijd, angstloos en onwrikbaar in hun liefde voor muziek te zijn.” Aldus Wino.

Ondanks de respectabele leeftijd van bijna 56 jaar blijft Robert Scott “Wino” Weinrich onverminderd een ‘tour de force’ binnen het doom metal-genre. Wat in 1975 begon als Warhorse, voorgeleid door een 16-jarige Wino, mondde een jaar later uit in The Obsessed. Nadat de band de zogenaamde Rockhouse betrok evolueerde het geluid naar harder, maar vooral zwaarder.

De band kende in zijn bestaan talloze wisselende samenstellingen, maar altijd met Wino. Het is bijna niet te doen om alle projecten en uitvloeisels hier gedegen uiteen te zetten. De buitengewoon grote invloed bleek onder meer toen ze midden jaren ’80 richting Californië vertrokken. Aldaar troffen ze namelijk een rauwe, droge, harde, maar levendige ondergrondse woestijnscene en betrok Wino de toen zéér jonge bassist Scott Reeder in zijn band. Scott vertrok niet gek veel later weer om een project genaamd Kyuss te formeren met Josh Homme, John Garcia en Brant Bjork. Vervolgens trad de (nu ook van Goatsnake bekende) Guy Pinhas toe.

Wino besloot zich in dat zelfde moment te storten in een ander project: Saint Vitus. Maar aan het begin van de jaren ’90 bleek met de heruitgave van het debuutalbum van The Obsessed dat de doom metal van het powertrio toch nog tamelijk populair was. Prompt werd er nieuw leven ingeblazen, getourd en nieuw materiaal geschreven. Na wederom verschillende pauzes en bezettingswisselingen de afgelopen jaren kunnen we nu dus op korte termijn weer nieuw materiaal verwachten.

The Obsessed op Roadburn 2012:

Deel dit artikel