Haatdrager persfoto door Luna Obsidia

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Op Roadburn zie je de nieuwe generatie aan het werk en je zou kunnen zeggen dat het festival die aanstormende garde ook opleidt. Bij Haatdrager is dat letterlijk het geval. Althans, de Eindhovense Metal Factory leidt – ondersteund door Roadburn – deze zevenkoppige band op richting hun podiumdebuut op het prestigieuze Tilburgse heavy festival. Walter Hoeijmakers, artistiek directeur Roadburn, raakte bij een repetitie diep onder de indruk van het niveau. “Ik zag daar zeven studenten die to-taal voor elkaar gaan. Het raakte me enorm.”

Met Haatdrager staat zaterdag 19 april alweer voor de derde keer een formatie van de Metal Factory op Roadburn. De groep combineert sludge metal met elementen als elektronica en underground hiphop en herbergt ook een producer van het Music Production Lab, een andere MBO-opleiding van het Eindhovense Summa College. NMTH stuurde fotograaf Charlotte Grips langs bij een repetitie in thuisbasis Dynamo. Vervolgens voelden we Hoeijmakers aan de tand over dit bijzondere educatietraject. En leerden en passant over links met een zekere Utrechtse commissieopdracht en zijn zwak voor talentontwikkeling: “Jongeren hebben de toekomst en in onze underground moet ook een nieuwe generatie opstaan.” Roadburn voelt de noodzaak om die vernieuwing, die jeugdige aanwas actief te stimuleren.

Tekst: Ingmar Griffoen / Fotografie: Charlotte Grips


Eind maart kwam het eerste geluid van Haatdrager uit: Sporen van Leed

Opvallend: na voorgangers Alkahest en ONEIROPOREIA zien we wederom een Metal Factory-band met een frontvrouw. En ook Roos Woertman heeft een beste scream in huis. Haatdrager gaat van zware sludge metal – geïnspireerd door brute bands als Indian en LLNN – naar meer atmosferische, psychedelische passages met synths, heldere gitaarlijnen en rauwe, industrial hiphop en elektronica uit de koker van producer Roy Broeren. Bij het beluisteren van Sporen van Leed vallen ook invloeden op hun plaats van meer experimentele, vrijzinnige artiesten uit het Roadburn-spectrum als (de Zambiaans-Canadese rapper) Backxwash, hardcore hiphopper Dälek en producer The Haxan Cloak. De opvallende mix maakt aardig benieuwd naar de live vertolking op 19 april in de Hall Of Fame.

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Radicaal anders en volle bak richting de toekomst
Een dergelijke cocktail aan invloeden zagen wij in deze samenwerking niet direct aankomen, maar is helemaal niet zo gek volgens Kevin Quilligan. De Metal Factory-coördinator legt per mail uit dat Hoeijmakers de school en de band juist pusht om meer de randjes op te zoeken, om iets te ontwikkelen dat minder ’traditioneel metal’ is. “De grote uitdaging die we van Walter Hoeijmakers en Roadburn meekrijgen, is dat het elk jaar iets radicaal anders wordt.” Die uitdaging wordt volgens hem aanzienlijk vergemakkelijkt doordat de studenten zelf veel brede en ook modernere invloeden meebrengen. “Walter en Daan (Holthuis, Hoofd Programma 013, IG) waren erg enthousiast. Ik durf te zeggen dat dit project volle bak richting de toekomst gaat.”

“De grootste drijfveer is om jonge muzikanten te laten groeien”, verklaart Hoeijmakers, die toegeeft dat hij Quilligan had verzocht om met de band ‘wat minder binnen de lijntjes te kleuren’. “Anders kan het een formule worden en dat wil je niet. Toen Kevin met dit project kwam, met producer Roy van het Music Production Lab, was ik dan ook heel blij.”

Onderwijstraject in de snelkookpan
Er staat 19 april zeker een echte band op het podium, maar Roadburn en de Metal Factory benadrukken dat ze dit vooral zien als een onderwijstraject, een project waarin zeven studenten hun opleiding in de praktijk kunnen brengen. Hoeijmakers: “Het project heet Haatdrager en de weg ernaartoe is het leerproces. Voor ons als Roadburn is het niet van belang of er een band komt met een naam, die na dit onderwijstraject doorgaat. Dat is mooi, maar het gaat erom dat die studenten alle facetten van de opleiding in een snelkookpan in de praktijk kunnen brengen. Dat is waar het project over gaat.”

NMTH krijgt ondertussen wel het gevoel dat het steeds serieuzer in de saus wordt gezet. De presskit zag er in ieder geval erg professioneel en compleet uit. “Dat moet ook. Dat is wat ze op school leren. Het samenwerkingsproject mondt via die snelkookpan uit in een optreden op een gerenommeerd internationaal festival en alle geleerde facetten kunnen die zeven studenten in de jaren erna vaker in de praktijk brengen én overdragen aan andere studenten.”

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Toegang tot Roadburn en de beroepspraktijk
Het leertraject van de studenten sluit goed aan bij het uitgangspunt van het MBO als praktijkgerichte opleiding, die in de beroepspraktijk geschoolde mensen aflevert. Dat aspect is waar Roadburn en de Metal Factory naar op zoek waren in de samenwerking. Coördinator Kevin Quilligan hecht er dan ook aan om het als onderwijstraject te presenteren. Hoeijmakers: “Daar zit voor de school de meerwaarde in, het contact met de beroepspraktijk. Met die gedachte zijn we samen gaan zitten. Alles wat rond die band speelt, dat zijn eigenlijk gewoon beroepspraktijkgerichte lessen.”

Naast die insteek verwacht de gemeente Tilburg (als subsidieverstrekker) ook dat Roadburn zich inzet voor talentontwikkeling. Het educatietraject gaat voor het Summa College verder dan ‘de Metal Factory band’. Er zijn ook studenten achter de schermen aan het werk, bijvoorbeeld bij de opbouw, in de productie, in de loading dock van 013 en achter de bar. Quilligan: “Studenten krijgen gastlessen van Walter en Daan, ze komen in contact met bands en medewerkers. Op allerlei niveaus hebben onze studenten ’toegang’ tot het festival en daarmee tot de beroepspraktijk rond de alternatieve muziekindustrie.”

Blown away door ‘Julie Christmas met industriële hiphop’
Een succesvolle band is dus geen doel op zich, maar Hoeijmakers is vol overtuigd van de kwaliteit en potentie van dit traject. “Geweldig. Ik had het niet zien aankomen, Coach Michel Nienhuis belde me op een gegeven moment wat ongerust en onzeker op: ‘Walter, ik weet het niet helemaal hoor’. Dus Daan en ik gingen naar Eindhoven, bevreesd dat we misschien wel moesten ingrijpen. Maar ze speelden drie nummers in de oefenruimte en na afloop keken we elkaar aan: ‘Huh? Wow!’ Zeven jonge studenten die volledig voor elkaar gaan, die – net als bij de commissieopdracht van Throwing Bricks en Ontaard – de kans hebben aangepakt en besloten dat zij er alles uit gaan halen wat eruit te halen valt.

“Muzikaal, artistiek en creatief is dit echt van een heel ander niveau, zo goed. Met Roos als frontvrouw, met die industriële hiphop-invloeden en met producer Roy die live met al zijn spullen uitpakt, zo modern, zo gaaf”, jubelt Hoeijmakers. Vocalist Roos Woertman tilt Haatdrager volgens de directeur naar een ander niveau. “Zij is als frontvrouw echt… wow… Julie Christmas! In die regionen…, dat soort presence, en met die stem waar ze veel mee kan. En dat geschreeuw. Er zit heel veel achter, want het is gebaseerd op ervaringen uit haar leven.”

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Dealen met verslaving en emoties uiten als Megan van Couch Slut
Die ervaringen deelt Woertman met bandlid Jeroen van den Noordt. De bassist (en backing vocalist) schreef ook teksten voor Haatdrager en beide artiesten hadden op jonge leeftijd te dealen met verscheurende emoties door verslaving binnen de familie. Hoeijmakers: “Daar hebben ze allebei wel een knauw van gekregen en die verslavingsproblematiek uiten ze in de nummers. Zij uit dat in haar vocalen en haar act.” Het is als artiest zaak om je emoties niet binnen te houden, oordeelt Hoeijmakers, “want die emoties maken wie je bent”.

Dat laatste ging niet vanzelf. “Daan en ik zagen dat ze zich inhield bij de presentatie. Bij de feedbacksessie met de band heb ik dat gezegd. Ik vroeg: ‘Roos, durf jij jezelf te laten gaan?’ ‘Dat doe ik toch al?’ ‘Nou, ik denk dat jij je wel laat gaan en ik zie ook wel de urgentie. Maar wat als de band jou volledig rugdekking geeft, zorgt dat het muzikaal als een huis staat, achter jou staat en je fysiek alle ruimte geeft, durf jij dan net als Megan van Couch Slut dat podium te pakken?’ Die band had ze gezien op Roadburn: ‘die mevrouw is heftig’, zei ze.

“’Maar dat ben jij ook, met jouw teksten en hoe het eruit komt. Durf jij je helemaal te laten gaan? Durf jij die ruimte te pakken? Durf jij – als je emoties je overweldigen – durf je dan schreeuwend over het podium te rollen, durf je in het publiek te slaan of desnoods daar over de grond te rollen? Durf jij je zo te laten gaan?’ Iedereen werd helemaal stil. ‘Als jij dat durft en zij zorgen ervoor dat ze jou beschermen, dan gaan jullie iets doen wat ongekend is.’ Kevin zei dat ze daar heel erg mee bezig zijn gegaan, dus ik ben erg benieuwd. Let maar op: Zij is het geheime wapen.”

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Studenten kijken meer naar leeftijdsgenoten dan headliners
Nu de samenwerking alweer het derde jaar ingaat, vragen we Hoeijmakers of hij denkt dat deze unieke kans een beetje begint te leven binnen de muren van de Metal Factory. “Ik begrijp dat ze serieus audities doen, dat studenten zich kunnen aanmelden met een motivatie. Daarin moeten ze heel duidelijk aangeven waarom. Op basis daarvan kiezen ze mensen uit voor de audities. Ze doen het zoals het ook in de praktijk zou gaan. Je moet laten zien dat je dit echt wil.” De Metal Factory vraagt dus wel een flinke investering van de studenten. “Ja, ze proberen de praktijk zo goed mogelijk na te bootsen. Het gaat echt om die commitment.

“Ze willen zo aan de studenten laten zien dat zo’n project ook iets van je vraagt en studenten zo echt laten groeien. Ik begrijp van Kevin dat ze die groei ook zien bij de leden van Alkahest (te zien tijdens OFFROAD) en ONEIROPOREIA en dat die anderen daar ook in meenemen. Dat vindt de school wel fijn, want dat inspireert de andere studenten weer. Ik hoor dat studenten heel erg naar elkaar kijken en zich aan elkaar optrekken.” Daarbij spreken bands met leeftijdsgenoten meer tot de verbeelding dan de headliners. “Dat had ik eerst niet zo in de gaten. Grotere bands lijken minder bereikbaar. Maar als ze dan op Roadburn, Graspop of Jera On Air een band met 20-jarigen zien, dan komt het heel dichtbij opeens. Die zijn nog aan te raken en daar kunnen zij zich aan spiegelen.”

Parallellen met Commissieopdracht Throwing Bricks x Ontaard
Hoeijmakers benoemt meermaals parallellen met de Commissieopdracht van Throwing Bricks en Ontaard, waarvoor hij ook de repetities bezocht (zie voor die samenwerking de reportage van Merijn Siben & Sabrine Baakman). En waar hij tot tranen geroerd was en weggeblazen werd. “Ik ben me echt helemaal kapot geschrokken van het artistiek en muzikale niveau van die Utrechtse groep. Daar is de hoofdrol voor Shira van Ontaard. In de repetities deed zij net of het een show was en naderhand, toen de finale klaar was, stond iedereen te klappen voor haar. Holy fuck zeg. Soms weet je niet wat het is, maar dan is er toch iets wat een persoon triggert.

Haatdrager persfoto: Luna Obsidia

“Roos van Haatdrager heeft dat ook in zich. Dan wordt er iets getriggerd… pfoe. Ik vraag me echt af of die jongens in de band wel weten wie ze voor zich hebben staan. Ik vind het wel mooi om te zien hoe een club als Throwing Bricks en Ontaard, en ook deze mensen van de Metal Factory zo’n kans aangrijpen om te groeien. De grootste drijfveer van dit samenwerkingsproject is ook om mensen te laten groeien. Jongeren hebben natuurlijk de toekomst en als we naar onze geliefde underground kijken, dan zal er een nieuwe generatie moeten opstaan die de scene van nieuwe impulsen voorziet. Als wij met Roadburn daar een bijdrage aan kunnen leveren, dan maakt me dat heel gelukkig.”

Haatdrager debuteert live op zaterdag 19 april. De band opent de dag van 14:30-15:20 uur in Hall of Fame.

Haatdrager line-up:
Roos Woertman – vocals
Jeroen van den Noordt – bass, backing vocals
Ibe van Rijn – guitars
Yngwie van den Brand – guitars
Ruben van de Stouwe – synths
Roy Broeren – live electronics
Joris Cox – drums


Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips

Haatdrager, foto Charlotte Grips



Deel dit artikel