MNHM in dB's, foto Tom Roelofs

MNHM in dB’s, foto Tom Roelofs

MNHM ja, ook bekend als Mannheim en in een vorig leven als Do Not Run We Are Your Friends. De Nijmeegse formatie deelt een lid, saxofonist Otto Kokke om preciezer te zijn, met Dead Neanderthals. De stadgenoten delen ook de compromisloze filosofie en experimenteerzucht en de labelstal van het Belgische Consouling Sounds. Treffend dat ze de dolle Noord-Ieren van And So I Watch You From Afar als voorbeeld noemen, want eenmaal op stoom zijn de noisende Nijmegenaren niet meer te stoppen.

Door Ingmar Griffioen

MNHM speelt zaterdag 30 september op DOOMSTAD #3 in EKKO, met Esben and the Witch en Ortega, en in dit artikel geven we je een paar redenen waarom je jezelf voor je kop zult slaan als je ze niet gaat zien. Dat voor je kop slaan kun je trouwens beter aan de band overlaten, want die mix van noise-, post- en mathrock, free jazz en doom ga je voelen en dat wil je.

MNHMMNHM heeft net een nieuw album uitgebracht en dat is geweldig. ‘Of Empires Past’ verscheen op 5 mei bij Consouling Sounds. Je ziet de hoes hiernaast. Negen nummers telt de langspeler en bij A Show Of Might doet de groep de naam eer aan door meteen de noisy registers open te trekken. Dissonantie is een wapen dat MNHM niet schuwt en het even helemaal tot nul afbreken is ook geen probleem. In het tweede nummer Equals Of Gods trekken de Nijmegenaren een andere troef: die van een melodieuze, pakkende synthlijn. Die is zo pompeus dat het haast doet denken aan Beyoncé’s Crazy In Love. Het is maar een korte toevoeging, maar die hyper synths geven een onvermoed en welkom stukje toegankelijkheid die aan het begin van volgende track Ascension nog eens verdiept. Waarna het nummer even bijna stilvalt en dan keert het thema dubbel zo hard terug. Kijk, zo blijven we bij de les.

Vergeet Queen Bey maar weer. Geen soft gedoe verder hoor, ongetwijfeld niet zo bedoeld en meer onze associatie. De plaat biedt vooral harde noise en math, maar wel met het nodige gevoel en lucht gespeeld. Melodic noise noemt NMTH het zelf niet ten onrechte. Het titelnummer is vooral een temporiserend intermezzo en Rule Of Law voegt een digital noise terror-factor toe, een vleugje Atari Teenage Riot maar dan in veel hoger tempo en ijlere registers. In Enforce / Embrace mogen de gitaren hevig ronken (we dig!), valt de noise in en verderop een saxofoon bij, maar blijft het gemoed wat zwaarder en doomier. Afsluiter Coronation is dan opeens een zwierige synth-song die heel langzaam opbouwt, om halverwege even het gas los te laten en dan dieper en hectischer in te trappen, alles zwelt aan tot orkestrale noise-proporties en fade dan langzaam uit.

Wat een belevenis. Onderga die plaat hieronder. Fysieke exemplaren bestel je in de Consouling Sounds webshop, digitaal kun je bij Bandcamp terecht.

Nog meer redenen zei je? Ja, je wist al van de overweldigende liveshow van de Nijmegenaren, maar met dit materiaal voegen ze er nog een trap aan toe. Zo bewees de show eerder dit jaar al op het NMTH x Roadburn-podium in Cul de Sac, een maand voor de release. Onze recensent ging er met liefde voor kapot: “Wat een absolute sonische wervelstorm blaast er door de Cul de Sac heen. Dikke eindeloze beats, extreme breakdowns en tempowisselingen, die vooral heel bezwerend zijn, zorgen dat je zintuigen op standje volle concentratie staan. Muzikale gijzeling was nog nooit zo heerlijk en intens als in deze vorm, op dit podium en in deze ambiance. De tering. Eindbaas.”

Juistem. Meer van dat op zaterdag 30 september op DOOMSTAD #3 in EKKO, Utrecht. Met: Esben and the Witch, MNHM en Ortega, en passend grove, en ditmaal ook supersonische plaatjes van Doomany Dj’s. Meer informatie in het FB-event en kaarten à € 11,- haal je hier.Deel dit artikel