The Kendolls, foto: Ketil Hardy

The Kendolls, foto: Ketil Hardy

Na nog een laatste terugblik op ESNS, waar het bloed, zweet en de eierballen nog van de muren van De Kar druipen, is met deze week het volwaardige nieuwe concertjaar echt aangebroken. We hoeven niet idioot lang te wachten voor de eerste festivals zich weer aandienen, sterker nog met Bastard Fest in Breda hebben we vast een heel fijn mini-festival te pakken, maar voorlopig richten we het vizier vol op het clubcircuit. We beginnen op dinsdag in Rotown met het even charmante als rockende Black Honey, pakken flink door met gereputeerde Canadese en Zweedse punkrock/hardcore en sluiten de week af met de betere progrock en progmetal. Weekje hoor.

Samenstelling en tekst: Stefan Kemp

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!


BLACK HONEY

DINSDAG 24-01 ROTOWN, ROTTERDAM 

De show op woensdag in Paradiso is al uitverkocht, maar gelukkig kan je dit snel groeiende fenomeen uit de UK nog in Rotown, Rotterdam zien! Alleen niet treuzelen, want deze kaarten gaan ongetwijfeld ook in rap tempo. Officieel gelabeld als Britse indiepop, maar het rockt als de beste hoor, zo zagen we in december nog in TivoliVredenburg. En aan integriteit komen ze ook zeker niet te kort, wetend dat het viertal lange tijd bewust geen pers en geen foto’s wilde rondom de band. Een statement dat zij maakten om te benadrukken dat de muziek voor zichzelf moet spreken.

 

SNFU

DONDERDAG 26-01 PATRONAAT, HAARLEM | VRIJDAG 27-01 WILLEMEEN, ARNHEM | ZATERDAG 28-01 BASTARD FEST, MEZZ BREDA

SUPPORT: PATRONAAT: BITTER GROUNDS + CRACKED UP | WILLEMEEN: BITTER GROUNDS + INK BOMB + THE UNSINKABLE + PERIOT

Meer dan 35 jaar lang staat het Canadese SNFU al garant voor een goed potje punkrock en ze worden zelfs gezien als een van de bands die een belangrijk bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van het skatepunk-genre. Ondanks het feit dat, naast de energieke frontman Ken Chinn, elk ander bandlid meerdere malen is vervangen en de band in zijn derde incarnatie leeft, weet SNFU hun legacy van hardcore punkrock door te zetten. Met acht studio-albums en een handvol EP’s aan munitie staan ze deze week drie dagen achter elkaar te knallen.

 

THE KENDOLLS

DONDERDAG 26-01 PAARD VAN TROJE, DEN HAAG | VRIJDAG 27-01 ACU, UTRECHT | ZATERDAG 28-01 BASTARD FEST, MEZZ BREDA

SUPPORT: FILTHY FELONS (ACU)

Als je Aqua, bekend van hun hit Barbie Girl, op een podium zou zetten met The Kendolls zou je misschien wel een van de grootste tegenpolen aller tijden te pakken hebben. The Kendolls is genadeloos, rauw, niet vies van dissonanten en wordt aangedreven door screams die vanuit de tenen lijken te komen. Deze Zweden lijken boven alles iets in hun botten te hebben wat simpelweg niet aan te leren is: een niet te ontkennen overtuigingskracht. Alles klinkt alsof het moet, niet omdat het kan.

Zaterdag zelfs een full-circle moment waarbij ze samen met vorige tip SNFU op het podium staan tijdens Bastard Fest!

 

DREAM THE ELECTRIC SLEEP

VRIJDAG 27-01 LITTLE DEVIL, TILBURG

De Amerikaanse band Dream The Electric Sleep staat als een boom die geplant is in de tuin van progrock, maar wiens bladeren vallen op het struweeltje van de buren: folk, doom, psychedelica en pop. Ja, het is me een drukke, dicht bewoonde buurt hoor. Het gekke is dat met zoveel bij elkaar gevoegde stijlen, het nooit als te veel of onsamenhangend overkomt. In het kader van het in 2016 verschenen Beneath The Dark Wide Sky spelen ze vrijdag in Little Devil. Met songs en muzikanten als deze kan het gewoon onmogelijk teleurstellen.

 

FATES WARNING

ZATERDAG 28-01 DE PUL, UDENZONDAG 29-01 PATRONAAT, HAARLEM

SUPPORT: ARMORED DAWN + FALLEN ARISE

Als we toch aan het proggen zijn, waarom dan ook niet van de rock naar de metal-variant een uitstap maken? Bij Fates Warning zit je in dat geval sowieso goed, want na maar liefst vijftien albums uitgebracht te hebben, zou je wel kunnen stellen dat deze gasten uit Connecticut inmiddels meesters van het vak zijn geworden. Hun nieuwste creatie Theories Of Flight heeft ze in Europa doen belanden en Nederland is dit weekend aan de beurt. Als jouw hart sneller klopt van onvervalste progmetal mag je deze echt niet missen. Je bent bij deze gewaarschuwd.

 


Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendarDeel dit artikel