Throwback naar vorige week donderdag tijdens Eurosonic. Een week geleden stonden we ’s ochtends nog te kleumen voor de deur van De Kar, waar het die middag en avond he-le-maal los zou gaan. Never Mind The Hype is in anderhalf jaar tijd uitgegroeid tot een sterke speler in het Nederlandse muzieklandschap. De reacties van bands, partners en mensen in de industrie zijn te gek en daar zijn wij enorm trots op. Dit vierden wij in Groningen met onze eigen showcase in De Kar, als onderdeel van Coksonic. Binnen regende het eierballen en bier. We zagen veel bekende, maar ook nieuwe gezichten. De kou was snel vergeten want met zes steengoede bands op het programma werd De Kar tot de grond afgefikt. Hoe dat ging kun je nu hier in de aftermovie hieronder bekijken, met begeleidend schrijven:

Door: Tim van der Steen

The Charm The Fury, foto: Tim van der Steen

The Charm The Fury, foto: Tim van der Steen

We trappen om 17.00 uur af met ‘Eierballs to the walls’. Tijdens dit delegates only onderdeel van het programma staat het al snel gezellig vol in De Kar en het is aan Grenadeers om de eerste heavy noten te kraken. Onder de geselecteerde bands vandaag zowel nieuwe als gevestigde namen. Bovenal zijn het acts waar wij in geloven en die zich in het live-circuit hebben bewezen. Met een strakke pot hoekige stonerrock laat de Utrechtse groep alvast horen waarom zij het NMTH stamp of approval waard zijn en eerder al onze Popronde-selectie rockten. De naam van het evenement is overigens niet zonder reden, rond zessen arriveren dan ook daadwerkelijk de eierballen. De gefrituurde lekkernij (gekookt ei omhuld met ragout, kerrie en een krokant jasje) is al jaren een begrip voor iedereen op ESNS. Grappig genoeg horen we bij het uitdelen toch regelmatig ‘Ah, dan ga ik er nu eindelijk één proberen!’

Het is de beurt aan Paceshifters. Dit trio uit Wijhe trok vorig jaar naar de VS om hun nieuwe plaat (Waiting To Derail) op te nemen. Aan de hand van wat wij in Groningen zien kan 3 maart voor ons niet snel genoeg komen. Zo’n vuige grungy noiserockband als Paceshifters komt in een kroeg als De Kar perfect tot zijn recht, al bewijzen zij op Noorderslag dat zij ook klaar zijn voor grotere podia.

Magnetic Spacemen, foto: Tim van der Steen

Magnetic SpaceSam op de bar in De Kar, foto: Tim van der Steen

De deuren van De Kar zijn inmiddels open voor iedereen, tijd voor de opgefokte garagepunk van Magnetic Spacemen. Frontman Sam Pols kruipt al snel met zijn microfoon op de bar, om vanuit die benarde positie zijn jeugdige branie bij het publiek in het gezicht te spugen. De drie jonge kerels uit Steenwijk kwamen afgelopen oktober met hun typerend getitelde debuutplaat I Don’t Wanna Grow Up. De band bestaat pas sinds 2014 maar speelde al in het voorprogramma van onder meer John Coffey, Together Pangea en Peter Pan Speedrock. Met hun aanstekelijke live-energie is dat ook best te begrijpen.

Het Rotterdamse GOLD is vervolgens een bijzondere eend in de bijt. De band pint zich niet graag op een genre vast en is naar eigen zeggen ‘post everything’. Drie gitaristen, bassist en drummer leggen een aardig duistere sfeer neer. Soms staccato grooves, stoms riff-tapijten. Temidden van de chaos staat zangeres Milena Eva daar als een ijskoningin, haar hoge stem zweeft over het geweld. Om zes man op het kleine podium te proppen is een aardige opgave. GOLD zorgt in De Kar voor een indringend en visueel spektakel. Op 24 februari komt het nieuwe album Optimist uit op Ván Records.

Het heftigste feestje wordt hier vandaag wel opgeëist door The Charm The Fury. Furie heeft de Amsterdamse metalcoreband vandaag in overvloed. De charme komt vooral van frontvrouw Caroline Westendorp, die de heren in De Kar moeiteloos om haar vinger windt. Het staat nu overigens echt stampvol binnen, bewegen is nagenoeg onmogelijk. Toch weet zij de massa in no-time aan te sporen tot een wervelende pit. Crowdsurfers worden tegen het plafond geplakt en daar springt de vocaliste zo snel mogelijk tussen. Westendorp wordt tijdens het schreeuwen letterlijk op handen gedragen, en terecht.

De slotakkoorden van de Never Mind The Hype showcase zijn voor rekening van The Glücks. Drumster Tina en zanger/gitarist Alek werden ergens al eens beschreven als de Bonny en Clyde van de garagepunk en die geuzentitel maken ze meer dan waar. Het duo uit Oostende vlamt er in met een wilde bak garage en overstuurde vocalen. Korte, explosieve songs die zonder uitzondering de inmiddels licht tot zwaar beschonken crowd in beweging houden. Ook boeker Xander van Dijck (voorheen gitarist en crowdsurfer bij The Afterveins) ziet dat het goed is.

Kijk hier zelf hoe de Groninger mayhem zich ontvouwde in de showcase aftermovie:

Camera en edit door Stefan Kemp

 

En je wilt natuurlijk weten hoe de rest van Eurosonic Noorderslag was:

Eurosonic Woensdag
Eurosonic Donderdag
Eurosonic Vrijdag
Noorderslag ZaterdagDeel dit artikel