Vant op Best Kept Secret, foto Jan Rijk

Vant op Best Kept Secret, foto Jan Rijk

Week 49 is hier! De koude is nog niet uit de lucht en gelukkig de gitaren evenmin. De eerste halsen vliegen door de lucht op woensdag als Magnetic Spacemen in ACU nog maar eens duidelijk maakt waarom ze zo’n geweldige Popronde doormaakten en wat ons betreft best een stek op Eurosonic Noorderslag verdiend hebben. Ook op woensdag: de hete UK post-grungers van VANT in de Melkweg, en je ziet ze de dagen erna in Vera en 013 de zalen voltrekken. Toffe supports ook. Trip down memory lane met een van de tofste, meeslependste albums van de nineties: 1977, integraal vertolkt door de Noord-Ieren van Ash op donderdag in de Tolhuistuin. Afwisselend weekje dit want met Kvelertak en Crippled Black Phoenix komen er twee hele verschillende en zeer gereputeerde acts op de planken van Burgerweeshuis, Dynamo en Doornroosje. Scroll down for more details en sowieso om te lezen waarom we die bands tippen. Wij slingeren 1977 nog eens aan en wensen je een fijn gitaarweekje!

 

Samenstelling en tekst: Stefan Kemp

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!


 

MAGNETIC SPACEMEN, woensdag 7-12 in ACU, UTRECHT

SUPPORT: WILDEBEAST

Met gemak een van de tofste garagepunk-bands van eigen bodem. Net bijgekomen van een slopende Popronde-tour, beuken ze komende woensdag gewoon door naar het Utrechtse ACU met Wildebeast als support. Ze hebben supports voor onder meer John Coffey en Peter Pan Speedrock gedaan, die beide het Nederlandse rocklandschap hebben verlaten. Je zou kunnen denken dat er dan een gat ontstaat in de binnenlandse rockscene, maar pik even een show van Magnetic Spacemen mee en misschien voelt het dan meer alsof bovengenoemde titanen plaats maken voor een nieuwe generatie. Het is rauw, compact, smeekt om moshpits en vult de zaal altijd weer met good vibes. Het net verschenen album mag dan wel ‘I Don’t Wanna Grow Up’ heten, maar je weet wat ze zeggen: kleine jongens worden groot. En dat is precies wat deze band wat ons betreft best zou mogen worden.

 

VANT, woensdag 7-12 in MELKWEG, AMSTERDAM; donderdag 8-12 in VERA, GRONINGEN; vrijdag 9-12 in 013, TILBURG

SUPPORT MELKWEG: THE ELEMENTARY PENGUINS

SUPPORT VERA + 013: CALL IT OFF

Sommige bands lijken er opeens uit het niets te zijn en direct in een stroomversnelling opgezogen te worden. Dat zou je zeker van VANT kunnen zeggen. Met slechts een handvol singles bestormden ze het podium van menige grote festivals waaronder Reading en Glastonbury. Hier kregen we op Eurosonic de eerste introductie. Afgelopen zomer kwam pas de eerste EP uit, genaamd Karma Seeker, waarmee de teller van het aantal uitgebrachte nummers inmiddels op tien staat. Genoeg om een volledig beeld te krijgen van wat deze guys neerzetten en al luisterend valt er snel te begrijpen waarom de band in zo’n razend tempo geëxplodeerd lijkt te zijn. Niet per se zwaar, maar zeker krachtig en het soms grungy geheel voelt vooral heel enerverend aan. Inhoudelijk lijkt het ook nog ergens over te gaan met verschillende songs die een politieke lading hebben zonder puur feitelijk of onpersoonlijk over te komen.

In de Melkweg staan ze op de planken met The Elementary Penguins en in Vera en 013 zelfs met Nederlandse poppunk-toortsdragers Call It Off, die net een nieuwe clip en albumaankondiging eruit gooiden.

 

ASH, donderdag 8-12 in PARADISO NOORD (TOLHUISTUIN), AMSTERDAM

SUPPORT: INDIAN QUEENS

Twintig jaar geleden bracht de Noord-Ierse rockband Ash het album ‘1977’ uit. Reden genoeg voor een jubileumtour vol nineties nostalgie. Als dit album helemaal jouw jam was/is, moet je toch echt ervoor zorgen dat je erbij bent, want hij wordt namelijk helemaal integraal gespeeld. De plaat gooide in 1996 de deuren open naar het grote publiek en wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als een van de beste Britse rockalbums van de jaren negentig. Grote hits als ‘Oh Yeah’ en ‘Goldfinger’ zijn dus gegarandeerd, maar als het meezit smijten ze ook stiekem deze kneiter er doorheen…

 

KVELERTAK: donderdag 8-12 in BURGERWEESHUIS, DEVENTER; vrijdag 9-12 in DYNAMO, EINDHOVEN

SUPPORT: SKELETONWITCH

Kvelertak is een 6-koppige Noorse band die zich klaar maakt om het Burgerweeshuis en Dynamo eind deze week in de wurggreep te houden. Mocht je nou net even zin hebben om zowel je nekspieren als je talenknobbel te ontwikkelen, komt dat als geroepen, want dit rock ’n roll, black metal en punkrock-hybride gaat als een mythologisch beest tekeer met uitsluitend Noorse teksten. Net voor de zomer dropten ze hun derde studio album Nattesferd en inmiddels is de tour in volle gang. Amerikaanse thrash metalband Skeletonwitch uit Ohio trapt de avond af en wel met een nieuwe zanger. Na vijf albums en drie EP’s is dat best wat teksten instuderen, dus laten we op tijd aankomen om die beste man een beetje moral support te geven.

 

CRIPPLED BLACK PHOENIX, zaterdag 10-12 in DOORNROOSJE, NIJMEGEN

SUPPORT: PUBLICIST UK + THE DEVIL’S TRADE

Deze Engelsen houden van uitersten opzoeken, dat moge duidelijk zijn. Net als je helemaal gesetteld bent in de kwetsbaar en dreamy sfeer, luiden ze de komst van de donkere apocalypse in. Duistere psychedelische elementen worden als kers op de taart toegevoegd en de end of the world party is compleet. Denk prog, post-rock en Pink Floyd. De line-up van de avond wordt gecomplimenteerd door The Devil’s Trade en Publicist UK (wat gek genoeg juist een Amerikaanse band is). Publicist UK bestaat overigens uit leden van Municipal Waste en Revocation, maar is qua stijl heel wat anders. Deze formatie richt zich op een mix van post-punk en donkere rock in tegenstelling tot de thrash metal bands waar zij elders mee staan te raggen.


Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!Deel dit artikel