Architects op FortaRock, foto Rob Sneltjes

Architects op FortaRock, foto Rob Sneltjes

Daar is de geheel herboren en heropgefriste concertagenda weer! Althans de wekelijkse tiprubriek: ‘5 concerten die je niet mag missen’. We hebben een nieuwe samensteller, en daarmee een verse stijl door een verse bril en verder natuurlijk als vanouds vijf concerten/evenementen die deze week hard, alternatief en/of deviant en daarmee NMTH-waardig zijn. De oogst is weer aanzienlijk. We zitten duidelijk in het concert-hoogseizoen. Vrijdag, zaterdag en zondag moet je de hardste noten kraken en dan zijn we nog niet eens begonnen over Into The Void, het festival voor stoner, sludge, doom en meer dat vrijdag en zaterdag plaatsvindt in Neushoorn, Leeuwarden.

Samenstelling en tekst: Stefan Kemp

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!


* ARCHITECTS, dinsdag 18-10, MELKWEG, AMSTERDAM
Support: Stick To Your Guns + Bury Tomorrow

De Britse band Architects mengt hardcore met metal als geen ander. Hoewel de groep, met het recente verlies van gitarist Tom Searle, ongetwijfeld een zware tijd doormaakt, staan ze dinsdag snoeihard in de Melkweg. Verwacht een avond vol met lomp zware metalcore, recht vanuit het hart met de nodige chaos. Hun laatste wapenfeit ‘All Our Gods Have Abandoned Us’ bewijst dat ze geëvolueerd zijn tot de neus van de zalm van de hedendaagse metalcore. Donker, dreigend en met screams die je haren overeind laten staan. Het belooft een intense avond te worden en kom vooral lekker op tijd, want je wilt zeker niet de catchy hardcore van Stick To Your Guns noch de metalcore van Bury Tomorrow missen.

* FU MANCHU, donderdag 20-10, EFFENAAR, EINDHOVEN
Support: Tangled Horns

Wat is een donderdagavond zonder classic Californische fuzzriffs? Toch? Nou, dat dacht de Effenaar dus ook en boekte niemand minder dan stonerhelden Fu Manchu voor een show vol zowel klassiekers als recent werk. Denk wah solo’s en skate stonerpunk die je zintuigen op hol laten slaan, de Californische hitte is eventueel het enige wat je zelf erbij zal moeten inbeelden. Mooie gelegenheid ook om die merchstand te raiden, want je gaat toch niet naar huis zonder hun laatste release ‘Slow Ride / Future Transmitter’ op gelimiteerd vinyl? Oh… die heb je al? Okay, touché. Een schijfje van openers Tangled Horns dan, en uit ervaring kunnen we zeggen dat je de show van deze prettig gestoorde Belgen ook niet aan je voorbij wilt laten gaan. Kunstige groep ook. Check die video dan.

* MONOLORD + LIMB + BARK + ZAUM + EARTHSHIP, vrijdag 21-10, DYNAMO, EINDHOVEN

Toe aan een avondje rust? Blijf dan ver uit de buurt van de Dynamo, want vrijdag staan er vijf bands die je ongecontroleerd zullen laten headbangen. Op het menu staan namelijk Gothenburgse kings of doomy sludge Monolord; de altijd gruizig en smerige band Bark, uit Antwerpen; de masters of riffage Limb uit Londen; de Canadese laag en traag experimentalisten ZAUM, die overigens niet vies zijn van een sitartje; en last but not least de whiskey soaked schedel stompers Earthship.

* GRIMMSONS, PARTISAN & TANGLED HORNS, vrijdag 21-10, MEZZ, BREDA

In Breda gaan we vrijdag van postrock, naar new wave en weer door naar stonerrock. Grimmsons is een ultieme live-band uit de regio Antwerpen. Een strakke band die zich niet laat vangen in hokjes, zoals ze afgelopen editie van Roadburn overweldigend lieten merken. Op een bijzonder ongeforceerde wijze laten ze post-rock, new wave en post-punk in elkaar overvloeien. Zelf beschrijven ze hun muziek liever simpelweg als ‘intens, heart felt en luid’.

Ook Partisan houdt niet van de bewandelde paden. Denk aan post-punk, maar met de nadruk op dynamiek en donkere melodieën. Een aanrader voor liefhebbers van hypnotische poptunes verdronken in fuzz en reverb a la The Jesus and Mary Chain, Killing Joke en A Place To Bury Strangers.

Hey, was dat niet die band die opende voor Fu Manchu? Klopt! Tangled Horns is flink op de Nederlandse toer deze week, dus mocht je onverhoopt niet naar Into The Void kunnen en donderdag de Effenaar niet hebben kunnen redden, kan je deze avond toch een show meepakken van deze “Unstoppable Force” uit Antwerpen. De band weet altijd ongeacht het type podium dat ze betreden indruk te maken met hun groovende hybride van grunge met stoner.

* 5 JAAR SMITHSFOODGROUP MET THE PRESTIGE, SECRET HANDSHAKE CLUB, THE ARTEMIS, MARY FIELDS, LET’S TALK DAGGERS, FOR I AM KING, zondag 23-10 in HALL OF FAME, TILBURG. (maandag herkansing in ACU, Utrecht)

UPDATE: Helaas heeft ‘P60 zich teruggetrokken’ en gaat de zaterdag niet door. Zondag wel in Hall Of Fame en maandag kun je The Prestige met The Artemis in ACU, Utrecht zien.

DIY label Smithsfoodgroup bestaat 5 jaar en wie jarig is, trakteert. En hoe, damn! Met een ongelofelijk gruwelijke line-up wordt (zaterdag de P60 in Amstelveen en) zondag het Tilburgse Hall Of Fame overgenomen voor een internationale avond die je echt niet gaat vergeten. Het Nederlands aandeel hieron bestaat uit bekende gezichten zoals metalcore-act For I Am King, de keizers van chaos Mary Fields en de spacey, heerlijke weirdness van Secret Handshake Club.

Het UK geweld wordt in huis gehaald met de chaoscore van Let’s Talk Daggers, die dit jaar nog op het legendarische ArcTangent festival in Bristol stonden ter promotie van nieuwe plaat “A Beautiful Lie” en The Artemis die een hele lekkere blend van bands als Converge, Dillinger Escape Plan, Deftones en The Chariot neerzetten.

Tot slot: bitter has a new name, namelijk “Amer”: het laatste album van Franse alternative hardcore band The Prestige. Een show van deze gasten is er altijd een die je grijpt, wegblaast en weer bij de strot grijpt. Ze zeggen dat Parijs de stad van de liefde is, maar The Prestige is niet bang om je de andere kant te laten zien. De band weet thema’s als frustratie en het daaraan onderliggende geweld op een hele pure, heftige maar vooral gemeende manier te vangen in hun muziek. Het geluid van de gedesillusioneerde jeugd die te snel opgroeide. Mis het niet en als het naar meer smaakt, kan je ze samen met the Artemis ook nog maandag de 24e in ACU zien in Utrecht.

* GOD IS AN ASTRONAUT, zondag 23-10, DE HELLING, UTRECHT
Support: Drive By Wire

Het Ierse God Is An Astronaut brengt ambient en elektronica omgebogen tot post-rock naar Utrecht. De band weet menige luisteraar op plaat al te overdonderen en live is het een ware sensatie met op maat gemaakte visuals die van elk nummer een uniek kunstwerk weten te maken. Op hun inmiddels zevende plaat “Helios | Erebus” wordt hun donkerste en meest intense werk tentoongesteld. Hoog tijd voor een live expositie en deze wordt zondag in de Helling ook nog eens ingeleid door de heavy psychedelische rock van Drive By Wire.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!Deel dit artikel