Birth of Joy // Foto: Wolf Schouten

Muziek van Nederlandsche bodem heeft deze, op anderhalf na laatste, week van het jaar de bovenhand. Speciaal voor jullie een lijst vol rocktips, bluestips, en ‘alles wat daar tussenin zit‘ tips – om onszelf vóórdat de Kerstgekte begint even goed onder te dompelen in alles wat de rest van het jaar zo belangrijk maakt.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

1. DOOL
Eind oktober maakten Ryanne van Dorst, a.k.a. Elle Bandita, en consorten openbaar dat ze vanaf nu (toen, dus) als DOOL door het bandleven zouden gaan. Ze staan erom bekend van wanten te weten (lees: steengoede liveband) en hebben afgelopen maand de eerste shows gespeeld, waarvan deze op de 18e in dB’s, Utrecht, en 20ste in het Rotterdamse Baroeg de laatste zijn. In Utrecht zullen op de vrijdag de doomsludgers van HOLY het voorprogramma verzorgen. De show op zondag is per definitie bijzonder want zowel DOOL als voorprogramma Death Alley hebben een link met de notoire occultrockers van The Devil’s Blood, iets wat vooral in het geluid van DOOL is terug te horen. De Rotterdamse hardrockers van Order Of The Emperor spelen die avond ook mee.

Oweynagat:

2. KADAVAR
Het Berlijnse trio KADAVAR begon begin november met een Europese tour die 20 december in het Amsterdamse Melkweg met optreden #41 zal eindigen. Dat zijn een hoop feitjes in één zin! Komt erop neer dat dit de knaller van de tour zal zijn, met The Shrine, Satan’s Satyrs en Horisont als voorprogramma: riffrijke gitaarpartijen, hier een vleugje doom, daar een accentje Sabbath, een dikke knipoog naar de hardrock van de 70s maar dan in een jasje van nu.

The Old Man:

3. Arch Enemy
Voor iedereen die deze Zweedse melodieuze-death-metallers afgelopen november in Amsterdam heeft gemist, zijn ze de 18e terug in het land met een exclusieve headline show in het Drachtse Iduna. Wat houdt dit in? Geen verkort optreden als support-act! Twee keer zo lang!

Arch Enemy is met dit nummer door NMTH volgers gekozen als #76 van De Harde Honderd:

4. Maison du Malheur & Tiny Legs Tim
Wat is er nou fijner dan zo vlak voor de Kerst op een koude, donkere decemberavond te mogen luisteren naar (eclectische) rhythm & blues? Alleen een flink pak sneeuw kan dit vooruitzicht nóg mooier maken. Maison du Malheur zal samen met Tiny Legs Tim de 18e in het Leeuwardense Asteriks en de 23ste in Vera (Groningen) staan om de laatste Stomping Ground show van het jaar te spelen. De Groningse Boogie Chillers openen de avond in Asteriks en 19 december staat ‘one-man-blues Tiny Legs Tim’ om 15:00 op de Kerstmarkt van Amsterdam Roest.

Join the Weeds:

5. Birth of Joy & Pauw
Last but zeker not least. Begin december zag de eerste clip van de langverwachte nieuwe Birth of Joy plaat het levenslicht. De beelden van You Got Me Howling zijn prachtig, esthetisch verantwoord, strak gestyled. De klanken beloven een hoop en zijn absoluut een bevestiging van het Birth of Joy-geluid waar iedereen de 20ste van mag genieten in de grote zaal van het Amsterdamse Paradiso, er zijn nog kaartjes – maar het gaat snel! Het betreft bovendien een heuse duoshow met Pauw, de Twentse groep die dit jaar zo’n sterke groei doormaakte en van wie dit de laatste show zal zijn voor de Macrocosm Microcosm clubtour. Liefhebbers van psych-orgel-rock-‘n-roll mogen dit niet missen.

Voorproefje van het aanstaande Get Well: 

Meer concertinformatie? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel