Bron: //benhoudijk.wix.com/photo

John Coffey. Foto: Ben Houdijk. Bron: //benhoudijk.wix.com/photo

Met een festivalseizoen dat al in februari begint en de toffe programmering van vele popzalen tot jongerencentra en cafés snappen wij dat het lastig is om je concertagenda altijd up-to-date te houden. Gelukkig biedt Never Mind The Hype licht in de duisternis: hier lees je elke week een lijst met vijf niet te missen concerten! Geen stress meer dat je nou nét dat concert van je lievelingsband mist. Of gewoon een goed alternatief voor al die Netflix-marathons.

In deze concertagenda is voor ieder wat wils. Oude bands, jonge bands, shoegazing, hardrock, nog harder rock…

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

1. Clutch
Het (blues-stoner-) rockviertal uit Maryland is terug! Ditmaal om hun elfde studioalbum Psychic Warfare (recensie hierte presenteren, dat begin oktober uitkwam via eigen label Weathermaker Music. Ze bestaan sinds begin jaren 90 en kennen elkaar sinds het ukkies waren op de middelbare school. Door de jaren heen is Clutch een heuse muziektransformatie ondergaan: van het hardere werk naar een iets tammer (meer melodieus) geluid. Herkenbaar zijn de typische lage zangtonen van zanger Neil Fallon, die het echte Amerikaanse rockgeluid versterkt. Nieuwsgierig? Dinsdag de 8ste staan ze in Paradiso, Amsterdam.

Van het nieuwe album:

 

2. Left Of The Dial (festival)
Het Utrechtste oefenruimte complex/podium dB’s heeft weer een interessant festival voor bandjesliefhebbers georganiseerd, met ditmaal maar liefst zes acts: The Light Brigade, Wounded Kite, Electric Tears, Monokuro, The Capsones en Pondertone. Jong en oud. Allemaal van Hollandsche bodem. Allemaal gitaar. “Left Of The Dial” – of ze hiermee “standje 11 op de speakers” bedoelen, is een vraag waar je 12 december in dB’s het antwoord op gaat vinden, neem voor het geval dat je oordoppen mee.

Voorproefje van Electric Tears:

3. State-X New Forms (festival)
Tijdens het weekend van 11 en 12 december ‘metamorfoseert’ Paard van Troje (Den Haag) in een soort eclectische muziekspeeltuin: van jazz tot noise-geluiden, avant-garde indie-taferelen, wereldmuziek met vleugjes funk, hier en daar een versterkte gitaar. De line-up is behoorlijk fors en noiserockers Organisms, The Black Heart Rebellion (broeierige folknoir en meer), US rockveteranen Rocket From The Tombs, Haagse psychrockers The Womb, onze Popronde garagetroef Nisse Bodil en Fine China Superbone (Haagse math) zijn vast aanbevolen. Voor een deviant trip ben je bij de Zweedse Anna von Hausswolff en het instrumentale, Gents-Antwerpese freejazz-elektronica gezelschap Stuff. aan het goede adres, en check de bill vooral hier. Dagkaarten kosten 27 piek, een weekendpas iets minder dan twee keer zoveel.  

Festival trailer:

4. John Coffey
Guitige geinponems; zoveel lol als dat ze hebben, zo hard is de muziek en zo overtreffend zijn de optredens! Deze band zal voor altijd worden herinnerd aan ‘het biervang’ moment (Pinkpop 2015), waar zelfs Amerikaanse komiek Doug Stanhope over twitterde dat dit hét Rock ‘n Roll moment van 2015 was. Zal zanger David Achter de Molen bier naar zijn hoofd geslingerd krijgen? Misschien. Zal je tijdens de show stil kunnen blijven staan? Hoogstwaarschijnlijk niet. Dit allemaal ook ongetwijfeld dankzij het voorprogramma van de Amsterdamse proto-punkers Death Alley. Donderdag de 10e moet Fluor eraan geloven, de 11e is het Burgerweeshuis (uitverkocht) aan de beurt en de volgende dag is Gebouw T slachtoffer van de Utrechtse rockmannen.

John Coffey:

5. Hallo Venray 
Als je terug wil gaan in de tijd van naar-je-schoen-staren is Hallo Venray geen slecht begin. Ze spelen sinds eind jaren 80 samen, hebben door de jaren heen gestaag albums geproduceerd waarvan in 2014 de laatste, Show, via Excelsior Recordings uitkwam. De heruitgave van Vegetables & Fruit (2005) is de aanleiding voor tien exclusieve optredens; een goeie kans om hun oude repertoire te horen. De naam ‘Hallo Venray’ suggereert een Limburgse afkomst, maar niets is minder waar, want het zijn gewoon Haagse jongens (misschien met een voorliefde voor de Limburgse Laaglanden). De 10e zijn ze in Vera (Groningen) te zien en horen, en de volgende dag in Asteriks (Leeuwarden) – allebei met Automatic Sam als voorprogramma. Redt je dit niet? Geen zorgen, 17 december zijn ze in Gebr. de Nobel, Leiden, met The Tubs als voorprogramma.

Geheugensteuntje:

Meer concertinformatie? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel