Kadavar, Melkweg // foto: Rob Sneltjes

Kadavar, Melkweg // foto: Rob Sneltjes

Zwarte én zware, thrash, death én tech. Deze week heeft metal in de agenda een kleine bovenhand. Met een avond 70s hardrock en een alles-rondom-indie-festival – kan het een zogenaamd ‘pluriforme’ week zijn. Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen deze bijzondere levende muziek kan gaan horen.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

★ Cannibal Corpse // 11.05, 013
Death metal uit Buffalo, New York. Niet zomaar, want deze grootheden zijn reeds een kleine 30 jaar bezig en hebben heel wat rumoer teweeg gebracht. Half jaren 90 vond de Conservatief-Republikeinse hoek uit de stoffige krochten van de Amerikaanse politiek het een goed idee zich te bemoeien met de invloed van muziek op de nationale identiteit en cultuur. Dit werkte averechts. En zo werd Cannibal Corpse onbedoeld het publieke oog ingeslingerd. Ook in Duitsland was het voor de band tot 2006 niet toegestaan tracks van de eerste drie platen (Eaten Back To LifeButchered At Birth, Tomb Of The Mutilated) te spelen. Dit maakt het allemaal natuurlijk nóg interessanter! Bovendien is de woensdag de 11e de enige show in de Benelux!

‘Kill or Become’:

KADAVAR & Death Alley // 13.05, Vera – 15.05, De Helling
Na, gevoelsmatig, de wereld samen te hebben afgetourd spelen KADAVAR en Death Alley éindelijk weer in ’t land. Dit klopt natuurlijk voor geen meter, want nog geen maand geleden zagen wij Death Alley de Green Room van Roadburn hypnotiseren en eind vorig jaar stond KAVADAR in de Amsterdamse Melkweg 70s psych te rocken. Nu beklimmen ze samen, of beter: achter elkaar, respectievelijk in Groningen en Utrecht de bühne. Liefhebbers van Hawkwind, Pentagram, Motörhead, Mc5, Black Sabbath… gitaar cadenza’s en drumsolo’s, deze is voor jullie.

KADAVAR:

Marduk, Immolation, Origin, Bio-Cancer // 12.05, Luxor – 13.05, Baroeg – 14.05, p60
Allerlei soorten metal in Arnhem, Rotterdam en Amstelveen. Black-, death-, tech-, én thrashmetal. Het Zweedse Marduk begon in 1990 toen gitarist Morgan Steinmeyer Håkansson a.k.a. ‘Evil’ besloot de “most brutal and blasphemous metal act ever” op te richten. Gelukt? Wellicht. Weet je: Marduk is de beschermheilige van Babylon; de God van de Lucht. Death metal uit New York: Immolation (Nuclear Blast) bestaat zelfs nóg iets langer dan voorgenoemde Marduk en heeft ondertussen negen platen op de naam staan, waarvan de laatste in 2013 (Kingdom of Conspiracy). Origin, technische death metal uit Kansas, komt inmiddels ook van Nuclear Blast en het Griekse Bio-Cancer opent de avond: “we are after your ass, with our Ear Piercing Thrash!”

Marduk:

★ Incubate Festival // 13-15.05, Tilburg
Voor allen die niet bekend zijn met het fenomeen ‘Incubate’… beknopt: festival, Tilburg, “cutting-edge indie cultuur. Zoals met ieder goed concept, wordt deze aangepast, ge-tweakt, veranderd. In plaats van een hele week in september is het festival dit jaar voor het eerst in vieren én over het hele jaar heen gesplitst en verspreidt. Zo dus aankomend weekend de Incubate ‘mei editie’. Van alles door elkaar en dan nóg een schepje erbovenop. Denk aan: Conan naast PAWS, Ggu:ll in de buurt van The Super Soakers, Gewoon Fucking Raggen door dezelfde deur als The Lumes. Een heel weekend even gewoon lekker eclectisch doen.

Conan:

Satan, Batushka, Gnaw Their Tongues // 14.05, Gebr. de Nobel
Zware, zwarte metal! Met noise! In Leiden! De Geordie lads van Satan begonnen net als het meerendeel van de metal-noteringen in deze agenda, pak ‘m beet 30 jaar geleden. Deel van de New Wave Of British Heavy Metal Movement, of NWOBHM (spreek die eens uit), met een laatste plaat Atom By Atom in 2015 uitgebracht op Listenable Records. Afgelopen maand stonden ze al in Little Devil (Tilburg) maar deze show in Gebr. de Nobel is dan toch écht de laatste in ons land. Het Poolse Batushka is mysterieus (“band whose members have not been disclosed, but they are reputed to be from well-known bands…”) en onlangs in Rusland keihard verboden. Het Friese Gnaw Their Tongues maakt black metal avant garde filth. Dus, dat.

Satan:

Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel