Quintron & Miss Pussycat

Quintron & Miss Pussycat

Deze week een overvloed aan excentrieke muziekgebeurtenissen in onze hoofdstad! Van de psychedelische garagerock grondlegger met een behoorlijk heftig verhaal, tot een breed scala aan Nederlandse artiesten die eigen nummers hebben verbluegrassed in ’t kader van een jubileum. Daartussen allerlei geks. Bij ons kan het allemaal door dezelfde deur. Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen deze bijzondere levende muziek kan gaan horen.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

★ Roky Erickson & The Hounds of Baskerville // 17.04, Tolhuistuin
Dit is een uiterst zeldzame gelegenheid! Psychedelische rockliefhebbers die zondag de 17e niet op Roadburn zijn wordt ten strengste aangeraden Roky Erickson in de Amsterdamse Tolhuistuin te gaan bewonderen, horen, zien, meemaken. Lang verhaal iets minder lang: in 1966 brak hij door als zanger, gitarist en mondharmonica vakman bij 13th Floor Elevators, waar hij als negentien jarige knul hits als ‘You’re Gonna Miss Me’ en ‘Slip Inside This House’ schreef. Psych- en garage rock zou nooit meer hetzelfde klinken. Helaas kleeft aan deze muziekgenie een tragisch verhaal. Kort na zijn doorbraak werd bij Roky na herhaaldelijk gebrabbel tijdens een optreden rond 1968 de diagnose paranoïde schizofrenie vastgesteld. Lange periodes van hospitalisering en electro shock therapie volgde en als trap ná werd hij opgepakt wegens bezit van een joint. Hij bleef muziek maken maar het is nooit meer helemaal goedgekomen. Tot nu, hopelijk! Wist je dat The Hounds of Baskerville de band is van zijn zoon, Jegar Erickson? Mooi hé.

Two Headed Dog (Red Temple Prayer):

★ Sleazefest – Quintron and Jack Oblivian: the Southern Session // 13.04, OT301
De organisatie van Sleazefest gaat deze avond twee garagerock grootheden op het podium van OT301 aan de Amsterdamse Overtoom neerplempen. Quintron, ook wel de Quintron & Miss Pussycat experience genoemd, is ook precies dát. Een ervaring. Stel je voor: Quintron staat op het podium achter zijn vervormde, distorted Hammond orgel naast een allegaar aan zelfgemaakt bizar elektronisch instrumentarium. Naast hem staat Miss Pussycat; maracas in één hand, poppenkast avonturen in de ander. Swamp-tech. Deze ervaring is de 11e overigens te aanschouwen in Het Bos (Antwerpen) en de 12e in het Utrechtse dB’s. Jack Oblivian, ook wel bekend van garageformaties The Compulsive Gamblers en The Oblivians, is een garage-blues-rock ’n roller uit Memphis, Tennessee. Dit jaar kwam zijn achtste solo-plaat Lone Ranger Of Love uit via Mony Records. Jack Oblivian doet het deze avond met The Sheiks.

Quintron & Miss Pussycat:

★ Black Mountain // 15.04, Melkweg
Deze Canadese psychrockers zijn de afgelopen weken bij NMTH meermaals de revue gepasseerd. Eenmaal als openingstrack tijdens ons wekelijks radio uur op Pinguin Radio. Andermaal als album recensieIV is, heel gek, de vierde plaat en klinkt volgens onze recensent ambitieus. Dit komt onder andere door de verrassende zang partijen. Het is hard, maar gevoelig: donkere stonerriffs met symfonische elementen. Ietwat vreemdsoortig en vrij verslavend. Black Mountain speelt twee shows in ’t land, waarvan deze in het Amsterdamse Melkweg de tweede is. Donderdag de 14e staan ze op Roadburn. Nóg een dag eerder spelen ze in de Brusselse Botanique.

Mothers of the Sun:

★ Het Nieuwe Level: pre-party Sounds Of The Underground Festival // 16.04, Vondelbunker
Voorpret! Het SOTU festival bestaat sinds 2012 en is uniek in haar soort. Het is DIY, gericht op onafhankelijke culturele muziekuitspattingen en de Vondelbunker past hier perfect bij. Psychedelische gospel choir (“smokier than Hawkwind, darker than Fleetwood Mac”) New Age Kids, legendo-drummer Guy Tavares, drum ’n bas (niet van de elektro soort) noise-duo Sugar Coated Mind Bombs en elektro-akoestisch (ja het kan…) improvisatie-formatie John E Shisho gaan de oorbeentjes opwarmen voor SOTU, 13 tot en met 24 april in Amsterdam.

Sugar Coated Mind Bombs:

★ Blue Grass Boogiemen // 14.04, Paradiso
Achter deze avond schuilt een geinig verhaal. Laten wij beginnen met een beknopte introductie van het instrumentarium: gitaar, mandoline, dobro, viool, banjo, mondharmonica, contrabas én vier zangstemmen. Blue Grass Boogiemen viert dit jaar hun vijfentwintigste verjaardag en als uitspatting heeft het kwartet snode plannen bedacht, welke de 14e in de Amsterdamse Paradiso worden uitgevoerd. De Boogiemen hebben muziekcollegae uitgenodigd een eigen nummer te verbluegrassen. Grassified is het resultaat en wordt uitgebracht op Excelsior Recordings. Denk aan namen als Freek de Jonge, Tim Knol, Ernst Jansz, Bennie Jolink, Blaudzun, Maurits Westerik, T-99 en Dave von Raven. Kortom, een feestje voor de oren.

Blue Grass Boogiemen en consorten:

 Meer concerten? Check ook onze live calendar!

 Deel dit artikel