Er vallen heel wat nieuwe videoclips op onze digitale deurmat, wat alles bij houden een onmogelijke taak maakt af en toe. Zo ook deze week, en daarom bundelen we graag wat visuele highlights, gecreëerd door brute bands van eigen bodem. Met voor vandaag maar liefst vier nieuwe video’s op je beeldscherm. Van dikke Dutch death metaliconen God Dethroned en rock-‘n-glam metalpunkers X-Raiders tot garagerock en postpunk van Mikki Wood en The Moon. Allen brachten ze nieuwe video’s en dikke nieuwe tracks uit, hieronder te zien.

X-RAIDERS – TRAIN MAN
Kwam X-Raiders laatst nog met de track ‘Wasted’, is er nu alweer een vers voorproefje van het album Weltschmerz ’89 met ‘Train Man‘. En het nummer behandeld dan ook nog eens per toeval de actualiteit, gezien het feit dat de NS op de releasedag afgelopen donderdag het nieuws eruitbracht dat ze de omroep gaan aanpassen in het geval van een aanrijding. In de nieuwe video zien we een geelgeverfde ‘treinman’ mensen beroven en belagen, op humoristische wijze in beeld gebracht. Ondanks de humor, komt de heavy track toch voort uit een serieuze overpeinzing jegens het treinleven. Aldus bassist Jaco: ”Daar sta je weer, met je koffie to-go op het station. Het staat ramvol met mensen, maar je hebt je nog nooit zo alleen gevoeld. Als vee staat iedereen opgestapeld, starend naar hun scherm, ingezogen in de digitale leegte. Donderende tonnen aan staal snellen voorbij. Je hoort in de verte dat er “een aanrijding met een persoon” is geweest. Je trilt en vraagt je af wat je met je leven aan het doen bent. Dat is erg heftig! Ik vraag me dan soms af: wat zou er nu gebeuren als iemand daar helemaal van zou doordraaien?” De nieuwe track en video beluister je hier:

MIKKI WOOD – YAYA MIND
Garage/punkrockband Mikki Wood brengt sinds de zelfgetitelde ep eerder dit jaar met regelmaat nieuwe tracks uit, waarvan ‘We Are the People’ recent nog in ons Bruut Nationaal Product terechtkwam. Maar nu is daar dan de nieuwste videoclip van de Amsterdamse band. Muzikaal gezien ligt ‘Yaya Mind’ het in het verlengde van de andere singles: pakkende, punky meezingers die je een glimlach op het gezicht brengen. Visueel gezien is de video echter op behoorlijk artistieke wijze in elkaar geknutseld, waarbij we door de voorpagina van een krant worden geleid, met ieder kader zijn eigen videobeelden. Van concertfragmenten van de band zelf, tot het personage Mikki die een potje tennis speelt of zijn eigen whiskey op dronken wijze aanprijst.

THE MOON – ALWAYS SUMMER
Post-punk’s not dead, zo blijkt met de nieuwe video van The Moon. De Arnhemse band maakt heerlijke uptempo post-punk in de stijl van The Wipers, The Cure en Joy Division en bieden met hun eerste single en videoclip ‘Always Summer’ dan ook een zeer toffe introductie. De clip zelf laat een stukje performance zien in de toepasselijke atmosfeer van een kelder, gemengd met fragmenten van een raketlancering.

GOD DETHRONED – ILLUMINATI
Nederlandse death metal veteranen van God Dethroned doen nu al sinds 1991 waar ze goed in zijn: groovy death metal met een blackened sausje. Na een lange tijd tussen het laatste album The World Ablze uit 2017 en diens voorganger Under the Sign of the Iron Cross uit 2010, volgt de nieuwe plaat Illuminati gelukkig een stuk sneller op. Het album komt in februari 2020 uit, en met het titelnummer hebben ze alvast een pakkende midtempo kraker te pakken. De video zelf toont een onzedige priester, die aan zijn bloederige einde komt dankzij een door de Illuminati opgewekte zombie. Death metal business as usual wellicht, maar hoe dan ook lekker:Deel dit artikel