”Old white man,
Your world is about to change.” 

Met die woorden wordt de nieuwe single Old White Man van NMTH Popronde-Talent Mt. Atlas afgetrapt, bijgestaan door een sinister, doomy basloopje. Onbedoeld relevanter dan ooit, want de Parkstadse noise/stonerrockers debuteerden de track al op Pinkpop 2019 als resultaat van het winnen van de Nu of Nooit bandcompetitie. Met inmiddels een tweeluik EP genaamd The Wax Archives op zak en nu ook een plekje in de selectie van Popronde 2020, staat het op standje hardgaan voor de band. Vandaag presenteren de heren dan ook de nieuwe video voor Old White Man, eentje die glashard uithaalt naar het gewelddadige optreden van de politie bij de vreedzame BLM-protesten in de Verenigde Staten. Je bekijkt hem hieronder.

In de videoclip zien we alle vijf de bandleden in huiselijke, doodgewone situaties. Voor de tv, op de wc of groente snijdend in de keuken. Maar als de baslijn van Jeffrey Hansen en de manische zang van Sven Vek iets doen verraden, is het dat Mt. Atlas al gauw messcherp het lichaam binnendringt met keiharde gitaarslagen en verpletterende drums. Haast stoïcijns nemen ze de protesten waar (die overigens momenteel in Portland lafhartig met het leger bestreden worden), en diens gewelddadige reacties van de politie. Het tijdperk van de oude witte man is voorbij, lijkt de band en eigenlijk ook een groot deel van de wereld, te zeggen. En dingen zullen voorgoed veranderen, hopelijk voor het beste. Of de tekst ”Things will never be the same, no more superior race” profetisch is, blijft nog even afwachten. Maar een track als Old White Man dit gaat er alvast goed in:

Old White Man is tevens te beluisteren op Spotify. Mt. Atlas maakt dit jaar deel uit van de NMTH Talentselectie van Popronde 2020, dat is verschoven naar januari 2021. Blijf op de hoogte van de band via FacebookDeel dit artikel