Mais non, niet weer een Belgische Video van de Week toch zeker? Toch wel. Het is verdikkeme niet te geloven, maar we krijgen via de krochten van Eindhoven (waar de voelsprieten al gauw tot over de grens reiken) een alleszins verbijsterend toffe video binnen. Het gaat om de tweede single van WALFANG en we zijn dankzij Maintenant, Toujours La Vérité op slag fan. De Waaslanders rammen stukken math met post-rockesque spanningsbogen, lappen stoner en shoegaze noisy escapades vol op onze adamsappel en bereiden een all-out razend spannend geheel. De vlammende riff in het refrein voelt wat industrial aan en is tegelijk ook zo verslavend grungy, dat we eerst geheel niet door hadden dat het een instrumentale track betrof. De video vind je helemaal onderaan.

Wat is er hier verder aan de hand? Eerste single Never Enough kwam begin februari nog wat meer noisy rockend uit de verf en verraste al enorm. Daarin hoorden we bovendien nog grungy zang. De tracks zijn de opmaat naar een debuutplaat, die LØV gedoopt is, opgenomen is met Tim De Gieter (Doodseskader, Amenra) in de Much Luv Studio en in april gaat uitkomen via het Antwerpse Friends of Friends Records. De groep is ook opgepikt door het fijne Bagdaddy Records, wat de Eindhovense link ook weer verklaart. Ongrijpbaar viertal dat Walfang, nu al. Ze serveren een onvoorspelbare, weergaloze vlucht door diverse heavy genres die ook haast wel Belgisch moest zijn natuurlijk. Fans van alles tussen post-metal, sludge en noise en groepen als And So I Watch You From Afar, Raketkanon, ISIS, STAKE en Amenra zullen hier ongetwijfeld hard op kunnen gaan.

Daar moeten we toch wel heel snel meer van weten eigenlijk. Verder lijkt er namelijk nog verrekte weinig van de mannen bekend, maar we komen er via het onvolprezen platform Vi.be wel achter dat Odiel, Burny, Apers en Charlie midtwintigers uit Sint-Niklaas en Beveren zijn, en dus Waaslanders. Ook vind je daar wat oudere tracks inclusief een sessie van een jaar oud met deze aan Nirvana’s Bleach-periode refererende knaller:

Gelukkig is er dan ook – net nu de mannen een frisse start dachten te maken… – een Bandcamp-pagina! De sporen lopen daar wel heel wat verder terug, want in 2014 nam Walfang al eens een demo op met Brent Vanneste (STAKE). In 2015 verscheen de debuut-EP In Mind, ook al vastgelegd in de Much Luv studio van De Gieter. Maar de band heette toen nog Monkey Juice. Wacht eens even… Dat komt ons bekend voor. Verrek: die post-metallaars hebben ons in 2018 bestookt met de video van The Abject. Gruwelijk. De mail kwam van ene Charlie Buyse. Aha en die beroert hier ook al de drumstokken! Terwijl er al klikkend en instemmend hummend steeds meer kwartjes vallen, zien we dat airplay bij StuBru en podiumplekken bij Trix verzekerd zijn en dat lijkt ons ook meer dan terecht. Fucking hell zeg, we hebben hier al een ongezond lange waslijst van ‘Belgische bands die als de donder hier moeten komen spelen zodra dat kan’ en daar prijkt WALFANG nu prominent op.

Goed, weer even terug naar de essentie mensen. Vlammende Vlaamse stonernoise dus en we gingen een videoclip offreren hè. Dat is me ook een best kunststukje, we zouden haast zeggen: ‘meer sprekend dan die track’, maar dat zou te flauw zijn. Verdraaid als het niet waar is, daar is Buyse weer. Althans, nu zien we zijn grootvader in doktersjas het huis schilderen en een paar spades in de Waaslandse bodem steken, vergezeld van een opvallend opgewekte herdershond. Het is volgens Buyse geen toeval dat we zijn ‘bompa’ zo vlijtig aan de arbeid zien. “De verhalen die ik over mijn opa hoorde, gingen meestal over een hardwerkende man die de schoonheid zag in het werk als dokter.” En die zich niks te goed voelde om eigenhandig de aardappels te rooien, zo toont deze fraaie, historische video. Die past volgens de band meteen goed bij het artwork van het album: een Franse foto uit de jaren 60 siert de hoes. We zijn benieuwd.

Maintenant, Toujours La Vérité dus. Maintenant uit, en het wachten op meer is zeker en vast al begonnen.Deel dit artikel