Autarkh, foto Steph Byrne

Soms komt een sonisch product je zo keihard platwalsen dat je even moet bijkomen. Eenmaal bijeengeraapt lees je wie er verantwoordelijk voor is en ben je eigenlijk verreweg van verrast. Autarkh is namelijk de voortzetting van het heengegane Dodecahedron, een gloednieuwe band onder leiding van Michel Nienhuis en net als Dodecahedron deel uitmakend van de vermaarde Season of Mist stal. En dat klinkt anders, maar uiterst goed! Eerste single Turbulence is namelijk een brute, eigenzinnige track die black en death metal met futuristische industrial en techno elementen in de mix gegooid. Loeizwaar dus, en om dat futuristische aspect nog meer kracht bij te zetten is de bijbehorende videoclip gemaakt door producer Joris Bonis met het gebruik van jaren 70 oscilloscopes. Een bijzondere visualizer dat het met recht schopt tot Video van de Week hier bij NMTH! 

Autarkh zette zijn eerste stappen in eind 2019, toen Nienhuis samen met producer Joris Bonis (Dodecahedron, Ulsect), gitarist David Luiten en elektronische componist/producer Tijnn Verbruggen de koppen bij elkaar staken. Het doel? De grenzen van metal te verleggen en open te stellen voor invloeden van buitenaf. En dat hoor je terug, want de hakkende blastbeats en brute gitaarpartijen van Turbulence worden zorgvuldig uitgebalanceerd met harde technobeats en glitch effects zoals we ze ook horen bij groepen als Aphex Twin en Autechre. Dit afgemaakt door veelzijdige vocalen, variërend van zuivere harmonieën tot ijzingwekkende grunts en screams. Turbulence is afkomstig van het debuutalbum Form In Motion, dat op 12 maart uitkomt via Season of Mist. De video is alvast een retegoede voorbode:

Turbulence is tevens te streamen via Soundcloud en Spotify. Debuutalbum Form In Motion is al te pre-orderen in diverse fysieke formats via Season of Mist.Deel dit artikel