Triggerfinger, foto Diego Franssens

Triggerfinger, foto Diego Franssens

Hel ja! Dat hadden we net nodig: een nieuwe Triggerfinger en vooral eentje die vettig rockt. Tegelijkertijd heeft de net verschenen single Flesh Tight ook wel een swagger en meezingbaarheid die je ook van die kant bij de lurven grijpt, terwijl ook radiomakers dit gitaarwerk niet zullen kunnen negeren. Eigenlijk een beetje zoals Queens Of The Stone Age ook zo goed doet: rocken en ook het liedje niet uit het oog verliezen. Dat laatste zal met deze videoclip ook niet zo snel gebeuren. De leden worden niet zomaar geknidnapt, maar wel op een manier die gemengde gevoelens zal oproepen. Vurige kidnapsters wel.

Triggerfinger ColossusDaarmee houdt het goede nieuws niet op, want er is meteen een nieuw album aangekondigd. Colossus komt uit op 25 augustus en je ziet het beestachtige artwork hiernaast. En na jaren bij Excelsior wordt dit Triggeringers eerste album bij het nieuwe label Mascot Records/Mascot Label Group. Het Antwerpse powertrio belooft op de langspeler met meer glamrock en vettige riffs te komen. We. Can’t. Wait.

Na vier studioalbums vonden frontman Ruben Block, drummer Mario Goossens en bassist/monsieur Paul Van Bruystegem het tijd voor nieuwe impulsen. Ze bouwden een eigen studio, besloten met externe muzikanten te werken en de song voorop te stellen. Ook was alles toegestaan, zolang het maar het nummer diende, vertelt Block in het begeleiden schrijven. Zo rolde titelnummer eruit als het eerste Triggerfinger-nummer met dubbele bassen (dat moet toch ook wel vettig ronken en grooven!). De volgende stap was een zoektocht naar een producer die al het materiaal op een nieuw Triggerfinger-album kon vatten. Aangezien de leden op hun favoriete albums telkens de namen van producer Mitchell Froom en technicus Tchad Blake (die samen en apart werkten met onder meer Elvis Costello, Paul McCartney, Tom Waits, Arctic Monkeys, The Black Keys, U2 en Pearl Jam) tegenkwamen, waren de wensen duidelijk.

Vierde lid met vintage keyboards
Ze regelden een ontmoeting met Mitchell Froom in juni 2016 en gingen vervolgens zes weken bivakkeren in Frooms studio in Santa Monica. Het werkte volgens de band meteen: “De ingetogen producer werd al snel het vierde lid van de band en haalde song na song onvatbare, weirde sounds uit zijn collectie vintage keyboards. Steve Berlin, saxofonist van Los Lobos, strooide zijn mojo uit over drie tracks. En om het helemaal af te maken liet Tchad Blake de opnames klinken als een gierende rit door de achterbuurten van Los Angeles.”

Frontman Block blikt terug op “één van de meest overdonderende dingen die we ooit hebben gedaan. We zijn al jaren fan van het werk van Mitchell Froom, maar het blijft een risico om met je helden te werken. Mitchell bleek tegelijk heel ondersteunend én uitdagend. De man heeft een deur voor ons geopend. Dankzij hem zijn we met Colossus weer voor jaren vertrokken.”

Helldorado, Tuckerville en 2 x Melkweg
Kunnen we de gezamenlijke arbeid van die drie geweldenaren binnenkort weer eens live ervaren? Jazeker, na onder meer Download Festival, Madrid in juni strijkt Triggerfinger in ieder geval in september weer in Nederland neer. Op 2 september staat Tuckerville in Enschede op het menu en voor 18 november liggen ze al vast voor het nieuwe festival Helldorado in het Klokgebouw, Eindhoven. Bovendien komt de band voor twee data naar Amsterdam: Op donderdag 7 en vrijdag 8 december doet het trio de Melkweg aan (voorverkoop start woensdag 24 mei om 10.00 uur). Er zullen vast meer data volgen, voor nu kun je vast je oorschelpen en oogbollen verwennen met deze:Deel dit artikel