Video van de Week van No Man’s Valley op je Tweede Paasdag! Ja ho eens even, daar is deze rubriek helegaar niet voor bedoeld he. Flight of the Sloths betreft namelijk niet zozeer een videoclip, maar meer een hele EP! Eén lange song van ruim 18 minuten zelfs. Maar wel verpakt in een duizelingwekkende video, die hier de nodige, en nogal prettige Jeroen Bosch-associaties oproept, dus vooruit dan maar. De video heeft geen credit meegekregen, wat het vermoeden van de rol van AI versterkt. Het resultaat is niettemin zeer fraai en tripverhogend. Het zo uitvoerig animeren van dit epos was bovendien een wel erg tijdrovende klus geweest. De EP maakt overigens deel uit van een album, maar daarover later meer.

Met ’tripverhogend’ doelen we op het visueel versterken van de diepe trip waarop de Limburgse band ons op dit nummer meevoert. De EP heeft ook geslaagd artwork meegekregen, wat je hiernaast ziet. No Man’s Valley, een vijftal uit het Limburgse Horst, bracht dit jaar al twee kortere singles uit als opmaat naar een volledig album, maar de derde is van een ander niveau en niet alleen vanwege de lengte. Flight of the Sloths begint nog vrij ingetogen, waardoor we even twijfelden of het wel NMTH-materiaal was, maar weet dankzij de klaaglijke vocalen (+ geslaagde backings!), toetsen en een beste slidegitaar het spanningsniveau aardig aan te jagen. Zozeer dat we al diep geboeid zijn als we na enige dreigende minuten in meer gloedvol, roots- en alternative rockend territorium belanden. The Doors, Nick Cave en All Them Witches mogen hier als referenties gelden. De song ontvouwt zich via nogal wat trappen tot een waarlijk epos, dat je geheel zelf en – we zeggen het gezien de rubriek met enige aarzeling – wellicht ook met gesloten ogen wilt ervaren.

Flight of the Sloths is op Goede Vrijdag uitgekomen uit via het Duitse Tonzonen Records en bijvoorbeeld te bestellen via de Bandcamp-pagina. Het nummer is gemasterd en gemixt door Pieter Kloos, die in The Void Studio ook de vocalen opnam. De eerdergenoemde singles maken deel uit van een in totaal zes nummers tellend mini-album, dat Chrononaut Cocktailbar heet en samen met Flight of the Sloths een album vormt. Die langspeler – volgt u het nog? – presenteert No Man’s Valley op zaterdag 25 mei met een releaseshow in de Muzikale Huiskamer in Castenray.Deel dit artikel