VULVA, foto door @rdamscum

Het gebeurt niet vaak dat we in een week tijd toch maar even driedubbele portie sludge van eigen bodem binnenkrijgen. Maar lo and behold: op deze woensdagavond is het raak! Want niet alleen bracht NMTH x Popronde Talent en sludgepunksensatie VULVA laatst de gloednieuwe plaat Woe To The Wicked uit, maar deden we ook nog eens een verse ontdekking met Sfeerverzieker en Traanbaard. Hoog tijd dus voor een dosis laag gestemde gitaren uit eigen land, hieronder te horen.

VULVA – Woe To The Wicked
Oef, dit komt even binnen! Een van de zwaarste livebands uit de Popronde 2021 selectie. Rotterdamse rauwheid, zoals we mogen verwachten van de scene daar. Woe To The Wicked is geen hapklare brok, maar toch oh zo verdomde verpletterend en gruizig, dankzij een uiterst smerige bassound, pompende drums en meerstemmige, gevarieerde vocalen! Een sonische opeenhoping van frustratie, resulterend in een middelvinger naar toxic masculinity en een welverdiende schop tegen het patriarchaat. Je hebt de heerlijk ronkende punkstampers als WE ONLY FUCK SO U CAN CUM, KILL THE BABY of DUDES afgewisseld door grimmige sludge epossen als MEN en MAYDAY, beiden zo ogenschijnlijk sereen beginnend, om vervolgens als een dagenlang opgebouwde woede-uitbarsting omhoog te borrelen. Geen makkelijke kost maar wel een explosieve moker tegen de harses. Afsluitende bonustrack Abusers laat dan weer hemelse samenzang horen, in schril contrast tot het tekstuele thema: dat abusers aardig kunnen lijken, of charmant, of zelfs goede muzikanten kunnen zijn. Maar dat het slechts een masker is voor de ware intenties. Kortom, Woe to the Wicked is een brute plaat die lak heeft aan taboes en conventies, waarbij belangrijke thema’s niet geschuwd worden. Hoor hem als de wiedeweerga hier:

Sfeerverzieker – Sentenced
Van sludgepunk naar doomsludge: Sfeerverzieker (goede naam overigens), is een eenmans sludge metal project uit Noord Holland en heeft met Sentenced een allereerste dambreker van een single uit. Slepende sludge, gebracht met een subtiele intensiteit waar je u tegen zegt. Vooral het drumwerk heeft een krachtige productionele punch, met gruizige riffs eronder, maar ook genoeg ruimte voor gelaagde melodielijnen en atmosfeer. De track is afkomstig van opkomend debuut Death is the Desired Ending die op 28 oktober verkrijgbaar is. Tot die tijd check je Sentenced hier:

Traanbaard – De Schaal van Hardheid
Tot slot een EP die eigenlijk al in 2015 het levenslicht zag als demo, maar nu opnieuw uitgebracht wordt. Hoe de demo klonk weten we niet, dus of deze redux-versie van De Schaal van Hardheid aanzienlijk anders is valt te bezien. Wat we wel weten: solide groovende sludge metal in de moerstaal! Net als Sfeerverzieker gestationeerd in Noord-Holland, in hoofdstad Amsterdam welteverstaan. Met Klokkenluiders klinkt dat alvast niet mis: zes minuten aan springerige grooves, thrashende ritmes en een strot die klinkt alsof die een lange tijd in de houtzagerij is verbleven. Bij Hoort Er Is klinken er zelfs wat fraaie leadgitaren. Of wat dacht je van de grimmige atmosfeer van Schedelsteen? Goede portie sludge in ieder geval. Geef Traanbaard een luisterbeurt via:Deel dit artikel