Tramhaus, foto Michèle Margot

‘Rotterdam Goddamn!’, kraait Jasper Willems als hij weer een opwindende lokale band uit de krochten van de Maasstad heeft opgediept. Dat is althans ons, ongetwijfeld geromantiseerde, beeld van het leven van de chroniqueur van de Rotterdamse underground. Dat de popjournalist kreten van opwinding heeft geslaakt bij dit vijftal kan niet missen, want Tramhaus, dat is me er weer ‘zo eentje’. Vandaar dat we je nu voorstellen aan deze groep. Hoewel ze dat liever zelf doen en wel met deze sessie die ze dankzij undergroundbriljant Roodkapje opnamen.

“Rotterdam. Make it Happen.” schreeuwt Lukas Jansen uit in het vierde nummer van de sessie, waarmee de zanger een mooie draai geeft aan de (gelikte, daadkrachtige en gepatenteerde) slogan van de lokale stadspromotie. De vijf leden leven die slogan, want Jim, Julia, Micha, Nadya en Lukas zijn ‘bekende koppen uit de punk- en indiescene’, die hun sporen verdienden in acts als Pig Frenzy, Nagasaki Swim (Nagasaki Jasper masterde deze sessie) en (NMTH x Popronde-talent) Vulva. In Tramhaus klinken ze alsof IDLES en Parquet Courts in een havenloods jammen met een stel Rotterdamse noisepunks. Alsof je de verkeerde afslag neemt in het havengebied en in een slecht verlichte, doodlopende straat stuit op de mannen van Dyatlov. Ook Tramhaus speelt met het mes tussen de tanden en klinkt vanaf de felle eerste track Karen alsof ze alles, iedereen en vooral elk podium opvreten.

Lekker rauw, noisy en net een tikje gevaarlijk, een beetje zoals de eettent zeg maar. That’s right: deze band is vernoemd naar het legendarische Oude Tramhuis op het Eendrachtsplein. Het ‘Tramhuisje’ stamt uit 1904 en fungeerde jarenlang als wachthuisje voor passagiers en trampersoneel. Inmiddels doet het al vele jaren dienst als eettent, nu Tramhuis Döner Kebab Rotterdam geheten. Het is een nogal krap bemeten plek, met een typische ‘rafelrand van de nacht’ feel. Zo’n tent waar je soms zomaar verkeerd opdroogt, maar vaker een uitgaansnacht afsluit met een welkome vette bek. Heerlijk ranzig, vettig en onmisbaar dus, dat is Tramhaus! Don’t worry, het gerucht gaat dat veggie kapsalon, Burgertrut en WORM er ook iets mee te maken hebben en dat allemaal onder het toeziend oog van Kabouter Buttplug. Helemaal Rotterdam dus.

Welcome To The Village heeft ze al in de smiezen, en Left Of The Dial heeft ze net geboekt, en ook wij voorspellen (en wensen) dat je voorlopig nog niet af bent van Tramhaus. Ze zijn sowieso nog lang niet klaar met jou. Zaterdag 10 juli kun je ze aan het werk zien in… Roodkapje! Aanbevolen dus. En vrijdag 16 juli schitteren ze in de Groene Ster in Leeuwarden voor WTTV.Deel dit artikel