Terzij de Horde, foto William van der Voort

De tijd vliegt want Self, het verpletterende debuut van het Utrechtse Terzij de Horde, komt alweer uit 2015. De plaat sloeg in als een bom in de underground en daarbuiten, met lovende kritieken gericht op de vrije, brede sound van deze heren. De mix van black metal, noise, punk en post-ondertonen kondigde een periode van grensverleggende Nederlandse black metal aan, met vele kruisbestuivingen binnen het genre door een hele resem experimentele bands. En dat is ook niet zo gek, want Terzij de Horde is oud-Hollands voor buiten de horde stappen, wat er overigens live ook niet om liegt met intense shows. En we hoeven vandaag niet langer te wachten op nieuw materiaal van deze helden! Op 8 april komt In One Of These, I Am Your Enemy, de langverwachte opvolger van Self uit, die overigens twee weken later gevierd gaat worden met een speciale show op Roadburn. En de allereerste track is nu te horen! Stop even waar je mee bezig bent en beluister hier Cheiron.   

In One Of These, I Am Your Enemy
De band is sinds het begin geïnspireerd door de Nederlandse poëzie van Hendrik Marsman, dat zich op Self manifesteerde in een studie gericht op het individu, en diens ontwikkeling en plek in de wereld. Op In One Of These, I Am Your Enemy wordt het thema een stuk breder getrokken, gericht op hoe werelden gecreëerd en verwoest kunnen worden, en wat onze betekenis is in die realiteit. Verrassend actueel gezien de tumultueuze wereld waarin we leven. Dit uit zich ook in de albumcover, een alarmerend doch adembenemend shot genomen door fotograaf Kellan Hendry, die ons een brandweerman laat zien, omgeven door een vlammenzee die de natuur verzwelgt.

Cheiron
Het brengt ons bij de opener van de plaat. Cheiron is het kortste nummer op In One Of These, I Am Your Enemy, die nog uit twee andere, langere tracks zal bestaan. Een track die live ook al zo verpletterend gedebuteerd werd, komt Cheiron vanaf het begin agressief en intens uit de hoek, maar weet ook met welgemikte midtempo passages het geheel nog meer kracht bij te zetten. Hoor maar eens hoe vanaf 1:18 die snedige groove en samenspel voor kippenvel zorgt, met de imponerende stem van Vervoort die erboven uit torent. De drumopnames zijn gedaan in Catacomben Studios, dat tegenwoordig in Tilburg opereert, met een mix van Demian Snel en een mastering bij The Atomic Garden Recording Studio.

In One Of These, I Am Your Enemy zal op 24 april op een uitverkochte Roadburn gepresenteerd worden met een speciaal optreden in samenwerking met folkmuzikant Broeder Dieleman en het Tilburgse Ggu:ll. De nieuwe plaat is alvast te pre-orderen via Consouling Sounds evenals op cassette via Tartarus Records, en digitaal via Bandcamp hieronder:Deel dit artikel