Jinjer @ Into the Grave 2023, foto Rob Sneltjes

Door al die natte regen laat het echte zomergevoel nog een beetje op zich wachten, maar het festivalseizoen is inmiddels echt in alle hevigheid losgebarsten. Later deze maand staan Graspop Metal Meeting en het traditionele Pinkpop op het programma, waar tienduizenden hun tentjes zullen opzetten in de omliggende weilanden voor de ultieme meerdaagse festivalbelevenis. Dit weekend kun je in Hilvarenbeek terecht voor Best Kept Secret, het kleine broertje van Lowlands, maar als dat allemaal te soft voor je is, dan is Leeuwarden ‘the place to be’, want daar vindt vanaf vrijdag tot en met zondag de twaalfde editie van Into The Grave plaats, traditiegetrouw op het Oldehoofsterkerkhof, tegen de achtergrond van de karakteristieke scheve toren. Wij van Never Mind The Hype zijn fan van dit soort kleinschalige overzichtelijke festivals met maximaal twee podia, zodat keuzestress over gelijktijdig spelende bands je bespaard blijft. Bovendien vindt het festival in hartje Leeuwarden plaats, dus in het zeldzame geval dat je de metal even beu bent, loop je gewoon even de gezellige binnenstad in voor een terrasje of hapje eten. Kortom, genoeg redenen om af te reizen naar de Friese hoofdstad en als dat nog niet genoeg redenen zijn, dan zijn er altijd nog onze redacteuren die hun deskundige blik op de line-up wierpen. Dit levert een mooi lijstje op met tips, bands waarvan wij vinden, dat als je toch op Into The Grave bent dit weekend, je die zeker niet mag missen.

Voor meer informatie over Into The Grave, of voor tickets (er zijn nog dag- en weekendkaarten) kun je terecht op de website van het festival.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Crypta (vrijdag 19:45 @ Reaper Stage)
Fernanda Lira was al een fantastische frontvrouw in de band Nervosa, maar met Crypta weet ze een nog venijniger geluid af te leveren. Supersolide death metal met thrashy elementen en een levendige live performance. Zwarte koffie in podiumvorm.

Hammok (zaterdag 12:50 @ Main Stage)
Alles kan kapot en als het niet lijkt kapot te kunnen dan maakt het Noorse Hammok het wel stuk. Het trio veroverde zieltjes elke keer als ze Nederland bezochten met hun furieuze noise rock die voelt als een warme omhelzing van The Undertaker in een WWE match op fast forward.

Svalbard (zaterdag 14:50 @ Reaper Stage)
Ik weet niet precies wat ik over Svalbard moet zeggen. Serena Cherry schreef ooit een hele black metal plaat over Skyrim en in Svalbard raakt ze diepe emoties met snoeiharde post-hardcore, en al met al maakt dat deze band gewoon cool. Het helpt dan dat de muziek fucking vet is en hun hart op de juiste plek zit.

Fear Factory (vrijdag 22:35 @ Main Stage)
Weet je nog dat je zo rond 2000 van die basketbalhemden had van Fear Factory en die hadden mensen ook gewoon aan? Ik had er ook eentje, daarom staat Fear Factory in mijn lijstje…

Fear Factory in Melkweg, foto Rob Sneltjes


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Ter Ziele (zaterdag 12:10 @ Reaper Stage)
Het zou een schande zijn om deze Friese furie niet te tippen. Deze hardwerkende gasten hebben het tot opener van de zaterdag geschopt, en terecht! Geen uptempo metal, maar simpelweg apocalyptische doom en sludge die direct voor donderwolken zorgt. Laat dit gevaarte je opslokken, het is het meer dan waard:

Dvne  (zondag 14:30 @ Reaper Stage)
Post-metal met een nerdy scifi twist! Subliem musiceren, zonder dat het teveel overboord schiet, met genoeg bruutheid om het groovy te houden. Erg benieuwd wat deze Schotten bewerkstelligen als opener op de zondag:

Conjurer (zondag 18.40 @ Reaper Stage)
Alsof de rest van de bands al niet de zondagrust gaan verstoren, doet Conjurer er nog een vlezige schep bovenop. Overweldigende sludge metal, bruut en verpletterend… dus hoezo ‘after dinner dip’? Laat Conjurer je finaal wakker schudden!

Ter Ziele @ NMTH Heavy Showcase, foto Jan Westerhof


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Paradise Lost (zondag 21:30 @ Main Stage)
Deze Britse doom metalkoningen gaan al 35 jaar mee, maar er zit nog weinig slijtage op. Zo bewezen ze vorig jaar bijvoorbeeld in een vol TivoliVredenburg als headliner van Ultima Ratio Fest. Een show van Paradise Lost neemt je mee langs een groot deel van hun zestien (!) studio-albums, waarbij publieksfavorieten als Embers Fire, Hallowed Land, As I Die en Say Just Words zelden ontbreken. Als de nekspieren het nog aankunnen na 3 dagen, wordt het gegarandeerd headbangen.

Avatarium (zondag 15:10 @ Main Stage)
Nog meer doom metal op de zondag met het Zweedse Avatarium. Een decennium geleden opgericht als side project van Candlemass bassist Leif Eidling, maar inmiddels een volwaardige band met 5 prima albums op zak, waarvan Death, Where Is Your Sting? uit 2022 de laatste is. Blikvanger is zangeres Jennie-Ann Smith, die met haar hemelse vocalen voor een perfect doomsfeertje zorgt.

NanowaR Of Steel (zondag 17:50 @ Main Stage)
Veel mensen nemen hun heavy metal bloedserieus. Dat geldt niet voor het Italiaanse NanowaR Of Steel dat inmiddels zo’n beetje alle metalclichés al belachelijk heeft gemaakt met hilarische liedjes en videoclips. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vikinggod die timmerman wordt in Valhalleluja (Master of IKEA!) het het bewijs dat reggaeton en black metal prima te combineren zijn in Norwegian Reggaeton. Na een weekend stoere en boze mannen op de podia, zal NanowaR Of Steel hopelijk voor wat luchtigheid en een glimlach zorgen.

Hellripper (zaterdag 21:30 @ Reaper Stage)
Is het thrash metal? Is het black metal? Speed metal misschien? Hellripper is een beetje van alles, alsof je Slayer, Immortal en Motörhead in een blender gooit en dat sonische mengsel vervolgens nog een versnelling hoger afspeelt.  Het vorig jaar verschenen Warlocks Grim & Withered Hags sloeg in undergroundkringen in als een bom en sindsdien is Hellripper een graag geziene gast op de podia, zoals onlangs nog in het voorprogramma van Abbath in TivoliVredenburg.

Paradise Lost in TivoliVredenburg, foto Rob Sneltjes


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Brutus (zondag 19:30 @ Main Stage)
De Belgische band Brutus opereert al even op de toppen van haar kunnen. We zagen ze qua label, releases en plek op festivalposters al even flink doorgroeien, maar in 2023 kregen we ook live de bevestiging. Het trio vervulde hun eigen droom, zo bekende drummer-zangeres Stefanie, door met die daverende sound op Roadburn te mogen spelen. Maar Brutus op Helldorado, pffff. Het leek wel of de punky, proggy mathrock nog harder en pakkender van het Eindhovense podium spatte. Niet voor niks numero 3 op de lijst van NMTH’s bruutste shows van 2023! Psst: Mocht je ze missen in Leeuwarden… Brutus speelt ook op o.a. Graspop Metal Meeting, Hellfest en Jera On Air.

Mars Red Sky (vrijdag 21:30 @ Reaper Stage)
Franse heavy psychbazen die we in 2012 nog op Roadburn mochten aanschouwen en die ons op Desertfest Belgium ook van de sokken bliezen. De catalogus van Mars Red Sky is sinds 2007 uitgedijd met 6 EP’s en 5 albums, waarvan de laatste vorig jaar verscheen. Op Dawn Of The Dusk komen de psychstoners uit Bordeaux ook weer sterk uit de hoek, afgemaakt door de bekende proggy zang. Mars Red Sky  is wellicht net die rustiger melodieuze noot om je ITG-vrijdag compleet te maken.

Brutus op Roadburn 2023, foto Roy Wolters

 Deel dit artikel