Iceage op Loose Ends, foto Maron Stills

Fuzzend naar de Club deel 2! Yup, that’s right: Fuzz Club Eindhoven is dit weekend terug. Wederom slaan Effenaar en het Londense cultlabel Fuzz Club de handen ineen voor een tweedaagse viering van ‘all things psych’. De line-up is om meerdere mespuntjes mescaline aan te zuigen en gaat van Japan tot de Lage Landen en van Denemarken tot de Verenigde Staten. De NMTH-crew is ook al in alle staten van de programmering en staat in de startblokken om verslag te doen in het Eindhovense.

Maar eerst: wat moet je eigenlijk echt gaan zien? Met twee zalen met een deels overlappend blokkenschema hoef je in principe geen band te missen. Maar welke groepen mag je niet missen? Twaalf tips voor Fuzz Club Eindhoven!

TIMOTHY AARBODEM (VERSLAGGEVER)

 • The Myrrors (Vrijdag, 18:45, Main Hall)
  Het gezelschap uit Arizona slaat een brug tussen de avant-gardistische geest van componisten als La Monte Young, experimentele rock à la the Velvet Underground, drone, kraut en minimalisme, zonder hedendaagse relevantie uit het oog te verliezen. Niet je alledaagse psych dus! Aangezien de platen nogal van elkaar verschillen en de band opereert vanuit wisselende bezettingen, is het nog afwachten wat je van ze te horen krijgt. Eén ding is wel zeker, het belooft sowieso een goeie trip te worden.
 • Acid Baby Jesus (Zaterdag, 17:30, Main Hall)
  Griekenland kent al lange tijd een traditie van bands die zowel hinten naar pop, prog, heavy rock als traditionele muziek. Ze brengen het geheel graag op een bijzonder flamboyante manier. Denk bijvoorbeeld aan Aphrodite’s Child (met Demis Roussos en Vangelis) en Socrates Drank the Conium. Acid Baby Jesus uit Athene is zo’n band die deze traditie naar de 21e eeuw weet te trekken, met een meer Brian-Jonestown-garagerock-achtige inslag.
 • Kikagaku Moyo (Zaterdag, 22:30, Main Hall)
  Dit Japanse vijftal behoeft eigenlijk geen introductie meer. Onmisbaar op elk zelfrespecterend psychfestival, is Kikagaku Moyo inmiddels een graag geziene gast. Met vier platen en twee EP’s op zak, vele tours door onder ander Azië, Noord-Amerika, Europa en Australië, zijn deze voormannen van de huidige golf psychedelica sinds hun oprichting in 2012 erg drukke baasjes. Daarnast vinden leden Go Kurosawa en Tomo Katsurada toch nog een gaatje om hun label Guruguru Brain te runnen (vanuit Amsterdam nota bene!), waarop zij voornamelijk bevriende, Aziatische bands op uitbrengen. Geen gezeik verder, ga ze gewoon zien!

GUIDO SEGERS (VERSLAGGEVER)

Als je het idee van onderdompeling in psych, fuzz, kraut, space en meer dromerige shit tot in de kleine uurtjes vet vindt klinken, dan zou Fuzz Club missen eeuwig zonde zijn. Wat je daar vervolgens moet gaan zien:

 • Night Beats (Vrijdag, 22.30, Main Hall)
  Omdat rammelende garagerock met vleugjes van al het goede gewoon niet te missen is.
 • RMFTM (Vrijdag, 1.30, Second Hall)
  Wegens het feit dat ze weer wat nieuws aan het maken zijn en ik iets te vaak de term acid metal gehoord heb. Hoe het ook klinkt, je weet dat het vet gaat zijn.
 • Snapped Ankles (Zaterdag, 01.00, Main Hall)
  Want ik weet zeker dat Heilung veel vetter zou klinken als ze vaker Joy Division en PIL zouden luisteren.

INGMAR GRIFFIOEN (HOOFDREDACTEUR)

 • Minami Deutsch (Vrijdag, 2.15, Main Hall)
  Het behoeft weinig uitleg dat Japanners meesterlijk zijn in experimentele muziek, en dat ze ook excelleren op psychedelisch- en Kraut-vlak zagen we op Roadburn 2018 benadrukt door Kikagaku Moyo, Damo Suzuki en deze, nog wat groenere band. Minami Deutsch zoog ons ook mee in een lichtjes opbouwende en gaandeweg zwaar groovende, haast gekmakende trip, die een van de hoogtepunten vormde op Desertfest Belgium 2017. Deze zomer brachten ze nog de Can’t Get There EP uit.
 • Whispering Sons (Zaterdag, 21.45, Second Hall)
  Post-punk komt weer van alle kanten op ons af, in Nederland zijn de laatste jaren een aantal uitstekende bands opgestaan en uit Engeland en vooral ook Ierland worden we getrakteerd op het betere werk. Op Lowlands nog van Fontaines D.C. en het meer punky IDLES. In België kunnen ze er ook wat van. Whispering Sons is een van de betere Belgische bands van het moment, waarbij het Joy Division-gedachtegoed nog springlevend is. De plaat Image maakte vorig jaar nog iets duidelijk: de bariton van zangeres Fenneke Kupens kleurt uitstekend bij deze inktzwarte muziek.
 • Lumerians (Zaterdag, 23.00, Second Hall)
  Incubate, zegt u dat nog wat? Heel erg tof Tilburgs ‘festival voor grensverleggende cultuur’, waar jaarlijks vele muziek te ontdekken viel en dat helaas niet meer bestaat. In 2015 nog wel en toen speelde Lumerians er. De groep uit Oakland bestaat uit studiodieren die zeer experimenteel te werk gaan met de trance-opwekkende, elektronisch aangezette space- en psychrock. Op het podium versmelten ze dat met geestverruimende visuals en garanderen een intergalactische trip.

STEVE GRÖNIGER (VERSLAGGEVER)

Ik ga ontzettend belachelijk lui doen en mijn twee belevenissen quoten op het nieuwe Loose Ends (lees het verslag hier) eind juni met Iguana Death Cult en Ice Age, plus er eentje van vorig jaar in de herhaling gooien, want buitengewoon de moeite waard. Bovendien is recyclen in tijden van klimaatcrisis een bijzonder verantwoordelijke oplossing, natuurlijk.

 • Iguana Death Cult (Vrijdag, 21.45, Second Hall)
  “Als stagemanager op Soccerrocker had ik eens het geluk dat ik mijn werkdag vol noeste arbeid mocht afsluiten met het Rotterdamse Iguana Death Cult. Hoewel tamelijk onder de indruk, was ik ze toch een beetje uit het oog verloren. Nu hoor ik in ieder geval dat ze niet stil hebben gezeten en ook strak besnaard spelen als de moeder. Het voelt weldoordacht, en subtieler dan ik mij kan heugen, zonder verder aan kracht en overtuiging ingeboet te hebben. Nog steeds vuig en als totaal overtuigend. Hij’s fijn.”
 • Iceage (Zaterdag, 21.15, Main Hall)
  “Op naar Iceage motherfuckers! Mijn aderen zijn wel toe aan een flinke injectie Deense punkrock, godsamme. Een prima-de-luxe showtje, ondanks de hitte. Het is minder de opstandige felle explosieve overdaad die ik gewend ben, maar gezien warmte zijn concessies een logische.” Nu wordt het een tamelijk warm weekend weer, maarrrrrr het festival is indoor dus dat geeft je in ieder geval goeie hoop van airco en misschien wel als vanouds die uitermate extreme energierijke gebeuren van deze Kopenhaagse goth-punkers…
 • 10000 Russos (Zaterdag, 03.00, Second Hall)
  Omdat we ze vorige editie ook al tipten, doe ik het nu gewoon weer, want moederneukend vette band! Diepe en lang voortkabbelende intense Portugese psych voor de intense liefhebber. En niet te vergeten de dit jaar verschenen samenwerking met het Eindhovense RMFTM!

Rawk on.Deel dit artikel