Jawel, het gaat echt gebeuren, de beren zijn weer los! Nadat we onlangs al Soulcrusher én Sniester mochten bezoeken vertrekken we vrijdag voor het eerste driedaagse festival in het schone België in lange, lange tijd: Desertfest Belgium. Voor ons dan, in België zagen de autoriteiten al eerder het licht en zo konden eind augustus al zo’n 12.000 bezoekers per dag uit de metalplaat gaan op Alcatraz Festival in Kortrijk.

In Antwerpen heeft muziekcentrum Trix de deuren ook alweer even open en huisvest weer een editie van Desertfest. That’s right, nadat de organisatie een jaar over moest slaan, veert ze nu weer terug met drie volle dagen stoner, doom, heavy rock, metal en psych op de drie podia van Trix. Sterker nog: er is meteen ook een Desertfest Ghent gelanceerd, voorlopig eendaags en wel op 30 oktober. Daarvoor zijn nu nog tickets, de Antwerpse driedaagse is volledig uitverkocht. NMTH is al sinds 2015 van de partij en reist nu in 2021 weer af naar Antwerpen, dolgelukkig als kids in de heavy candystore.

Natuurlijk kun je huilen over het gemis van Wolves In The Throne Room (dat weer de hele Europese tournee moest verplaatsen) en andere grote Amerikaanse bands op de bill. De waarheid is dat de organisatie veel lof verdient voor het samenstellen van een echt als vanouds dik programma. Hooguit begint de vrijdag wat later, maar de gedwongen keuze voor Europees pakt wat ons betreft erg goed uit. Ook het grotere smaldeel Belgische en Nederlandse bands is geenszins een straf, hooguit een garantie voor een geregelde afstraffing.

Wat moet je dan wel gaan zien, wat valt er te ontdekken tussen al die Scandinavische, Franse, Duitse, Italiaanse en opvallend veel Griekse bands? Een paar tips.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

CULT OF OCCULT – vrijdag 22.15-23.15 – Canyon Stage
Ik zag deze Franse sludgers een keer bij Black Earth Festival in EKKO. ‘Scuse my blasphemy maar godverdomme, wat deze band toch een nietsontziende afstraffing. Qua zowel studio als livesound is Cult of Occult een keiharde ode aan menselijk lijden, maar dan wel van het soort waar je zielsgelukkig van wordt.

KOMATSU – zaterdag 15.35-16.15 – Canyon Stage
Groovemeisters deluxe Komatsu hebben met Rose of Jericho weer een heerlijke no-nonsense stonerplaat uit. Gewoon een erg goede, lekkere binnenkomer op de zaterdag, voor als je kater nog niet helemaal ready is voor de mokerhamer van Eleanora.

KADAVAR – zaterdag 23.00-00.15 – Desert Stage
Ik moest even goed slikken bij laatste plaat The Isolation Tapes, en dat kwartje is helaas nooit gevallen. Maar buiten kijf staat dat deze band geboren is om menig podium plat te stampen. Erg geschikt voor als je goed in de olie zit, en die kans is groot aangezien ze op zaterdag om 23.00 uur geprogrammeerd zijn.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF/REDACTEUR

CONAN – zaterdag 17.40-18.30 – Desert Stage
All hail Conan! Twee jaar geleden stond Jon Davis ook op Desertfest, toen met soloproject Ungraven in de kelder van Trix. Nu op de zaterdagmiddag, zo net voor het eten is het tijd om omver geblazen te worden door zijn band Conan. Gaat dat zien en vergeet niet je oordoppen in te doen!

TEMPLE FANG – zaterdag 18.15-19.00 – Vulture Stage
Wat een liefde hebben we toch voor deze band! Terwijl Conan nog speelt taaien we toch af naar de bovenverdieping om Temple Fang te aanschouwen. De Amsterdammers stonden ook twee jaar geleden op deserteert en maakten daar een ijzersterke indruk. Midden in de corona pandemie speelden ze drie sets in dB’s in Utrecht wat een heerlijk samenkomen was na lang droog te hebben gestaan. We krijgen er geen genoeg van!


KAMIL PARZYCHOWSKI – FOTOGRAAF (THE BURIED HERALD)

SLOMOSA – zondag 21.40-22.30 – Vulture Stage
Slomosa moet je zeker niet missen. Als je deze gasten nog niet kent, komt er nu een geweldige kans op Desertfest om kennis te maken. Een band die in 2020 de harten van velen stal met hun kolossale debuut, dat een echte klassieke stonerrockvibe heeft. Brandende riffs, krachtige teksten en een relaxte aanpak zullen zeker zorgen voor een memorabel concert. Ze spelen aan het einde van de avond op de kleinste stage dus zorg dat je minimaal 20 min. voor het begint aanwezig bent om een leuke spot voor het podium te vinden. Geniet ervan!


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

The Great Machine in Polen, foto The Buried Herald

We weten inmiddels allemaal – zeker de gelukkigen met een kaartje voor Desertfest – dat een concert van Motorpsycho altijd een weergaloze ervaring is, dat Wolvennest voor een extra dimensie van intens duistere beleving zorgt, dat DOOL en Temple Fang steengoede bands zijn en dat SLIFT tijdens corona zomaar doordrong tot de eredivisie van heavy. Ik laat de absolute must-sees graag even buiten beschouwing en zoom in op een aantal minder bekende goden, en vooruit: een Belgische act die we ook op de komende Doomstad-editie verwelkomen.

BISMUT – vrijdag 21.40-22.30 – Vulture Stage
Het Nijmeegse Bismut opende al eens een Desertfest-dag en staat nu terecht prominenter op de vrijdag geprogrammeerd. Verdiend met die uitstekende tweede plaat Retroucausality (op Lay Bare), die de psychedelische spacerock, én de luisteraar, naar grote hoogtes tilt. Check de review hier. Niettemin hadden we deze instrumentale jamtrip ook wel vijftig minuten lang op de, wat grotere Canyon Stage willen zien knetteren.

MOHAMA SAZ – zaterdag 17.15-17.55 – Canyon Stage
Even tot rust komen tussen alle doom, stoner en sludge? Mohama Saz got your back! Het Madrileense vijftal maakt al vier platen lang zogenaamde mediterraanse psych: een mix van Anatolische psychrock, free-jazz en Spaanse folk. Knap gedaan, soms bezwerend, altijd loom groovend en vooral zeer ontspannend.

THE GREAT MACHINE – zaterdag 23.55-01.15 – Canyon Stage
Verrassing! Daar is de enige niet-Europese band op de line-up: de Midden-Oosterse surprise heet The Great Machine en komt uit Tel Aviv, Israël. Dit trio – met de broers Omer en Aviran Haviv en drummer Michael Izaky – serveert je de betere psyschstoner-vibes en Sabbath-riffs in een danig dampende verpakking. Heerlijke rawk-strot heeft die Aviran ook zeg. Luister naar platen Respect en Greatestits en je weet gewoon dat die Israëli’s zaterdag de Canyon Stage met een gruwelijke set richting de onvermijdelijke afterparty gaan spelen. Onze fotograaf Kamil zag ze in 2019 in Polen en voorspelt veel goeds!

ALKERDEEL – zondag 18.40-19.30 – Canyon Stage
Even scouten voor 27 november, als Alkerdeel met Pothamus en Grey Aura op Doomstad 8 in EKKO speelt! Dit gereputeerde Vlaamse kwartet levert al sinds 2007 duistere releases af, denk aan: spijkerharde, vaak rudimentaire black en doom metal. Op de laatste release, vierde studioalbum Slonk, gaan ze vol voor de black metal. Volgens onze recensent “verheft Alkerdeel het primitieve tot kunst” en kun je goed horen hoe de mannen met ‘niets ontziende black’, ‘op orkaankracht door de desolate Vlaamse polders’ stormen. We zien de ‘mestkar’ zondag graag door de Canyon razen.Deel dit artikel