The Desmonds, foto: Jantina Talsma

We geven het eerlijk toe; The Desmonds was een zekerheidje voor de NMTH x Popronde-selectie. Sterker: we waren in 2018 binnen 50 seconden al verkocht. Als je een dermate pakkende garagetrack als ‘Street Signs’ kan neerpennen als eerste single… dan doe je dingen heel erg goed en dan is je NMTH-kostje al goeddeels gekocht. Geen verrassing dus dat de Groningers Eurosonic/Grunnsonic afstroopten en nu in de Popronde opduiken. Wél een verrassing is het dat de mannen tegelijk het Video van de Week-waardige ‘Overtime’ droppen met de debuut-EP Dripping! Die is vanaf NU te beluisteren op al je favoriete streamingplatforms, en straks ook op cassette te krijgen als we de band weer live kunnen zien.

Daar moeten we verdikkeme veel meer van weten. Dus bestookten we Douwe (die doet dingen, ook in de Popronde straks!) Doorduin met vragen en geraakten we al snel bij bassist Marten van der Meer, die toestemde om de rest van het vragenvuur te blussen. Dank! Hieronder lees je de uitkomsten.

Maar niet voor we je eerst die video-single in het gezicht planten. Pak aan!

We hoeven het je niet echt meer te vertellen, maar doen het lekker toch: The Desmonds is een vierkoppige Groningse band die verduveld veel lol heeft in muziek maken, die opwindende garagerock ’n roll proclameert en ook van een mopje surf houdt. En die hun garage zo speelt dat je wel aan Together Pangea (luister ook die 2019 single ‘Outcast’ eens!), Thee Oh Sees en Ty Segall moet denken, en eigenlijk ook wel aan de Nederlandse klasbakken van Canshaker Pi. Naast Marten van der Meer bestaat de groep uit zanger-gitarist Rob Schoenmakers, Sjoerd Knol op de leadgitaar en Lennart Hoeksma achter de drumkit.

Waarom brengen jullie nu deze EP uit?
“De EP stond al een tijdje op de planning. Het is eigenlijk een onofficiële afsluiting van wat we als The Desmonds tot op dit punt gedaan hebben. Er staat een mengsel op van tracks van het eerste uur, zoals het punky ‘By The Way’, en de laatste tracks die we geschreven hebben voor onze laatste studiosessie in 2019.”

Bijna een ‘Best of The Desmonds’ zo. How about The Desmonds anno nu, anno corona?
“We zijn nu al een tijdje bezig met nieuwe tracks. We willen dit najaar weer de studio in voor de volgende release. In overleg met zijn vieren was het daarom al direct: corona of niet, deze EP moet er gewoon uit. We gingen eigenlijk in mei touren met deze EP op zak, maar dat zat er niet meer in. Zonder een tourtje dan maar. We zitten nu in een andere creatieve headspace waar er op de planken geen plek meer is voor deze EP.

“Daaruit ook de naam Dripping. Alles ligt momenteel op zijn gat in Nederland, maar we willen toch laten horen wie wij als The Desmonds zijn, ook al is het met minder bombarie dan we zelf hadden gehoopt. Een beetje als een druppel op een gloeiende plaat, dus. Het is wel de release waarmee iedereen die ons op de Popronde wil zien kan horen wie we zijn en wat we doen!”

En dan is er ook nog een video. Timing!
“De video voor ‘Overtime’ was een beetje een zelfde soort situatie. De video was al gepland ver voor coronatijd, maar we moesten nu iets gaan maken met alle restricties die nu gelden. We zijn er voor naar Biddinghuizen gereden, op minder dan een kilometertje van Walibi en het Lowlands-terrein (RIP festivalseizoen 2020). Het voelde wel een beetje als het einde van de wereld op sommige momenten, daar in die stille polder, maar het heeft ons wel geholpen om ongestoord iets heel tofs neer te zetten.

“Om de video niet te flets te maken, hebben we bij Sikko (Sikko Media) aangeklopt. Alles is op VHS opgenomen, wat perfect uitstraalt wat we als band ook zijn: analoog, een beetje punk en vooral lekker eigenwijs. Daarom is de EP later dit jaar bij onze shows (??) ook te krijgen op cassette!”

The Desmonds is helemaal klaar voor de Popronde!

We durven het bijna niet te vragen, maar was het ook een optie om…
“Waarom er nog geen live-video is? Veel acts maken live-videos op het moment, maar het gros daarvan vinden we echt totaal geen recht doen aan de artiest. Een akoestische set of een opname vanuit huis? No way! Je moet The Desmonds live, rauw en zwetend meemaken voor de full experience. Als we dat niet overtuigend in een video kunnen stoppen, doen we het gewoon helemaal niet. Wij zijn een full-on garagerock act en niemand moet gaan denken dat we wat anders zijn op basis van een matige live-video.”

En nu? Gaan we jullie in september zien tijdens de Popronde?
“Na deze EP gaan we dus op naar de Popronde. Kan het allemaal doorgaan?, hoe ziet het er uit?, wat kunnen we er nog uit halen?: allemaal vragen waar we nog geen antwoord op hebben. We gaan het wel zien en maken ons er vooral niet al te druk over. Maar ook al kunnen we door omstandigheden maar één show spelen: wij gaan ervoor zorgen dat je zwetend uit die pit komt!”

Kijk, dát is de juiste instelling mannen. Lekker hoor. De hele Dripping EP is nu op alle streamingdiensten uit, bijvoorbeeld op Spotify en Bandcamp (dat vandaag alle opbrengsten aan Black Lives Matter doneert). De cassettes zijn helaas nog niet klaar, maar gaan straks wel mee als merch tijdens de Popronde!Deel dit artikel