Terzij de Horde @ dB’s, foto Kamil Parzychowski/The Buried Herald

Witchfukker @ dB’s, foto Kamil Parzychowski/The Buried Herald

Slechts een dag van tevoren werd het officieel bekendgemaakt: een geheime releaseparty van Utrechtse black metalbazen Terzij de Horde in dB’s, met Throwing Bricks en Witchfukker op het programma. Jawel, geen groots uitgepakte of ver vooraf aangekondigde show, maar een besloten Utrechts feestje in het optimale toevluchtsoord voor de liefhebber van heavy muziek. Geheel gratis, met een mogelijkheid om te doneren aan vrienden van de band die medische hulp aanbieden in Oekraïne. Wat volgt is niet alleen een overdonderende avond livemuziek in een volle dB’s, maar ook nog eens show toepasselijk gekenmerkt door de hechtheid van een metalcommunity met het hart op de juiste plek. Lees ons verslag hier…

Tekst: Joost Schreurs en Merijn Siben / Fotografie: Kamil Parzychowski 

De avond wordt afgetrapt door Witchfukker… Een jonge Limburgse black metalband die in 2019 debuteerde met een demo genaamd. Alcoholic Metal. Dat de heren dit thema bloedserieus nemen, wordt gedurende het optreden al snel duidelijk als we flessen sterke drank van hand tot hand zien gaan… Prima, waarom ook niet? Luisterend naar de muziek horen we primitieve black/thrash metal die ergens tussen de eerste en tweede golf in zit (denk aan Venom, Bathory en het vroege Mayhem). Veel blastbeats dus, maar Witchfukker is op z’n best als ze een aantal versnellingen terugschakelen naar een doomtempo. Hierop is het namelijk prima headbangen en toont de band dat ze muzikaliteit in huis hebben. Om hun roots nog even te onderstrepen, eindigen ze met een Hellhammer cover, Messiah. Dit blijkt echter toch niet het einde van de show te zijn, want de gitarist pakt ook nog een solomomentje door een nummer met alleen gitaar, zang en drums te spelen. Had niet perse gehoeven, want we vonden de show al goed zoals het was. (JS)

Witchfukker @ dB’s, foto Kamil Parzychowski/The Buried Herald

Throwing Bricks @ dB’s, foto Kamil Parzychowski/The Buried Herald

Vervolgens gaan we over naar een krachtig staaltje scorched earth sludge, want hoewel we Throwing Bricks al enkele keren in een korte tijd zagen, verveeld het ook vanavond geenszins. Sterker nog, de band voelt zich beduidend op zijn gemak en maakt al gauw korte metten met dB’s. Throwing Bricks bouwt gestaag op naar een sterke livereputatie, die ze hopelijk gauw genoeg vanuit de undergound naar het bovengrondse zal katapulteren. Dat ze zowel op een Doomstad als een Havenloods Cultuurfestival niet misstaan maakt duidelijk dat Throwing Bricks niet schrikt van een ander publiek. En vanavond resulteert het opnieuw in een erg sterk optreden, gekenmerkt door de verschroeiende sound van goed geoliede sludge metal met black en post-inloeden. Het is een set met een zorgvuldig afgemeten atmosfeer, afgewisseld door kranige riffs die zich door elke inkeping van je gehoorstelsel wurmen. Een track als What Will Be Lost, Won’t Happen Again bijvoorbeeld, die een aangrijpende emotie herbergt maar net zo goed beklijft met een grimmige groove. In ons interview onderstreepte de band het belang van muziek maken met je vrienden, wat terug te zien is in het strakke spel en de hoorbaar goede chemie. Zoals de donderende ritmesectie van bassist Jordi en drummer Robert, die de gelaagde riffaanval van gitaristen Jesse en Marius moeiteloos weet te ondersteunen. Dit afgemaakt door de ontzagwekkende strot van Niels, die tracks als Ready To Fall en Irreparable Crack met een vette laag emotie, venijn en woede weet te doorspekken. IJzersterk! (MS)

Throwing Bricks @ dB’s, foto Kamil Parzychowski/The Buried Herald

Terzij de Horde @ dB’s, foto Kamil Parzychowski/The Buried Herald

De keuze voor een geheime releaseshow in dB’s lijkt aanvankelijk een bijzondere. Terzij de Horde had met hun livereputatie en uitstekende nieuwe plaat In One of These, I Am Your Enemy misschien wel een Helling uit kunnen verkopen. Maar aan de andere kant ook niet zo gek: de Utrechtse black metalband heeft een nauw verwantschap met niet alleen dB’s, maar ook met de Utrechtse metalcommunity. Eerder al haalden de heren op Bandcamp Friday 400 euro op voor The National Network of Abortion Funds en Samennaardekliniek, als reactie op de antiabortuswet in Amerika. Vandaag kan er geld gedoneerd worden voor een bevriende organisatie die momenteel medische hulp in Oekraïne verschaft. Het geeft de überhaupt al intense show een extra lading mee, vooral wanneer halverwege de set zanger Joost Vervoort aangeeft dat een van hun vrienden al om het leven is gekomen in het oorlogsgebied. Een uiterst goed initiatief, gebracht middels eveneens een verpletterend optreden natuurlijk. Eenieder wie de band al eens zag, of dat nu op Roadburn was of in een kleine zaal als dB’s, weet het: de eigenzinnige black metal van Terzij de Horde doet iets met je, vooral live. En ook vanavond zorgt dat voor een niet aflatende stroom van intensiteit, of je nu in een minutenlange blastbeatsectie zit of een knisperende groove. De gehele nieuwe plaat is verwerkt in de setlist waaronder ook de verschroeiende titeltrack van In One of These, I Am Your Enemy. Een blauwdruk voor Terzij de Horde: een gelaagde, ritualistische aanslag op het gehoorstelsel, vakkundig en messcherp gebracht door een stel muzikanten die hun vak verstaan.

Dat de nieuwe plaat thematisch dealt met hoe complete werelden gecreëerd en vernietigd kunnen worden is dan ook toepasselijk. Vooral ook in de onze, waarin machtige instituties ofwel wegkijken van een brandende aarde, of voor persoonlijk gewin een oorlog tegen Oekraïne starten. Hoewel we het fortuin hebben dat we nog steeds van een show kunnen genieten hier, weet Terzij de Horde ons er ook aan te herinneren dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. En dat hebben ze gedaan door iets prachtigs op te zetten met gelijkgestemden in een doorleefde broedplaats als dB’s. Hulde! (MS)

Terzij de Horde @ dB’s, foto Kamil Parzychowski/The Buried HeraldDeel dit artikel