Ten Times A MillionOpgelet, want Ten Times A Million aka TTAM klopt serieus aan de deur. Opeens ligt daar een video van de band, die we in een niet al te grijs verleden nog kenden als Mandrake’s Monster. Nu dus Ten Times A Million, en zo vlammen ze namens NMTH ook door de Popronde heen. De Twents-Duitse band heeft nu vijf optredens staan, waarvan de eerste een heuse thuismatch betreft: vanavond om 19.15 uur in De Stam in Almelo.

Ten Times A Million EP

‘Ten Times A Million EP’

Vrijdag gooiden ze de video voor When The Lights Go Out online, sterk spul zoals je hieronder zult zien en horen, en op 19 oktober volgt de Ten Times A Million EP die ook aardig op smaak is! En die ons best een beetje aan (de moderne) Queens of the Stone age doet denken. Waarmee we ook zeggen: Niks mis mee, sterke rocksongs met vette riffs en pakkende effecten als de tweede stemmen. Niet zo gek, want in de nieuwe gedaante hinten ze ook nadrukkelijk naar Josh Homme en co, en groepen als Arctic Monkeys en Foo Fighters. Anders gezegd: ze hinten naar een potentieel groot publiek, naar bands uit een erg select groepje dat in staat is om een groot popfestival te headlinen. Ambitieus.

Opnemen met producer Nothing But Thieves
Maar we dwalen af als Rawkward Steve in een muzikale snoepwinkel. Terug naar de kern en die straalt ook zat ambitie uit: De zelfgetitelde EP is opgenomen in de beroemde Air Studios in London, opgericht door Beatles-producer Sir George Martin. Via een mailtje en wat demo’s wist TTAM topproducer Julian Emery (Gavin DeGraw, Nothing But Thieves) en engineer Adam Noble (Nothing But Thieves, Placebo) te overtuigen en de band tekende eerder dit jaar bij het nieuwe boutiquelabel JuiceJunkRecords. De EP-hoes zie je overigens hiernaast.

TTAM presenteert de EP met twee releaseshows: 25 oktober in de Vorstin te Hilversum en 26 oktober in de Metropool te Enschede. En ze zijn te zien op de Poprondes in Almelo, Eindhoven, Den Bosch, Venlo en Rotterdam. Alle data vind je onderaan, onder de video.

Waarom een nieuwe naam, waarom TTAM?
Maar nog even over die naamsverandering he! Hoe dat zit legt de band zelf uit: “Mandrake’s Monster maakte muziek die voornamelijk gebaseerd is op helemaal losgaan. Onze songs hebben inmiddels meer inhoud gekregen en liggen veel meer op een lijn met de muziek die we zelf het mooist vinden.” Kijk aan, en de nieuwe naam is ook geen losse flodder uit een dronken oefenruimtesessie. “Ten Times A Million is een uitdrukking die staat voor de overtreffende trap. Het verwijst o.a. naar de tien miljoen meters die we met elkaar als band hebben gemaakt, en naar de tien miljoen meters die we nog gaan maken.”

De releaseshows:
25 okt – De Vorstin, Hilversum
26 okt – Metropool, Enschede

Popronde-shows:
23 sep – De Stam, Almelo
28 sep – Aloys, Eindhoven
5 okt – De Knillingspoort, Den Bosch
19 okt – Hatseflats, Venlo
3 nov – Vibes, RotterdamDeel dit artikel