De beste rock ’n roll-band van de wereld – althans, dat zeggen ze zelf – bestaat ruim dertig jaar en ‘Play That Rock ‘N’ Roll’ is alweer album nummer dertien. Vanzelfsprekend is dat allerminst, want zanger/bassist en enig overgebleven lid Eddie Spaghetti is nog maar net een kleine vier jaar geleden kankervrij verklaard. Hij was er, naar eigen zeggen, vanwege de alertheid van zijn echtgenote snel bij en hij kon vrij vlot behandeld worden aan het gezwel in zijn nek. Eddie had geen geld of verzekering, maar gelukkig kwam hij in aanmerking voor liefdadigheidszorg van het ziekenhuis waar hij geopereerd zou worden.

Door Wouter Hommel

De band lag ondertussen stil, want er kon voorlopig niet getoerd worden en was er dus geen inkomen. Toen heeft de band een fonds in het leven geroepen met de naam Cancer Fight Fund, om zo enigszins rond te komen. De rock ’n roll-gemeenschap kreeg er lucht van en nam het initiatief een compilatie te maken met als titel ‘You Can’t Kill Rock ‘N Roll: A Benefit Compilation For Eddie Spaghetti’ (met o.a. Zeke en Mudhoney). De opbrengsten van de verzamelaar werden gedoneerd aan het fonds. Inmiddels is Eddie beter, verzekerd en is hij samen met gitarist Marty Chandler en drummer Chris von Streicher als Supersuckers alweer een paar keer de wereld rond geweest om ‘Suck It’ uit 2018 te promoten tot in de kleinste kroegen.

Die kleine dingen waardeert Eddie, net als het leven in het algemeen, meer dan voor zijn ziekte. Ook al heeft hij flink moeten afzien, zijn humor is zo aan de nieuwe schijf te horen nog altijd onaangetast. Luister maar eens naar nummers als ‘Gettin’ Into Each Other’s Pants’, ‘That’s A Thing?’ en ‘Deceptive Expectations’, waarin Eddie opgewekt “you hope for the best but you get the worst” zingt. Een paar van de bands – zoals Ramones en Motörhead – die van grote invloed waren, worden bezongen in het nummer ‘Play That Rock ‘N’ Roll’. AC/DC, ZZ Top en Social Distortion zijn in geest en geluid ook volop vertegenwoordigd op dit prettige plaatje.

Zoals het goede rock ’n roll betaamt, beurt het de luisteraar op en zet het aan tot pogoën (‘Bringin’ It Back’) en/of (line) dansen (‘You Ain’t The Boss Of Me’). Of je het nu hardrock, punkrock, cowpunk, of southern rock wilt noemen: het is het gewoon allemaal. Feit is dat de Amerikanen uit Tucson, Arizona op ‘Play That Rock ‘N’ Roll’ bijna 40 minuten lang garant staan voor onvervalste feestmuziek. Dat feest wordt gecompleteerd door twee toepasselijke covers: ‘Dead Jail Or Rock ‘N’ Roll’ van Michael Monroe en ‘A Certain Girl’ van Allen Toussaint.

Alles werd in vier dagen opgenomen in de studio van countrylegende Willie Nelson te Austin, Texas. Voor wie de band live wil zien, krijgt in april daartoe volop de kans: ze toeren maar liefst drie maanden (!) door Europa, waarvan vier optredens in ons land, te weten: Baroeg in Rotterdam, Vera in Groningen, Blue Collar Hotel in Eindhoven en dB’s, Utrecht. Ga dat zien! Meer informatie vind je via Podiuminfo.

Supersuckers – Play That Rock ‘N’ Roll is 7 februari verschenen via Steamhammer/SPV en onder meer te beluisteren via Spotify:Deel dit artikel