Sugar Mountain Presents: 21 april, Paradiso Amsterdam

Sugar Mountain Presents: 21 april, Paradiso Amsterdam

Het Amerikaanse muzikale erfgoed is weelderig en weemoedig. Net als de berg van suiker waar Neil Young over zingt in het nummer dat overal terugkomt in omschrijvingen van Sugar Mountain Presents. Hoewel de geschiedenis van het continent als ‘Western Frontier’ niet eens zo gek ver teruggaat, is de muzikale nalatenschap rijk aan melancholie en een diep verlangen naar het verleden. Een glimlach met een traan. De gevoelsnaar. Beide worden geraakt tijdens de Sugar Mountain Presents avonden. Alle ‘oer’ genres komen ergens vandaan en vertellen een verhaal. Zo is dat van de roots eigenlijk precies de betekenis van het woord: de wortels (…van de boom des levens).

Ben Kamsma en Everaldo Pechler organiseren Sugar Mountain Presents vanuit Paradiso (Amsterdam), en samen met publiciteitsman Bas de Beer vormen zij de ruggengraat van dit roots-offensief, “Paradiso programmeert al jaren artiesten en bands uit de Amerikaanse rootshoek – van grote namen als Ryan Adams, Jason Isbell, Giant Sand en Lucinda Williams – tot kleinere als The Hackensaw Boys en Strand of Oaks,” vertelt Bas. “We volgen de laatste ontwikkelingen binnen de roots en Americana nauwlettend. Onder de noemer Sugar Mountain Presents willen we het makkelijker maken voor liefhebbers van deze muziek om op de hoogte te blijven van al het moois!” Het is zoals ‘presents’ al insinueert, meer dan een jaarlijks festival. “De Sugar Mountain Presents avond van 21 april, waar meerdere bands geprogrammeerd staan, is een soort minifestival waar naast minder bekende roots en americana artiesten ook een aantal bands optreden die de grenzen van dit geluid opzoeken. Daarnaast hebben we de Sugar Mountain Presents concertreeks die het hele jaar doorloopt en dit idee nog verder uitdiept.”

Een ontdekkingstocht naar de uiterste randen van de nieuwe roots. Waren de roots ooit verdwenen? Wat ons betreft is het nooit weggeweest, maar je ziet wel dat er een jongere generatie artiesten opstaat, die veel van deze invloeden in hun muziek verwerkt.” Ze zijn vooral bezig met de rafelranden ontdekken, nuanceren, en zoeken naar eigen zeggen juist het spanningsveld op. Dit maakt de programmering van Sugar Mountain méér dan alleen ‘roots’ of ‘Americana’. Voeg een schijn van indie rock toe aan het mengsel: denk aan namen als Kurt Vile, Andy Shauf en Damien Jurado. “Wij proberen dit publiek te betrekken bij de meer geijkte roots en Americana-programma’s en merken dat mensen hier enorm voor open staan.” 

Sugar Mountain meemaken? Dat kan donderdag 21 april in Paradiso, Amsterdam. Line-up: Dr. Dog, Son Little, Cale TysonXIXA, Giant Tiger Hooch en The Harpoonist & the Axe Murderer.

Cale Tyson:

 

 Deel dit artikel