The Machine in Elektra

The Machine in Elektra

Onder de rook van Rotterdam en Dordrecht bevindt zich het idyllische dorpje Sliedrecht, een dorp dat tijdens de Romeinse overheersing als enige dapper weerstand wist te bieden tegen de tirannie van de Zuid-Europeanen. Hierbij kregen ze hulp van een magische toverdrank, die werd gebrouwen door de plaatselijke druïde. Het brouwsel maakte de dorpelingen onoverwinnelijk en frustreerde de Romeinen uiteindelijk dusdanig, dat het begin van het einde van het verval van het imposante rijk was ingezet. Aldus wat de overlevering ons heeft geleerd. Sliedrecht dus. Zo bezien is het dorp sowieso een hoop sympathie waard, maar vanavond des te meer vanwege het 10-jarige jubileum van de wereldberoemde en lokale stoner-helden van The Machine, een mijlpaal die gevierd wordt in het evenzo sympathieke jongerencentrum Elektra.

Door Steven Gröniger, foto’s via Facebook The Machine

Met Radar Men From The Moon en Samsara Blues Experiment verder op het affiche is dit natuurlijk een avond waarmee we onszelf in de handjes mogen knijpen. En waarmee we in de aanloop dan ook leven tussen hoop en vrees of we überhaupt wel binnen zullen geraken. Maar dat kwam gelukkig goed, meer dan goed zelfs.

RADAR MEN FROM THE MOON
Terwijl in het Eindhovense Klokgebouw naar alle waarschijnlijkheid een prettig festivalletje aan de gang is, heeft Sliedrecht vanavond een stukje Eindhoven in de vorm van Radar Men From The Moon. De tijden van Intergalactic Dada & Space Trombones liggen duidelijk achter ons, want RMFTM voelt nu persoonlijk vooral aan als de bastaardzonen die zijn voortgekomen uit een apocalyptische bukake-sessie in een betonnen jungle, waarin Kraftwerk naar alle waarschijnlijkheid is geskullfucked door Trent Reznor, en het Franse industriële techno-icoon Manu Le Malin ook zijn gitzwarte olie op het vuur van desperaat glorieuze hoop heeft gekwakt. Ik word daar in alle eerlijkheid zielsgelukkig van, in sonische zin gesproken dan. De immer evoluerende Eindhovenaren kwamen in het najaar van 2015 met Subversive I, het begin van een drieluik waarvan we op de eerste van december het laatste deel Subversive III mogen verwelkomen (preview).

Radar Men From The Moon

Radar Men From The Moon

De psychedelische stoner uit de begindagen heeft meer dan ruim plaatsgemaakt voor het zwaardere elektronische werk en we zien dus vanavond geen traditioneel rock-instrumentarium op het podium, maar vier tafels vol apparatuur, machines, pedalen, sequencers, een hoop bekabeling en een synthesizer, ohje en bier. Het kwartet bouwt in het begin gestaag zijn drone-soundscapes laag voor laag en gedegen op, ik waan mij bij vlagen weer diep in NIN’s GHOST I-IV (halo 26) en soms richting The Soft Moon’s Zeros, wat in het volgende nummer bruut kracht wordt bijgezet als een immens diepe, zware beat begint te pompen en als ik helemaal techno-viking wil gaan – maar het niet doe want te zelfbewust (lees: te nuchter). De verder bij vlagen maniakale, chaotische en niets ontziende muren van geluid die gedegen en secuur worden opgebouwd doen geregeld het glaswerk van de tafels flikkeren, wat vooral ook heel duidelijk maakt hoe goed de geluidsinstallatie in Elektra eigenlijk is. Al is RMFTM niet iedereens kopje thee vanavond, de overdondering is buitengewoon niet te miskennen en ze hebben er in ieder geval één fan bij. De track Rapture: fucking intens!

SAMSARA BLUES EXPERIMENT
Ja, hallo en koekoek! Samsara Blues Experiment op je tiende verjaardag, laat dat even een momentje bezinken….
Oké?

Samsara Blues Experiment

Samsara Blues Experiment

Er is geen lekkerdere voorstelling denkbaar dan die unieke gewaarwording van de wetenschap dat hier, anno 2017, in Sliedrecht, voor een klein publiek een band als deze voor je snufferd staat. Alleen al dit besef maakt een avond als deze, nog voordat de band überhaupt een noot heeft gespeeld, ongekend. Het Berlijnse power-trio geldt al jaren onmiskenbaar als dé autoriteit wanneer het aankomt op het rete-strak technisch vakmanschap te kunnen vertalen naar meeslepende muziek, die volledig innemend is en je vervoert naar plekken waarvan de landschappen vooral imposant ontspannend werken.

Zonder dat je daar verder enige vorm van alcoholische, of narcotische hulpmiddelen bij behoeft. Vanavond bevestigen ze dat des te meer, zoveel is wel duidelijk; de band levert sonisch een gemoedstoestand, waarbij je zelf het verhaal mag dromen en floreert in die sympathie. Verdere wollige bewoordingen daargelaten (…), ramt Army Of Ignorance je natuurlijk meteen weer met beide voetjes op de grond en moet je verder niet teveel vervallen in over-geromantiseerde bedoelingen. Er mag ook gewoon Black Sabbathiaans gerockt worden. For The Lost Souls, dus dat.

The Machine in Elektra

The Machine in Elektra

THE MACHINE / THE SAMSARA MACHINE / THE SUNGRAZER MACHINE
Tijd voor de jarige jobben dan. Weelderig getooid in verjaardagspuntmutsen betreden ze het podium, om de komende uren een bloemlezing te gaan geven, waarom Nederland in de breedte het besef mist wat nu eigenlijk echt kwalitatief hoogwaardige muziek is. Een reden om je kadaver naar, in ieder geval de plaatselijke, poppodia te begeven om talent te sponsoren, zonder gefrustreerde rancune daar verder over en dus vooral te gaan spelen in dat plaatselijke podium. Anyhoe, in de komende dik tweeënhalf uur storten ze uit de eigen catalogus een greep over het publiek uit, waarbij voor de Solar Corona klassieker Jam No. Phi niemand minder dan Chris Peters van SBE zich ook aansluit op gitaar.

Wanneer Sander Haagmans en Hans Mulders (beide ex-Sungrazer) even later op het podium springen voor een gezamenlijke uitvoering van de Sungrazer-track Zero Zero is het hek van de psychedelische-stonerdam en raakt de boel redelijk overprikkeld. Even is er verwarring of we het goed horen wanneer Soundgarden’s Searching with My Good Eye Closed gecoverd wordt, wat zo is, en waarmee we meteen weer met de voetjes op de grond staan. Als dan het einde dan echt daar is na het krankzinnige Face Shift, kunnen we moe en meer dan voldaan weer richting het hoge noorden trekken. Het was wat en een mens mag hopen dat The Machine vaker verjaardagsfeestjes gaat vieren, kanonnen…

The Machine in Elektra

The Machine in ElektraDeel dit artikel