Stake op Doomstad, Ekko. Foto Roy Wolters

Ze kwamen, zagen en overmeesterden zowel de allereerste als de laatste DOOMSTAD-avond in EKKO in stijl, en dat onder twee verschillende namen. STAKE bleek in november 2019 nog minstens zo hard, wild en onvoorspelbaar te vlammen als Steak Number Eight dat twee jaar eerder deed. In de gezegende pre-pandemietijden zagen we de Vlamingen menig podium aan flarden spelen, van Desertfest Belgium tot Eurosonic. En de stroom kwaliteits releases droogde ook geenszins op met een klasse album in 2019, vorig jaar gevolgd door de Catatonic Dreams EP.

Ook voor STAKE viel er vervolgens nogal wat in het water, hoewel de Gentenaren ondanks de beperkingen nog aardig wat voor elkaar wisten te boksen. En ze staan natuurlijk te trappelen als een stel uitgehongerde paarden op speed om weer het podium op te gaan. Dat gaan ze dan ook doen! Nog even geduld, maar vanaf 15 oktober gaat het gas er weer vol op, te beginnen in Duffel. The Most Critical Tour voert in twee straffe wintermaanden onder meer langs Eindhoven, Merleyn, Metropool (Hengelo), Patronaat, dB’s, Neushoorn, Volt, De Pul, Bibelot, Gebouw-T en het Paard. Tel daar nog een pak Belgische podia bij op en je hebt een ferme clubtour te pakken. Eens kijken hoe de vlaggen erbij hangen in kamp STAKE dus.

Door Ingmar Griffioen

– Mannen het is serieus lang geleden dat we jullie aan het werk zagen. Het moet van ESNS of zelfs DOOMSTAD terug zijn. Maar het gaat weer gebeuren, vertel: jullie gaan echt een serieuze tour doen dit najaar in de Benelux?
Klopt, Eurosonic was de laatste. Na een jaar niet deftig op een podium ons kunnen smijten met publiek dat al zwetend toe in een moshpit voor ons staat, gaat dit ons serieus deugd doen. Kleine zaaltjes heeft altijd al een intens gevoel gegeven, daarom willen we er ook zoveel mogelijk doen.

Stake op Doomstad, Ekko. Foto Roy Wolters

– Wat is de belangrijkste aanleiding?
Ons wat terug in kunnen spelen, samen met vieren ons totaal overgeven, het uitputtend gevoel na een show doet ons zoveel goed en in deze crisis hebben we dit enorm gemist.

– Hebben jullie Nederland ook een beetje gemist?
Natuurlijk! We komen graag in Nederland spelen. Jullie aanpak is vaak zo de max, iets waar België soms nog veel kan van leren.

– STAKE staat met liefst 11 noteringen in de Zwaarste Lijst van StuBru. Helemaal terecht of toch wel een beetje bizar?
Beetje onverwacht, maar super blij!

– Jullie schreven met Devolution onbewust een beste soundtrack voor deze tijd?
We zijn altijd al heel sceptisch geweest over hoe de politiek draait in de wereld, en dat was nog voor de pandemie. Onze verwende generatie in dit land is plotseling opgeschrikt door iets oncontroleerbaars, de onzekerheid over hoe de dingen zich zullen ontwikkelen, en elke dag proberen positief te blijven. Met Devolution hebben we dit in een song proberen te gieten.

– Zijn er inmiddels al nieuwe (sound)tracks voor deze shitstorm uit de pen gevloeid?
Er zijn er al een paar :-), die variërend uit de oude doos komen en nieuw uit de grond geslagen zijn. We hebben ons in februari 10 dagen opgesloten in de 4AD in Diksmuide, waar we eigenlijk onze nieuwe richting wat gevonden hebben. Maar om er al een naam aan te geven, zitten we nog wat ver in het proces. We zijn momenteel op 16 nummers aan het werken.

– Wat kunnen we verwachten van het nieuwe ‘epic’ materiaal?
Een genre kunnen we er nog niet opplakken, maar we gaan wel terug naar een andere richting dan op Critcal Method.

Stake op Doomstad, Ekko. Foto Roy Wolters

– Wat zijn de inspiraties?
We zijn constant in een zoektocht naar de puurste vorm van onze creatieve ziel, en daarnaast denken we ook wat we zouden willen maken binnen 5 jaar, al snappen we dat zelf soms niet maar dat is een interessante oefening, waar we zullen staan, hoe het dan zal zijn. Dat houd ons bezig om vooruit te gaan en ons te verbeteren en perfectioneren.

– Hoe hebben jullie het laatste jaar beleefd? Wat heeft STAKE nog kunnen doen?
We waren nog volop aan het spelen vorig jaar in maart toen plots de pandemie alles heeft stil gelegd, en ons dus ook. Het heeft maar eventjes geduurd tot alles plots weer begon te borrelen om nieuw materiaal te schrijven, het heeft ook een grote bron van inspiratie teweeggebracht en een andere kijk op de wereld.

– Inmiddels vult de agenda zich (voor het najaar) langzaam weer met boekingen. Hoe voorkom je dat de STAKE machinerie tegen die tijd roestig is geworden?
We kennen niets anders dan muziek maken. Het houdt ons bezig om door te denken, te blijven gaan en het is onze uitlaatklep om al onze gedachten te verzetten. It’s the air we breathe.

– Wat zijn de ambities voor de komende tijd, durven jullie die überhaupt nog te stellen?
Veel shows spelen en genieten van elk moment.

– Kunnen jullie dit najaar een kistje Belgisch bier voor ons meenemen? Welk bier zouden jullie aanbevelen?
Victoria! Nieuw Belgisch biertje en super lekker.

Dank vast en tot in de nazomerrrr!
De tickets voor The Most Critical Tour van STAKE zijn vanaf vrijdag 23 april om 11.00 uur in de voorverkoop via www.stakeband.com.Deel dit artikel