Stemadvies voor De Zwaarste Lijst

De stroom berichten van getroffen bands is eindeloos en zorgwekkend. Vaak zetten ze livestreams op, soms zetten ze muziek en/of merchandise op Bandcamp, brengen onuitgebracht spul als vroege demo’s of sessies alsnog uit en zo heeft het hele Covid-19 drama ook positieve bijeffecten. De Vlaamse helden van STAKE zijn ook hard geraakt, logisch dat een dermate geweldige liveband nu gemankeerd is uiteraard, en gelukkig ook van de inventieve oplossingen.

In 2019 zag Critical Method het licht, de eerste plaat onder deze naam. Speelden ze ons eerst nog ondersteboven als Steak Number Eight, ook als STAKE staat de groep garant voor een beste, bij vlagen weergaloze bak heerlijke herrie. In november ging ook in de doorstartende gedaante het DOOMSTAD-podium in EKKO genaldeoos voor de bijl en eigenlijk zat STAKE nog middenin de albumtour die nog langs onder meer Graspop, Jera On Air en Alcatraz zou voeren. Of ‘zal voeren’, want officieel zijn die heavy festivals nog niet afgelast, maar de realiteit doet anders vermoeden. Laten we hopen dat we ze op Harlequin Fest (26 september in Baroeg) ‘gewoon’ weer op het podium kunnen zien.

Ondertussen bedacht STAKE wat dan wel te doen. Gisteren trad frontman Brent Vanneste aan in Studio Brussels Café Quarantaine en je kunt nog op deze en andere heavy tracks stemmen voor De Zwaarste Lijst die StuBru traditioneel uitzendt op Paaszondag. En…de band had nog een video klaar liggen voor een albumtrack van Critical Method. Het was eigenlijk niet de bedoeling om die nu te releasen, maar de tekst was zo toepasselijk voor de huidige situatie dat ze besloten om ‘m gisteren naar buiten te brengen.

Een fragment:

“Have you seen this devolution
It’s only going down again.
Have you seen this fucked up nation.
IT’S COMING TO AN END MY FRIEND”

Aanschaffen, luisteren etc. kan via deze link

De Video van de Week: STAKE – DevolutionDeel dit artikel