Een overduidelijk geval van <3 on the rebound. Niet dat we het ooit wilden uitmaken met de band uit Gent en Wevelgem, maar Steak Number Eight hield er wel degelijk plots mee op. In november 2018 was het na tien zegevierende jaren even klaar, het afscheid was treffend met twee uitverkochte shows in thuishonk Vooruit in Gent. Maar daar kondigde de ongrijpbare West-Vlaamse sludge- en post-metalgroep wel meteen de doorstart aan: STAKE was geboren. Daar zit een heel verhaal achter, iets met kleine jongens die groot worden en een associatie met de overleden broer van frontman Brent. Dat is allemaal treffend in beeld gebracht door Red Bull, en die documentaire check je onderaan. Vandaag is er een nieuwe EP uit, Catatonic Dreams, en dat is de voorloper van het eerste STAKE album dat in november het licht moet zien.

De laatste tijd gingen de haren weer meer en meer overeind staan, toen gestaag shows werden aangekondigd (vanavond in Cinetol, morgen op Sniester bijvoorbeeld!), maar verzoeken om luistermateriaal werden steevast beantwoord met: ‘Er is nog geen nieuwe muziek, maar STAKE ligt muzikaal in het verlengde en is gewoon hard’. Ok, dat was genoeg om ze voor Sniester te tippen. Uiteraard, de live-reputatie en die gruwelijke show op Doomstad I staan immers in het collectieve NMTH-geheugen gebeiteld. STAKE is trouwens ook geboekt voor onder meer Rock Herk en Breda Barst, meer livedata onderaan. En jawel; opeens was daar afgelopen week ook de nieuwe track Catatonic Dreams en vandaag verschijnt de gelijknamige EP. Weer vergezeld van een eigenzinnig verhaal: de EP is enkel op vinyl te krijgen, en alleen Catatonic Dreams vind je op Spotify (en in je Hardhitters-playlist). De fysieke EP is uit via het fijne Engelse Hassle Records, waar ook de streekgenoten van Brutus huizen, en bevat ook de nummers ‘Everybody Knows’ en ‘The Kindly Ones’. Die bundeling bestel je bijvoorbeeld op Bandcamp (waar je ook het vanouds meer dan straffe titelnummer hoort):

De razende mannen hebben voor die track ook een video vervaardigd:

Docu over de metamorfose
Docu ‘From Fresh Cut To Dry Aged’ door Red Bull, ‘over het volwassen worden én de naamsverandering van Steak Number Eight. Van als jonge snotapen samen in de klas zitten tot HUMO’s Rock Rally winnen. Van in café Prins Albert hun eerste show spelen tot touren met Mastodon. Of vlotjes Graspop Metal Meeting platspelen. Maar het gaat nog dieper. Waarom ze eerst voor de naam Steak Number Eight kozen, en daar onlangs in een uitverkochte Vooruit een punt achter zetten bijvoorbeeld.;

STAKE LIVE:
24.05 – Cinetol, Amsterdam
25.05 – Sniester, Den Haag
12.07 – Rock Herk, Herk
13.07 – Masterfest, Wateringen
02.08 – Roadkill Festival, Waarschoot
04.08 – Lokerse Feesten, Lokeren
11.08 – Melkrock Tielt Festival, Tielt
06.09 – Villa Pace, Sint-Niklaas
14.09 – Schippersweekend 2019, Lauwe
15.09 – Breda Barst, Breda
28.09 – Voor De Duvel Niet Bang, Gigant Apeldoorn
28.11 – Ancienne Belgique – AB, BrusselsDeel dit artikel