Temple Fang in Melkweg, foto Maron Stills

Temple Fang in Melkweg, foto Maron Stills

SniesterEind mei is het weer raak in Den Haag: Sniester Festival! Drie dagen lang heerst de gelaarsde, grove en luidruchtige kater in de Hofstad. Vergeet de ogenschijnlijke aaibare mascotte uit het logo even, Sniester heeft een line-up om de nagels aan te scherpen en de tanden in te zetten. Althans, zondag is voor de kittens, een groot deel van de acts op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei kunnen op warme support en wapperende manen van NMTH rekenen.

Opgelet: We geven ook 2 x 2 Tickets weg voor Sniester!

We zetten wat minder aaibare opties op een alfabetisch geordend rijtje voor je:

– A Giant Dog
Texaanse rauwe punk, met veel energie en goede catchy songs gebracht. Check die KEXP-sessie en je weet dat je zaterdag 25 mei kapot wilt gaan met dit vijftal.

– Bad Nerves
Meer punk, maar dan puntiger en Britser. Nieuwe single Mad Mind (“Bored alive!”) is geweldig. Hard gaan en bier gooien op vrijdag in de Zwarte Ruiter dus.

– Blaas of Glory
Ok, je moet er wel voor in de stemming zijn, maar dan is het ook alle remmen los en meezingen met die hoempaversies van metal- en rockklassiekers. De brassy Dutch zijn op elk festival weer een geheide hit en hier uiteraard geprogrammeerd op de Grote Markt. ‘Genuine Dutch song’:

– Blanck Mass
Fuck Buttons is live helemaal geweldig, wie het duo uit Bristol live heeft gezien weet hoe goed ze zijn in het opbouwen van een verzengende muur van noise, drones en experimentele elektronica. De helft van Fuck Buttons is Benjamin John Power en die is met Blanck Mass grofweg dezelfde weg ingeslagen met een paar gruwelijke platen die qua impact zeker niet ‘de helft van Fuck Buttons’ zijn.

Daddy Long Legs
De teaser voor het nieuwe album zegt genoeg over de Low Down Ways van dit Amerikaanse bluesy en punky rootstrio.

– dirk.
Noisy grungende oorwurmen, dat is waar dirk. in grossiert. De Vlaamse groep wist vorig jaar ernstig in de schedelpannen te dringen met een serie singles die aan nineties rockhelden herinnerden en presteerden het ook nog eens met een straffe debuutplaat te komen. Dit jaar kwamen ze met nog eens vier video’s, waarmee de hele plaat verbeeld is. Al met weinig aanleiding om de groep als fuckup te zien.

– Mozes and the Firstborn
Onze favoriete Eindhovense, inmiddels meer in het buitenland vertoevende gitaarband. Mozes and the Firstborn is opgepikt door Burger Records. Bewegend van garage tot grunge tot dadcore, blinkt het viertal altijd uit in ijzersterke songs doorwasemd met catchy melodieën en spitse vondsten. En vooral ook: groot feest zaterdagnacht in het Paard!

– Niko
Haagse knakkers die zaterdagnacht in September gaan laten horen waarom ze weer op Sniester mogen staan. Spoiler: Omdat Niko stiekem een van de beste bands van de Hofstad is en vanavond z’n nieuwste single lanceert. Denk: slacker x indie rock, beetje arty en dwars, met leden uit Taymir, Soul Sister Dance Revolution en F.

– OBN III’s
Ja hoor, heeft Sniester doodleuk een gruwelijke garagerockgroep uit Texas geboekt? Jazeker wel. Aftikken en gaan met OBN III’s in Rootz zaterdag. Plenty of time for tha blues.

– OZMA x Supersonic Blues
Ok, we zeggen het eerlijk: gitarist/zanger Timothy Aarbodem werkt/draait wel eens voor Never Mind The Hype en we zijn echt wel een beetje fan van z’n muzikale uitingen. Verder hadden we OZMA (nieuwe Agga superspacegroep met leden Monomyth en Elektrovolt) en Supersonic Blues (heavy psych/groovende 60s/70s Roadburn-alumni) natuurlijk nooit op één hoop mogen vegen. Vrijdag- en zaterdagavond te zien in Rootz.


– Peuk
“Peuk is een smakelijke mix van een beetje Evil Superstars en Millionaire. Lekker rauw, eerlijk en in your face”, schreef onze recensent over de debuutplaat van de Vlamingen. En: “Aangevoerd door powervrouw Nele Janssen die de beste vrouwelijke rockstemmen van de nineties weet te combineren in een uitlaatklep.” Een bak grunge, die ook wel geafficheerd wordt als ‘pisnijdige sludge-pop’… niet te missen zaterdag in de Zwarte Ruiter!

– Pig Frenzy
Sleazefest, Le Mini Who?, Faster & Louder of een punkavond in dB’s; Pig Frenzy heeft zich al aardig in de kijker en de luisteraar gespeeld. De Rotterdammers hebben genoeg aan een zwijn in de band en rammen die punk zo bij jou en de Zwarte Ruiter naar binnen.

– SONS
De hardst gaande zuiderburen van de laatste tijd: SONS. Niet die Whispering post-punkers, maar gewoon kort, krachtig en raak. SONS maakt vuige, punky garagerock, met songs die het ook op de radio uitstekend doen en het ‘overweldigende’ debuut Family Dinner is niet voor niks Album vd Week bij Pinguin Radio.

– STAKE
Stake is de voortzetting (gode zij dank!!) van de meer dan geweldige band Steak Number Eight. Er is nog geen nieuwe muziek, maar uit welingelichte hoek begrijpen we dat Stake muzikaal in het verlengde ligt en ‘gewoon hard’ is. Brute sludge x noise x post-metal dus. Mensen die Steak wel eens hebben gezien, weten nu ruimschoots genoeg. Voor de rest geldt zorg dat je sowieso zaterdagnacht in de Zwarte Ruiter bent vanaf 00:45, want:

– Temple Fang
We kunnen flauw zijn en zeggen dat we niet voor niks Temple Fang op Roadburn presenteerden… maar de waarheid is dat de band rond Dennis Duijnhouwer en Jevin de Groot (beiden ex-Death Alley en Mühr) dat volledig waarmaakte en show op show groeiende blijkt. Denk aan epische rock die je van Hawkwind tot The Grateful Dead tot Pink Floyd en Monster Magnet voert.

– The Grand East
De Twentse mannen volgen we al even, zeker nadat ze op de Popronde 2016 echt alles plat speelden en ook nog een fijne, lekker bluesy rockende plaat presenteerden. Dat laatste deden ze in 2019 nog maar eens over. En daarop durven ze naast die rootsy rock en bluesy rock ’n roll ook wel King Gizzard psychtrippy te gaan (en stiekem horen we hier ook wel wat fijne DeWolff-referenties):

– The Yawpers
Al vroeg op vrijdagavond kunnen we los met The Yawpers in Roots. Lekker! De Amerikanen serveren rauwe rock ’n roll met een bak punk en blues. Zo dus:

– Tousch
Tousch is ook al niet voor de poes. Opgelet! Want, (relatief) nieuwe Nederlandse band met Hagenese zangeres Natousch Gerritsen en leden die eerder speelden bij Rondé, Mister and Mississippi, Taymir en Woot. Vier jaar terug maakten ze al samen muziek, maar op deze eerste live-gig sinds de hereniging laten ze je hun vuige, punky kant horen. Vrijdag in de Zwarte Ruiter dus.

Misschien niet helemaal NMTH, maar wel erg goed:
– Jacco Gardner’s Somnium, voormalige psych-troetelkind opereert vanuit Lissabon even eigenzinnig. Zijn in Artis gedebuteerde Somnium is een instrumentale Kraut-psychende sci-fi trip met spacey visuals.
– Eerie Wanda, Nederlands-Kroatische maakt erg mooie, wrange doch warme indie liedjes
– Henk & Melle, soort NL anti-folkduo dat naast humor ook erg goede liedjes bezit. Met frontmannen Hallo Venray en Smutfish
– Baskar, de nieuwe band van Birth Of Joy-leden Bob Hogenelst en Gertjan Gutman funkt, groovet en spacet erop los
– Jo Goes Hunting, Jimmi Jo Hueting is een alleskunner die weinig laat en intrigerende, bonte en soms elektronische indie pop produceert
– Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, de live onovertroffen, speltechnisch bizarre Utrechtse bluegrassers gekoppeld aan slimme songsmid Knol

En nog veel meer! De hele line-up check je hier en het Blokkenschema dan? Hier zo! Tot in Den Haag op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei!

Opgelet: We geven ook 2 x 2 Tickets weg voor Sniester!Deel dit artikel