Sólstafir, foto Oscar Anjewierden

Sólstafir, foto Oscar Anjewierden

Het was alweer in 2014 dat ‘Ótta’ uitkwam, het filmische, overweldigende album waarmee Sólstafir de naam tot ver buiten de grenzen van IJsland vestigde. Met die ijzersterke plaat op zak zagen we de Scandinaviërs onder meer op Eurosonic, Roadburn en Into The Void zeer ontroerende shows spelen. De krachtige beelden die het album oproept worden nog versterkt in het prijswinnende artwork en de fraaie video’s en we zijn dan ook trots dat we je hier de nieuwste kunnen voorstellen. Dagmál is de derde en laatste video die de albumcyclus van ‘Ótta’ vervolmaakt.

Tijd voor wat nieuws dus en dat nieuws is er ook: Sólstafir tekent weer bij Season Of Mist. Daar waren de IJslanders al getekend, maar na de laatste plaat liep het contract af en de stapel met aanbiedingen op. De band heeft er echter voor gekozen te blijven werken met hetzelfde label. Belangrijker nog: de groep is al begonnen met het volgende album. Sterker: Sólstafir zit al in de derde week van de opnames van het zevende album. Er zijn al veertien nummers opgenomen, waaronder een cover, en de band belooft meer surprises.

De aanstaande full-length wordt geproduceerd door Birgir Birgirsson (Sigur Rós, Alcest), die ook voor ‘Ótta’ verantwoordelijk was. Hij krijgt assistentie van Jaime Gomez Arellano (Ghost, Cathedral, Paradise Lost), die naar IJsland is getrokken om aan te schuiven in de Studio Sundlaugin van Birgirsson. Het nieuwe album is nog ongetiteld en zal gemixt worden in Jaime’s Orgone Studios in Engeland.

De video voor ‘Dagmál’ bevat live-beelden, die gedurende de afgelopen achttien maanden van ‘heavy touring’ zijn geschoten. In de clip is het nieuwste bandlid Hallgrímur ‘Grimsi’ Hallgrímsson te zien, die als invaller in april 2015 voor het eerst achter de drumkit kroop.Deel dit artikel