The Picturebooks @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Verreweg een van de leukste festivals van Nederland is wel Sniester. Een festival dat al in 2008 debuteerde, maar sindsdien is uitgegroeid tot een begrip op de Grote Markt. Met name in latere jaren is er een kraakheldere focus gekomen op de missie van Sniester: harde gitaarbands, zo breed mogelijk getrokken, verspreidt over twee dagen voor weinig geld. Slechts 40 euro was je kwijt op deze editie, waarbij je een line-up van maar liefst 70 bands staat te wachten. Prijskwaliteitsverhouding dikke tien dus! Maar het enige kantelpunt: overlapping, overlapping en nog eens overlapping. En hoewel het leuke gratis programma in de middag plaatsvindt, begint het reguliere programma op de zaterdag pas om half acht in de avond. Met een laatste trein die om iets voor middernacht vertrekt, ben je al gauw de klos. We besluiten eigenlijk maar gewoon de chille route te pakken, want ondergetekende is op deze zaterdag 28 mei de 32 jaar gepasseerd. Dus wordt het een miniverjaardagsverslag met The Picturebooks, Stake, Knife Massage en Meltheads. Lees hem hier…

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Mia Weerdesteijn

Haggard Cat
Oef, dat is al even goed beginnen in The Grey Space In The Middle! Haggard Cat is de voortzetting van Heck, een band die in 2018 naar verluidt al voor een van de meest intense shows op Sniester zorgde. Met Haggard Cat is het intensiteitsgehalte niet veel anders, want we hebben hier met krachtig gelaagde hardcore punk te maken. Het duo bestaande uit de flamboyante gitarist/zanger Matt Reynolds en trommelaar Tom Marsh laat een diverse sound horen. Enerzijds hevige hardcore, anderzijds speedy rock ’n roll om vervolgens weer behoorlijk heavy uit de hoek te komen met een gemene riff. Het duurt dan ook niet lang totdat de zaal volloopt, en Matt met gitaar en al over de grond krioelt als een bezetene. Een rockster in hart en nieren, en met Tom heeft hij de perfecte handlanger in zijn kielzog. Een energieke, strakke drummer die de dampende gitaarchaos in rechte banen weet te houden. Ongelooflijk lekkere show!

Knife Massage @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Knife Massage @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Knife Massage
Nieuwbakken Popronde-Talent Knife Massage hebben we nog helemaal niet live aan het werk gezien, en dat is nog niet zo gek. Met drie EP’s uitgebracht in de lockdown was er op het podium nog niet veel te doen voor de driekoppige band. Maar daardoor extra tof dat ze aan de Sniester ontdekkingstocht zijn toegevoegd. In Roots zetten ze namelijk een erg lekkere set neer. De stijl van Knife Massage gaat namelijk alle kanten op. Puntige garagepunk die met verrassend veel eigenaardige intermezzo’s en uitstapjes is gebracht, op het avantgardisme af. Hoe gek het ook klinkt, deze doorgewinterde muzikanten wisselen knallende audiobommen af met heerlijk rare drumpassages en effecten, maar nergens klinkt het echt misplaatst. Knife Massage gaat simpelweg net even anders te werk binnen die basis van hevig noisende punk, en dat resulteert vandaag in een heerlijk optreden. Laat die Poprondes maar komen!

The Picturebooks @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

The Picturebooks @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

The Picturebooks
Het onvermoeide arbeidsethos van The Picturebooks werd ruw onderbroken begin 2020. Voor elke band was het een moeilijke tijd, maar dit duo had er in minder dan drie jaar 350 shows op zitten, met een onstilbare honger naar meer. En die lading is dan ook duidelijk merkbaar bij dit dynamische duo bestaande uit Fynn Claus Grabke (zang, gitaar) en Philipp Mirtschink (drums). Veelvuldig verteld Fynn geëmotioneerd hoe fijn het is om weer voor een publiek te staan, en het zorgt vandaag dan ook voor een uiterst gefocust en intens optreden. Muzikaal gezien is The Picturebooks gericht op effectieve bluesy rock’n’roll. Heerlijk afwisselend, rauw en oprecht gebracht met een dusdanig brede sound die menigeen in beweging brengt. Stampende rockers als Wardance of The Rabbit and the Wolf worden ongetwijfeld met een hoop stootkracht en expertise gebracht. The Picturebooks weet een totaalpakket te bezorgen, zorgvuldig en stevig samengeklikt dankzij veelvuldig touren en musiceren. Hopelijk wordt dat vanaf nu niet meer onderbroken, want deze gasten verdienen alle aandacht.

Temple Fang @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Temple Fang @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Stake @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Stake
Oef, Temple Fang, Baardvader, Stake en Pulled Apart By Horses op hetzelfde tijdstip? Gelukkig hebben we de foto’s nog, van Temple Fang in ieder geval, daar fotografe Mia in een rotvaart nog even naar De Zwarte Ruiter rende om een glimp van Temple Fang op te vangen. Rats On Rafts dat een kwartier eerder begon in Paard café, was al niet meer te doen helaas. Er blijkt een terechte, grote belangstelling voor deze Rotterdamse post-punkbazen, waardoor er geen ziel meer bij kan. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, want door al deze overlapping is er nog mooi op tijd plekje te verkrijgen in de Kleine Zaal, waar die Wevelgemse wervelwind genaamd Stake voor een volle bak zorgt. Een dag eerder genoten onze NMTH collega’s al van hun show in dB’s, maar ook vandaag is presenteren de Belgische sludgemaestro’s een knap staaltje ‘kapot gaan’. Een optreden gekenmerkt door atmosfeer, afwisseling en muzikaal vernuft, van het blazende Catatonic Dreams tot de spastische gitaarlijnen van Critical Method. Ook een track als Return of the Kolomon komt ontzettend sterk uit de verf, resulterend in moshpits en crowdsurfers. Kortom, Stake stelt niet teleur, zoals altijd eigenlijk! Dat er ook een nieuwe track werd gespeeld voorspelt een hoop goeds voor de toekomst. Kom maar door met die nieuwe plaat, gasten!

Stake @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Meltheads @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Meltheads
Afbouwen doen we vervolgens met Meltheads in Café September. En hoewel de oren nog even doorsuizen na de sloopkogel van Stake, zit de sfeer er goed in in het volle café. Heerlijk verzengende garagerock die regelmatig in noisy gitaarescapades vervormt, dansbaar, energiek en met een hoop enthousiasme gebracht vanavond. Met het openbaar vervoer in het vooruitzicht krijgen we helaas niet alles mee, maar buiten kijf staat dat deze bondige dag Sniester weer uitermate geslaagd was. Iets minder overlapping was weliswaar fijn geweest, maar toch: er valt verder weer weinig te klagen! Afwisselende muziek, voor ieder wat wils en dat allemaal met die oh zo mooie stad achter de duinen als backdrop. Tot volgend jaar!

 

 

Check de rest van onze foto’s hier: 

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel