Marathon

Voor Marathon begon het allemaal in de Amsterdamse underground, met een intense livereputatie die stukje bij beetje buiten de stadsgrenzen reikte. Hevig shoegazende post-punk, geboren uit het vallen en opstaan in de marathon des levens. Het soort dat niet alleen resoneert met ons, maar in de eindigende lockdown ook nog eens met de jury van de Amsterdamse Popprijs. Inclusief een aankomende deelname aan de Popronde (waar ze NMTH en 3voor12 Talent zijn) staan de sterren juist voor een nieuw avontuur. En die komt beduidend eerder in plaats van later, want het Amsterdamse trio is zowaar getekend bij het vermaarde V2 Benelux! Met een spreekwoordelijke shitload aan Popronde shows en gloednieuwe single Age op zak staat deze livesensatie een goed najaar te wachten.

Toch is Marathon niet direct nieuw. Een flinke weg is afgelegd iom de juiste sound te vinden, na enkele jaren samenspelen en dingen uitproberen. Maar wanneer het trio bestaande uit bestaande uit Lennart van Hulst, Kay Koopmans en Nina Lijzenga die juiste shoegaze en post-punk stijl te pakken had, ging het in stroomversnelling, aangedreven door opgekropte frustraties en energie voortgekomen uit de lockdown. Echter niet alleen die frustraties bieden de katalysator voor het meeslepende geluid van deze Amsterdammers. Ook de ontwrichte samenleving, waarin mensen steeds vaker tegenover elkaar komen te staan en jongeren zwemmen in een zee van eenzaamheid, woningnood en verloren ambitie, staan verweven in het muzikale gebodene.

Age
En dat leidt ons tot Age, de allereerste officiële single na live video The Company. Een beklemmende post-punktrack waar de gitaarakkoorden messcherp tot het binnenste van de ziel geraken, afgemaakt door een totaalpakket van brommende baslijnen, praatzang en slepend drumwerk. Age bouwt op naar een refrein die enerzijds grimmig en enerverend is maar ook hoop, euforie en hartstocht in fraaie synergie uitstraalt, eindigend in een dusdanig hallucinant shoegazende climax dat je met je neus de grond raakt. Erg lekker! Mis Marathon dus niet tijdens een van hun vele gratis Popronde-shows, en beluister Age direct hier:Deel dit artikel