ROADBURN2018-BORISSOM-V1bEDITHet is niet voor het eerst natuurlijk, maar we moeten toch weer bekennen dat we verbaasd zijn over wat Roadburn allemaal aan bijzondere projecten en namen uit de mouw weet te schudden, over hoe het festival telkens weet te vernieuwen. Dat getuigt van lef, visie en verdient respect. En zo is het in de reeks met 22 nieuwe bevestigingen misschien wel ‘de compositieopdracht’ die het meeste ontzag wekt: Het Tilburgse festival heeft de Finse bazen van Dark Buddha Rising en Oranssi Pazuzu verzocht een speciale compositie voor Roadburn te maken, die wordt onder de naam Waste Of Space Orchestra exclusief uitgevoerd. Daarmee staat Oranssi Pazuzu voor de derde keer op rij op Roadburn.

DEEL 1 VAN 2 STUKKEN
“Roadburn heeft er altijd om gedraaid om mensen samen te brengen, om een netwerk te creëren waar de lijn tussen vrienden, fans en artiesten diffuus is. Daarnaast streeft Roadburn er altijd naar om de grenzen van creativiteit en expressie te verleggen”, licht creatief directeur Walter Hoeijmakers toe. “Om deze twee facetten samen te brengen, brengen we verschillende artiesten bij elkaar voor niet een, maar twee speciale projecten waar deze groepen muzikanten gezamenlijk muziek creëren, speciaal voor het festival.” Over de eerste las je dus net. Tijdens de show spelen tien muzikanten een uit tien delen bestaand stuk van ongeveer een uur, met aansluitend videomateriaal. Dit als opening van het festival op donderdag 19 april in de Grote Zaal van 013. Wow. En dan moet deel 2 nog komen.

ALARM OP NMTH-REDACTIE
Roadburn baart nog wel meer opzien vandaag. Zo gingen op de NMTH-redactie alle bellen af en leerde een rondgang dat meerdere redacteuren heel hard gaan op het vooruitzicht van de samenwerking tussen Boris en Stephen O’Malley (de Japanners en de Sunn O)))-man gaan ook het 60-minuten durende drone-album Absolutego uitvoeren. Ook Godflesh en de samenwerking van frontman Justin Broadrick met The Bug’s Kevin Martin (als Zonal) doet vele NMTH-harter harder voortrazen. Dat geldt ook voor de komst van Motorpsycho uiteraard, de Noorse multitalenten die in september de weer erg avontuurlijke dubbelaar The Tower loslieten.

Verder noteert een van onze experts dat met ‘Old Tower’ (die nooit eerder optrad) wel een heilige voor de ‘dungeon synth geeks’ is binnengehaald. Een wat mythische grootheid binnen een onderbelicht subgenre, zoals Roadburn zelf ooit treffend verklaarde ‘Een heel groot festival in een kleine niche’ te zijn.

VMO op Le Guess Who?, foto Roy Wolters

VMO op Le Guess Who?, foto Roy Wolters

AZIATISCHE, FINSE EN AMERIKAANSE NOVITEITEN
Hebben we daarmee alle extremiteiten, buitenbeentjes en opmerkelijke boekingen genoemd? Hel nee. In het uitdijende Japanse segment treffen we twee bands, die onlangs veel indruk maakten in dB’s in het kader van Le Guess Who?: Violent Magic Orchestra (VMO) en Vampillia. Het Chinese Zuriaake is ook geen alledaagse act uit die Aziatische hoek. En we mogen zeker wel even melden dat het Finse doom-gezelschap Hooded Menace ‘Fulfill The Curse’ integraal gaat spelen (de groep broedt voor 26 januari bovendien een nieuwe plaat uit, check die tweede track) en dat Denver doomers Khemmis voor Roadburn voor het eerst naar Europa komen.

JACOB BANNON HAALT:
Stukje DOOMSTAD sluikreclame op z’n plaats? Ghe ghe. Vooruit dan. Maar het is zeker niet voor het eerst dat Roadburn The Body strikt. Niettemin stond de experimentele industrial/metal/noisegroep op de ongenadige DOOMSTAD #2 editie, waarvan we ook Uniform terugzien in Tilburg. The Body komt als onderdeel van het programma van curator Jacob Bannon, die vandaag 4 acts aankondigt: Godflesh speelt vrijdag 20 april het album ‘Selfless’ integraal, doommetalband Thou treedt samen met The Body op zaterdag 21 april op en ook Forgotten Tomb is die dag te bewonderen.

The Body op Doomstad #2 in Ekko, foto: Rob Sneltjes

The Body op Doomstad #2 in Ekko, foto: Rob Sneltjes

WAT HEBBEN WE NOG NIET GENOEMD DAN?!
Er is echt nog meer te melden vandaag ja. Zo komt het Duitse funeral doomgenootschap Worship album ‘Last Tape Before Doomsday’ integraal vertolken. Justin Broadrick en Kevin Martin nemen naast hun eigen project Zonal ook Moor Mother mee. Verder bevestigd: de D-beat van Wolfbrigade; all-round kunstenaar Jonathan Hultén (Tribulation) presenteert zijn solomateriaal; de Griekse black metal van Hail Spirit Noir is te zien, net als de Italiaanse doom van Fuoco Fatuo. Het laatste rijtje namen bestaat uit het Finse Horte en Kairon; Irse!, US black metal van Alda en het post-rock project Watter (met leden van Slint en Grails).

Tribulation op Into The Grave, foto Rob Sneltjes

Tribulation op Into The Grave, foto Rob Sneltjes

Dit was pas de vierde lichting met Roadburn-bevestigingen. Eerder kondigde het festival onder meer aan: twee optredens van Godspeed You! Black Emperor, Bell Witch, Panopticon en Converge, curator Jacob Bannon, Earthless als artist-in-residence; The San Diego Takeover vs. The Japanese Psych Experience, Cult Of Luna (Mariner ft. Julie Christmas), Weedeater, drie projecten van Bong-Ra, The Heads, Hugsjá (compositie van Einar Selvik van Wardruna en Ivar Bjørnson van Enslaved), Zola Jesus, Ex Eye (ft. saxofonist Colin Stetson en Liturgy-drummer Greg Fox), Arabrot, Wrekmeister Harmonies. Alle namen vind je op de Roadburn-site en op de poster hieronder. Er volgt bovendien nog veel meer.

Weekendtickets voor 4-dagen en 3-dagen zijn nu in de voorverkoop. Vanaf 18 januari gaan ook de afzonderlijke dagtickets in de verkoop. Roadburn Festival vindt plaats van donderdag 19 april tot en met zondag 22 april 2018 in alle zalen van 013 en verder onder meer Het Patronaat en De Koepelhal in Tilburg.
Poster_line-up_decemberWOSO_01 Roadburn Waste of SpaceMotorpsycho roadburnGodflesh RoadburnHooded Menace Roadburn

 Deel dit artikel