Naast de gangbare stroom aan reviews, video’s en tips van nieuwe heavy muziek besteden we de komende weken ook extra aandacht aan Roadburn Redux. De online viering van Roadburn vindt over iets meer dan een maand plaats en je kreeg hier al de line-up mee, én misschien ook wel de review van de ongrijpbare Belgische metalgroep Emptiness (you should!). Verwacht de komende tijd dus meer tips en recensies uit het nu al aanzienlijke Roadburn-programma. De aftrap wordt verzorgd door onze onstuitbare redacteur Guido Segers, die wederom een fascinerende en duistere Belgische groep op de korrel neemt: Wolvennest en hun net op Ván Records verschenen derde album Temple.

Door Guido Segers

Wolvennest is zo’n band die eigenlijk lastig te vergelijken is met andere artiesten. Het heeft duidelijk thematische elementen van de black metal, trekt een flinke teug uit de fles van occult rock (ja, dat is een term waar je boos om kunt worden, maar je snapt wat ik bedoel), maar sprenkelt ook aardig wat doom door de mix. Voeg daar nog dat broeierige Wovenhand-gevoel aan toe en ergens begint het te smaken als Wolvennest, maar net niet. Waar voorganger Void dichter tegen een impressie à la The Devil’s Blood aanleunde, voelt Temple meer eigen.

Sacraal, sluimerend, vol kringelende rook en suggestie. Natuurlijk blijft dat gevoel erin zitten op een song als Swear to Fire, met die opvallende uithalen in de vocalen. Dat nerveuze, uitdagende, dat voel je voortdurend in de muziek die soms loom voelt, maar continu spanningsbogen opzet. Wel is de band daarin wat lang van stof soms. Of nu ja, soms… Een radio-format singletje van 3 minuten ga je niet vinden op Temple. Een epos als Alecto zit op dat moment nog midden in de intro vol lijzige riffs die je meeslepen de duisternis in.

Eigenlijk heeft Wolvennest alles te bieden. Trage, doomy passages, jankende gitaren met solo’s (check Succubus), zwartgallige vocalen… En toch kost het wat kruim om bijna 80 minuten bij de les te blijven. Zijn we tenslotte niet meer gewend he, echte langspelers. Wolvennest maakt er eentje, een dubbelaar eigenlijk. In al z’n bombast en gotische grandeur mag dat gerust een kunstwerk heten wat nou eenmaal de tijd waard is.

Wolvennest zal Temple voor het eerst live spelen op Roadburn Redux. De zeskoppige Brusselse groep bestijgt daarvoor wederom de 013 Main Stage, waar ze in 2019 zo uitblonken en waar ze ditmaal een livestream verzorgen. Temple is 5 maart verschenen bij Ván Records en onder meer te beluisteren via Spotify en Bandcamp, waar je de nieuwe Wolvennest meteen ook kunt bestellen.Deel dit artikel