Skuggsjá, foto Ester Segarra

Skuggsjá, foto Ester Segarra

Waren we een kleine twee weken terug nog getroffen door de filmische pracht (en kracht) van het nummer Skuggsjá, nu hebben we het album al. Althans: we mogen je het project van Ivar Bjørnson (Enslaved) en Einar Selvik (Wardruna) als primeur op Never Mind The Hype laten horen. Daar zijn we best fier op. Season Of Mist brengt het album Skuggsjá pas op 11 maart wereldwijd uit, tien dagen eerder kun je hier al van de Skuggsjá langspeler genieten. En genieten is het, onthaasten en wegdromen ook met muziek die eigenlijk geen andere optie biedt dan je mee te laten voeren.

In een begeleiden schrijven laat Einar “Kvitrafn” Selvik weten dat hij veel over het album en de diversiteit zou kunnen zeggen, maar het beter vindt om de muziek voor zichzelf te laten spreken. Dat doet die dan ook: Als je het intro Ull Kjelm en het titelnummer door gezweefd bent, dan is het met Makta Og Vanæra, For All Tid tijd voor serieuzere instrumentatie. De folky kant blijft aanwezig, maar wordt naar de achtergrond gedrukt door een pak bombast en duistere melancholie van Scandinavische proporties. Dat is zeker niet de laatste verrassing van Skuggsjá. Laat je onderdompelen!

Je kunt Skuggsjá alvast via deze link bestellen. De ‘pagan metal’ groep is vastgelegd voor London By Norse, waar ze 19 maart de derde show ooit in deze samenstelling zullen doen. Ook speelt Skuggsjá eind augustus op het fameuze Midgardsblot Metalfestival op de historische Viking-site in het Noorse Borre en belooft het duo meer tourdata.Deel dit artikel