Cult of Luna & Julie Christmas op Roadburn, foto: Paul Verhagen

Zwarte rook! En meteen veel ook. Roadburn Festival heeft zojuist de eerste namen, de curatoren en commissieopdrachten bekendgemaakt. Roadburn 2020 kent voor het eerst twee curatoren: Emma Ruth Rundle met ‘The Gilded Cage’ (darkfolk-songwriter maakte vorige edities veel indruk) en James Kent, de Fransman achter synthwave-grootheid Perturbator. Ook is de Amerikaanse singer-songwriter Julie Christmas vastgelegd voor een exclusieve set, waarin ze begeleid wordt door onder meer Johannes Persson (Cult of Luna) en Laura Pleasants (Kylesa). Christmas en Persson tekenden samen voor een van de hoogtepunten van Roadburn 2018 met de integrale uitvoering van album Mariner. Op Roadburn 2020 presenteert ze een dwarsdoorsnede uit haar oeuvre, plus nieuw werk.NMTH sprak Julie Christmas en Johannes Persson over onder meer de samenwerking:

DRIE COMMISSIONED PIECES
Het is het derde jaar van de (speciaal voor Roadburn gecomponeerde) commissieopdrachten en het festival maakt ze meteen alle drie bekend. Zo zal Kent samen met Johannes Persson (van Zweedse post-metalgroep Cult of Luna) een speciale set doen die als ‘centerpiece’ van het festival mag gelden. Celliste Jo Quail (schitterde dit jaar met Mono en eerder met Myrkur, At The Gates) componeert ‘The Cartographer’, waarin met hulp van het Rotterdamse New Trombone Collective klassieke muziek en post-metal samenkomen. Twee uitblinkers van Roadburn 2019 pakken de derde commissieopdracht: Vile Creature en Bismuth serveren het loodzware, inktzwarte ‘A Hymn Of Loss And Hope’. Guido Segers sprak na de vorige editie namens NMTH met Tanya Byrne van Bismuth.

De commissieopdrachten, uniek in de internationale festivalwereld, komen tot stand dankzij steun van Brabant C en de stad Tilburg. Zo zagen we dit jaar Triptykon en het Metropole Orkest een Requiem uitvoeren, bracht een soort blackstar-cast in Molasses de muziek van The Devil’s Blood (en meer) tot leven en leverden de Finse black-meesters Dark Buddha Rising en Oranssi Pazuzu het oor- en allesverdovende Waste Of Space Orchestra.

Roadburn 2020 vindt van donderdag 16 tot en met zondag 19 april plaats in en rond Poppodium 013 en de Spoorzone in Tilburg. De voorverkoop begint op 24 september. Het bijzonder geslaagde artwork (hieronder) is van Douwe Dijkstra.

Door Douwe Dijkstra


Deel dit artikel