Album Artwork Fleddy Melculy‘’Is er leven op Pluto? Kan je dansen op de maan? Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan?’’ Probeert U Helgië eens, een zuiders land, gevat beschreven door nieuwe metalsensatie Fleddy Melculy. Naast acts als King Hiss, Turbowarrior of Steel, Tangled Horns, Kapitan Korsakov, It It Anita, Cocaine Piss, Goe Vor in den Otto, Powerstroke en Your Highness, een van de vele, harde bands die bij ons Hollanders aan de deur klopt.

Door Lodewijk Hoebens

Na een sinister welkomstwoord met kerkklokken en subliminal messages trekken Fleddy Melculy en zijn makkers gelijk van leer met Fuck You Fleddy. Waarom moeten al die metalbands ons zo nodig vervelen met nutteloze onderwerpen als natuur, politiek en vrede. Wat Fleddy betreft zijn er ergere zaken als nep-vegetariërs, asociale BMW-rijders en metalshirts uit de H&M. Enkele songs waren al te horen op de EP Wat de Fok, maar sinds eind september is eindelijk het volledige debuut verkrijgbaar. Iets wat niet onopgemerkt is gebleven. Het album komt gelijk binnen op een tweede plek in de Vlaamse albumhitlijsten.

Een ding is er maar wat Fleddy wil en dat is een feestje bouwen. Live heb ik ze helaas nog niet aan het werk gezien. Schijnt dat er genoeg entertainment geboden wordt. Geen tijd? Zet Feestje in Uw Huisje maar even op. De thrashy metalcore hakt er gelijk stevig in. Leek het aanvankelijk voor iedereen, Fleddy inclusief, een grap, maar met vier singles in de Afrekening van Studio Brussel en uitverkochte LP’s gaat het als een tierelier. The show must go on! Ondanks de gekke Vlaamse teksten kan de muziek gerust bloedserieus genoemd worden. Check die breakdown maar eens, ideetje voor Chino Moreno.

Ik Haat Jazz gaat tekeer als Dillinger zonder Escape Plan. Wat een alles vernietigende kracht, doet denken aan de lolbroeken van Municipal Waste en Iron Reagan. Het feestje is inmiddels voorbij voor je het weet. Tijd voor den Apu en zijn nightshop. Tijd voor Bifirollen, dé midnightsnack bij uitstek. Eigenaar Apu klinkt by the way als een van de Hittentitten uit het liedje van Urbanus. Deel van Fleddy Melculy, waaronder zijn eigen broer, speelt namelijk ook in De Fanfaar, de begeleidingsband van de Vlaamse komiek.

Om een dagelijkse portie metal binnen te krijgen zijn de mannen onder leiding van Jeroen Camerlynck vorig jaar een eigen band begonnen. Naast een one note skit en Max, de gitaar spelende hond bespreken ze vooral de dagelijkse irritatie. Automobilisten die hun ‘pinkers’ niet gebruiken of vegetariërs die denken dat ze wel vis mogen eten. Geen Vlees Wel Vis getiteld, misschien wel de beste track van Helgië. Kort en krachtig met twee en een halve minuut op de klok maar een boodschap die aan komt! Recht in uw bakkes. Het is wat het is!

Dikke meisjes met Deftones teneur, onhandige mobieltjes gelinkt aan panische gitaren en verloren sleutelbossen op een bedje van death metal, sores waar iedereen zich in kan vinden. Niet alle vocals zijn even verstaanbaar maar bij de gemiddelde metalband heersen ook vaak grunts, death growls en screams waar je niks van verstaat. Bovendien heeft het taaltje zeker zijn charmes en legt het de humor er net iets dikker bovenop. Fleddy weet het goed van zich af te schreeuwen. Gang vocals, essentieel bij metalcore, laten trouwens horen met hoeveel plezier de plaat gemaakt is.

De social media aanpak laat wel zien dat ze er vollen bak voor gaan. En dat betaalt zich uit met een contract bij Sony, optredens op Graspop, Pukkelpop, Rock Zottegem enzovoorts. Bovendien zijn de mannen met speels gemak de noorderburen aan het veroveren. Kleine keetjes en festivals zoals Elektra’s Tuinfeest om te beginnen, maar ook de Zwarte Cross en straks Eurosonic.

Via social media zal de blije boodschap verder verspreid worden. Den Fleddy deelt op zijn beurt via YouTube guitar tutorials en bizarre dankbetuigingen aan alle trouwe aanhangers. De streamingdiensten zijn vandaag de dag immers hét platform om niet in de vergetelheid te raken. Mainstream media heeft de hype pas later ontdekt, denkt nog dat het een grap is en schenkt de metalband ook de nodige aandacht. Kans voor Fleddy en zijn maten om weer even flink tekeer te gaan. Ook voor volgend jaar staan er genoeg shows in de agenda.

Het Rotterdamse Schorem Haarsnijder & Barbier heeft de Belgen al vastgelegd voor hun vierde Scumbash. Ideeën voor een volgende plaat doen ook al de ronde. Ondertussen blijft Fleddy natuurlijk de T-shirts van Metallica in de gaten houden. De plaat waar het immers allemaal mee begon. Ook al gaat het idee oorspronkelijk over iemand die een Chewbacca-shirt droeg, niet wetende dat het een personage uit Star Wars is. Star Wars bashen is natuurlijk not done. Justin Bieber en Kim Kardashian die Metallica dragen, daar wringt het schoentje. Enter Fleddy Melculy. Forever!

Helgië is 23 september uitgekomen via Sony Music en onder meer via Spotify te beluisteren (hieronder). De groep is 13 januari op Eurosonic te zien en doet vervolgens een Nederlandse (Helland) clubtour, die langs Volt in Sittard, Bolwerk in Sneek, Mezz, Breda, Patronaat te Haarlem, Merleyn, Nijmegen, Scumbash 4 (Rotterdam), Hedon in Zwolle en Extase in Tilburg voert.Deel dit artikel