Wat doe je als de release van je derde plaat Sabbath Fleddy Sabbath vanwege corona in het water valt? Dan werk je noest verder aan een opvolger. Enter …And Just Niks For All. Je haalt Urbanus erbij, flirt met Belgian Asociality en schrijft steeds meer serieuzere songs. Toch is de humor nooit ver te zoeken. Wie denkt Freddie Mercury wel niet dat hij is! Tijd om hier even de tanden in te zetten…

Tekst: Lodewijk Hoebens

Wat gelijk opvalt zijn de Metallica referenties. De cirkel lijkt na ruim vijf jaar rond. In 2016 begon het met T-shirt van Metallica, nu is daar T-shirt van Fleddy Melculy. Tijd om eens wat terug te vragen van James en zijn vrinden in plaats van just niks for all te krijgen. De vijf mannen uit Helgië zijn inmiddels zelf rolmodellen. In België en ook Nederland hebben ze alles wel zo’n beetje behaald. Volgend jaar duiken ze met Aborted en The Acacia Strain zelfs Europa in. Even alle frustraties kwijt kunnen op het podium. Ondanks Urbanus vaderlijke advies in opener Papa FM, het tegendeel bewijzen. Fleddy maakt het verschil.

Zelf hebben ze aangegeven dat de plaat therapeutisch heeft gewerkt en dat valt te horen. De band thrashed er muzikaal ongenadig doorheen met onder andere een schaar sample en spaghetti breakdown. De scratches van Jeroen Camerlynck hebben een mooi plekje gevonden op de nieuwe plaat. Luister maar eens naar de intro van God is een Kapper. “Kappers maken metal kapot!” Heftige woorden van Fleddy maar wat had je dan verwacht. Anderhalf jaar binnen moeten zitten. Alcatraz was al een flinke adrenalineshot. Tijd voor de zaalshows. De Benelux eerst en in 2022 Europa.

De backstage lijken ze alleszins niet gemist te hebben. In hun ogen is het eigenlijk alleen maar kaarten, bingo en bloemschikken. Een van de nieuwe singles met een dikke knipoog. De snoeiharde muziek is echter alles behalve humor. Een perfect anthem om de hele backstage aan gort te krijgen. “A crazy little thing called Mosh!” Eens en vooral maken ze met eenzelfde intensiteit een eind tussen Fleddy en Freddie Mercury. De Engelse muziekliefhebbers gaan wat meemaken wanneer Fleddy Melculy daar langs komt. 

De serieuze kant van de band is terug te horen in Slaap. Autobiografisch voor Fleddy. Geen Slaap tot Helgië met zo veel dingen om u druk over te maken. Als je meerdere keren per week je ei niet kwijt kan aan je publiek dan begint dat aan je te vreten. Liedjes maak je voor de mensen. Niet voor jezelf.  

“Mijn hoofd blijft spinnen, mijn hoofd blijft draaien

 de stemmen in mijn hoofd kunnen mij niet loslaten”

Anders zou je het ook gewoon over niks kunnen hebben. Alhoewel, tegenwoordig moet je uitkijken wat je zegt. Politieke correctheid staat hoog in het vaandel, taboes komen terug en onschuldige dingen van weleer worden kritischer bekeken. Desondanks zit de track Niks wel bomvol lekkers. Een welgemikte gitaarsolo, breakdown beats en beukende blastdrums. Niks anders telt! Behalve dan misschien ooit wat respect van Metallica. Daar hebben ze het tijdens T-shirt van Fleddy Melculy over. Live worden de shirts van Metallica en Fleddy reeds slim vervlochten in een straffe medley. Op plaat is het een klinkende update vol scratches, een fade out en een koor. “Al vijf jaar worden er minder Johnny’s geboren!”

Laatste wapenfeit van …And Just Niks For All is een cover van een van dé cultbands uit België: Belgian Asociality. De Gefrustreerde Automobilist past helemaal in Fleddy’s straatje. Zie het als een officieus vervolg op Pinker, een van de doorbraakhits van Fleddy Melculy. Zo kan je deze EP zowel als een volgende stap zien als een terugkeer naar de begindagen. Hoe het ooit begon met bandshirts uit de H&M, lege broodautomaten en niet te vergeten het feestje in uw huisje. Laat Fleddy en co. maar snel weer naar Nederhel komen, we zullen zorgen dat de backstage aan alle wensen vol doet.    

…And Just Niks For All is op vrijdag 3 september uitgekomen en verkrijgbaar in diverse formats via de webshop van Fleddy Melculy. Tevens zal de band een tour door Nederland en België, gevolgd door een Europese tour met Aborted en The Acacia Strain. Check de tourdata hier en koop je ticket!  Deel dit artikel