Verreweg een van de meest eigenaardige stoner metalacts uit ons land is wel ¡Pendejo! Je zou het niet verwachten, maar deze band, vermomd onder Spaanse pseudoniemen, komt uit hartje Amsterdam en bestaat uit onder andere bassist Jaap ”Monchito” Melman, bekend van onder andere Dreadlock Pussy en ReVamp. De grote troef achter de hand zijn de Spaanstalige teksten en het veelvuldig gebruik van de trompetten van frontman El Pastuso. Kortom, ¡Pendejo! klinkt als geen ander dankzij bandleden met Latijns-Amerikaanse roots, en het bracht ze al door heel Europa en Zuid-Amerika in support van stonerlegendes als Fu Manchu, Monster Magnet, Karma To Burn en meer…en dat voor een Nederlandse band! Vandaag hebben de heren dan ook een ultiem zoethoudertje uit voordat het touren weer losbarst en er een nieuwe langspeler aankomt, namelijk Toma, een plaat die bestaat uit covers en liveopnames geheel in ¡Pendejo!-stijl verzorgt. Check hem nu…

De eerste helft van Toma bestaat uit vier covers. Zo hoorden we eerder al de theme song van de serie Narcos (Tuyo), maar opent de plaat met het heerlijke Wrathchild, een Iron Maiden classic uit het Di’Anno tijdperk. Dit is een gouden zet, want de kenmerkende groove van die track gaat erg lekker samen met het sludgy gitaargeluid en de haast funky trompetpartijen. Ditzelfde geldt voor El Mago, een toepasselijke herbewerking van Sabbath’s The Wizard. Dat oorspronkelijke mondharmonicaloopje verleend zich uitstekend voor de trompet, waardoor de track nog meer body krijgt. Tot slot is er de trage wals van Déjame, waarvan de herkenning ons echter vergaat, maar het zou zo een Spaanse ballade kunnen zijn.

Tot slot zijn er nog vier livetracks, allen afkomstig van de vorige drie albums Cantos a la vida, Atacames en Sin vergüenza, die laten horen met hoe professioneel en strak het viertal uit de hoek komt. Kortom, ¡Pendejo! laat met Toma horen dat covers wel degelijk met een eigen gezicht uitgevoerd kunnen worden. Volgend jaar staat er dan eindelijk een nieuwe langspeler gepland, eerst maar een warming-up met deze release en een opkomende tour met The Ballet Bombs en TankZilla. Check Toma als de wiedeweerga hieronder.

Toma is sinds vandaag op 26 augustus verkrijgbaar in diverse formats via Bandcamp. Tevens zal de band touren door Nederland, later gevolgd door Europa. Te beginnen op 2 september in Nijmegen met The Ballet Bombs, gevolgd door shows met Pene Corrida en TankZilla. Check het tourschema nu via de website van de band! 

 Deel dit artikel