Roadburn. Punt. Alleen de naam noteren van het festival in deze inleiding zou genoeg moeten zijn om allesomvattend te zijn. Maar goed… een korte inleiding over hetgeen dit artikel vult is wel netjes. Om de voorpret nog meer kracht bij te zetten, hebben we een dikke bak tips van de NMTH-crew van dienst voor je op een rij gezet. Doe ermee wat je wil en ga vooral op ontdekkingstocht de komende dagen. Er is zoveel moois… Extra tip: een sonische warming-up doe je met onze NMTH x Roadburn playlist, volg hem hier:


INGMAR GRIFFIOEN (EINDREDACTEUR)

Sólstafir – donderdag 21.10 uur – 013 Main Stage
Sólstafir speelt liefst elf jaar oude klassieker Svartir Sandar. Ben al vaker tot tranen geroerd door deze IJslandse band, die een opmerkelijke transitie van black metal naar heavy folk/post-rock maakte en laat deze plaat nu net een belangrijk punt in die overgangsfase markeren.

Russian Circles – donderdag 23.30 uur – 013 Main Stage
Zeer invloedrijke US post-metalband, al bijzonder lang van gecharmeerd, maar ook al te lang niet mogen zien. Oh, en die naam komt van een ijshockey-techniek hè.

HEALTH – vrijdag 23.30 uur – The Engine Room
Eén van de beste live elektronica-acts (in mijn ongetwijfeld beperkte blikveld voor deze). Paar geniale sets van gezien van Wenen tot BKS en die samenwerking met Full of Hell smaakte naar meer. Net als deze met Lamb of God.

Kanaan – zaterdag 17.00 uur – Hall Of Fame
Ontdekt via Bandcamp dit Noorse fuzzy stonerpsychtrio. Ook wel weer eens leuk om op Roadburn een stonerband te zien die het fuzzpedaal intrapt (en ondertussen met een schuin oog naar jazz tuurt). Check de plaat Earthbound en besef.

Dans Dans – zaterdag 0.45 uur – Paradox
Ben erg fan ben van de Vlaamse muzikant Bert Dockx die ik met Flying Horseman en Dans Dans meerdere keren zag opstijgen. Dans Dans is instrumentaal, behoorlijk ongrijpbaar, elektronisch, jazzy en dan weer garagebluesy of poppy. Helemaal op de plaats in jazzclub Paradox dus.


GUIDO SEGERS (REDACTEUR)

Senyawa – zaterdag 22.10 uur – The Terminal
Ik houd ervan om op Roadburn nieuwe dingen te proeven. Ok, dat gaat echt over de muziek, want verder sta ik elke dag in de rij voor de vegan kapsalon. Senyawa is vreemd, experimenteel en 100% eigen in hoe ze hun muziek en artiestschap aanpakken. Het is zo’n act waarin je jezelf wil onderdompelen, ondergaan. Doen dus.

Solar Temple X Dead Neanderthals – zondag 16.30 uur – The Terminal
Eigenlijk moet je gewoon dit interview even lezen en dan wordt alles duidelijk.

WarHorse – vrijdag 18.10 uur – Engine Room
Er is voor elk genre een band die jou overtuigt om die stijl te gaan verkennen of zelfs te omarmen. Voor mij was dat, jaren geleden, WarHorse op een sampler van Rock Sound Magazine (geloof ik). Loodzwaar, grimmig met zo’n crusty vibe eraan en pakkend. Ik houd ervan. De band ging uit elkaar, bandlid Todd Laskowski overleed, en toen was WarHorse weer op pad. Nu Roadburn. Siked!


WYBREN NAUTA (REDACTEUR)

Amnesia Scanner – vrijdag 22.00 uur – The Terminal
Een van de meest afwijkende namen van het jaar op deze editie. Amnesia Scanner is al jaren een prominente naam binnen experimentele elektronische kringen met hun keiharde noisy synths en vervreemdende samples. Zeker voor liefhebbers van acts als Author&Punisher een niet te missen show.

LLNN – vrijdag 13.00 uur – Engine Room
De Deense black metal geweldenaren van LLNN zijn geen onbekende gezichten op Roadburn. Veel ontlenend aan doom en noise hebben ze altijd een show die zowel lekker sleept en vol opgefokte agressie zit. Laatste wapenfeit Unmaker van vorig jaar was persoonlijk een van de beste heavy platen van het jaar met een nog grootser geluid dan voorheen. Dat belooft ook ditmaal weer een intense show te worden.

Duma – zaterdag 23.40 uur – Engine Room
Een van de ontdekkingen van afgelopen jaar was de Keniaanse grindcore van Duma. met onnavolgbare ritmes en een blend van punk en black metal zijn hun nummers ongenadig hard en fel. Een goede oppepper voor iedereen die even wil bijkomen van meer dan een kwartier durende stonertracks. 

Lingua Ignota – zondag 17.20 uur – 013 Main Stage
Ongetwijfeld is dit een aanrader die de gemiddelde Roadburn bezoeker niet nodig heeft, maar in de afgelopen jaren heeft Kristin Hayter zich ontpopt tot een van de meest vernieuwende en verpletterende namen binnen de hedendaagse muziek. Laatste plaat Sinner get Ready is nog weer een stapje ambitieuzer dan haar voorgangers met uitgesponnen nummers die zowel wonderschoon zijn opgebouwd, maar ook als een moker op je kunnen neerslaan. Editie 2020 had haar jaar als curator moeten zijn voordat de pandemie roet in het eten gooide en nu kan ze na twee jaar eindelijk haar revanche nemen.


PAUL VERHAGEN (FOTOGRAAF)
Wiegedood – vrijdag 17.20 uur – 013 Main Stage
There’s Always Blood at the End of the Road: die super nare, gemene, plaat vol met weekhaken, gepolijst in schuurmiddel… Die dus helemaal integraal. Jazeker, daar word ik zó gelukkig van.

Terzij de Horde // Ggu:ll – zondag 14.10 uur – The Terminal
Twee geweldig eigenzinnige bands van eigen bodem die de handen ineen slaan. Dat moet hele fijne herrie op gaan leveren. Zeer benieuwd naar de outcome. Ben ik zeker bij!

Mizmor – zondag 18.10 uur – The Terminal 
Performing Cairn in zijn geheel. Ook weer zo’n band die de zaken muzikaal en qua compositie net wat anders aanpakt dan de meute. Het levert een zeer boeiende plaat op die ze nu ook nog eens integraal zullen vertolken.

Eigenlijk had ik de hele zondag in The Terminal uit kunnen lichten als favoriet. Want behalve de twee reeds genoemde acts staan er ook nog Solar Temple x Dead Neanderthals (!!!), Lamp of Murmuur en Alkerdeel op de bühne. Man man man, going out with a bang!!!
NB: Wel superkut dat Gott wegens ziekte niet kan spelen. Die had ik anders zeker ook als tip benoemd.


MARIJE HEIDA (EINDREDACTEUR)

GGGOLDDD – vrijdag 19.00 uur – 013 Main Stage
Dit optreden kan gewoon niet ongenoemd blijven. Velen die vorig jaar inlogde op de live stream van GGGOLDDD tijdens Roadburn Redux bleef achter met een brok in de keel en tranen in de ogen, waaronder ikzelf. Meer dan indrukwekkend was de vertolking van This Shame Should Not Be Mine waarbij frontdame Milena Eva haar trauma probeert te verwerken na een verkrachting op haar negentiende.

The Ballet Bombs – zaterdag 15.30 uur – Hall of Fame
Het is vrij waarschijnlijk dat ik op zaterdagmiddag nog hysterisch foto’s aan het uploaden ben en teksten aan het redigeren voor de artikelen die we gaan publiceren, maar toch wil ik proberen Hall of Fame binnen te rennen om dit optreden mee te pakken. Gewoon. Leuk. Ga ik daarna wel verder met werken.

Alkerdeel – zondag 21.50 uur – The Terminal
Ach, wat een genot was het met deze mannen tijdens de laatste editie van Doomstad in EKKO. Soms is het de kracht van de herhaling, dus ik ga ongetwijfeld weer even bij deze fijne herriemakers om het hoekje kijken.


MERIJN SIBEN (HOOFDREDACTEUR)

RADAR MEN FROM THE MOON – zaterdag en zondag – The Engine Room en Main Stage
Op dit moment hebben de heren er al een eerste show op zitten, gisteren bij de pre-party. Maar er zijn nog twee sets te gaan, en ik heb het al eens eerder gezegd: RMFTM is Eindhovens’ best bewaarde muzikale geheim. Van kraut tot noise tot psych tot spacerock: het afgelopen decennium stond de band steevast garant voor grensverleggende, interessante muziek, en is daarmee een passende toevoeging aan de line-up!

ALCEST PERFORMS ECAILLES DE LUNE – vrijdag 20:50 – 22:00 – Main Stage 
De absolute doorbraak van Alcest. Écailles de Lune was voor velen, inclusief ondergetekende, een eerste kennismaking met de bloedmooie mix van post-rock, shoegaze en black metal waar Alcest nu al jaren een van de voorlopers van is. Dat wordt zalig wegdromen op de vrijdagavond.

EMMA RUTH RUNDLE – zaterdag 17:00 – Main Stage
Tussen al het gaafs in de line-up zou je bijna vergeten dat ook Emma Ruth Rundle op de bill staat. In 2019 ook al een van de hoogtepunten, dankzij haar veelzijdige muzikale uitspattingen. Dit jaar is ze terecht gepromoveerd naar de Main Stage. Erg benieuwd!

HANGMAN’S CHAIR – zaterdag 16:40 en zondag 19:10 met Regardes Les Hommes Tomber – The Terminal en Main Stage
Jawel, twee keer voor de prijs van een! Helaas overlapping met Emma Ruth Rundle zaterdag, maar als je meer trek hebt in ongestoord grooven met de gotisch getinte stonerdoom van Hangman’s Chair is Koepelhal the place to be. En zo niet heb je zondag nog een kans, want dan staat je een wel hele bijzondere collab met Regardes Les Hommes Tomber te wachten. Dat wordt wat!


De NMTH-crew staat te springen om deze acts te gaan beleven en voor de gelegenheid hebben we een Spotifylijst gemaakt met tracks van de artiesten die genoemd worden in dit artikel:Deel dit artikel