Een review of algemene beschrijving neerpennen na het beluisteren van de nieuwe plaat van de Gentse “sludge- experimental drift-noise-chaotic psychedelica-doom-post hardcore-drone-formatie’ (ja, echt) Raketkanon is een bizar moeilijke opgave. Dat blijkt onder meer wanneer je onbeholpen probeert om niet de benodigde semi-objectiviteit uit het oog en oor te verliezen, omdat het eigen enthousiasme de overhand wenst te nemen waardoor je na het beluisteren nogal buiten de spreekwoordelijke adem bent. Dat laatste geldt overigens ook na een poging de voorgaande zin in één ruk hardop te lezen.

Over smaak valt wel te twisten
Dan toch maar een iets op het digitale papier knallen, waarbij wel de kanttekening geplaatst dient te worden dat er vooral een eigen ervaring en kennismaking met deze band plaats moet vinden. Want zoals smaak-politie-agent-in-ruste Rob Geus al betoog:  “over smaak valt wel degelijk te twisten’. En Raketkanon smaakt zo explosief lekker, dat je daar sowieso vrolijk van wordt! Wanneer je Raketkanon met een fysieke smaak zou moeten gaan vergelijken schiet als eerste toch umami de kop in. Mocht je geen zin hebben om Wikipedia te raadplegen: Umami komt voort uit de Japanse cultuur en staat voor de vijfde smaak. Deze vijfde smaak vult in het smaakspectrum de rol van “metaalachtig’ en is vanuit het Japans het best te vertalen als ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’.

Het oordeel
Afgelopen zomer vertrok de band richting Chicago om daar samen te werken met de legendarische producer Steve Albini (o.a. Nirvana, The Stooges, Cheap Trick). Het resultaat van die samenwerking is gekomen in de vorm van RKTKN#2. Direct vanaf de aanstekelijke opener ‘Florent’ (die al eerder met smaakvolle videoclip werd geserveerd) worden we getrakteerd op achtereenvolgens;  ‘Nico Van Der Eeken’ (de enige titel die niet alleen een voornaam maar ook een achternaam heeft en is vernoemd naar de geluidsman van de band, die er al twee jaar lang om gesmeekt schijnt te hebben), ‘Suzanne’, ‘Mathilde’, ‘Elisa’, ‘Ibrahim’, ‘Harald’ en de episch uitgerekte afsluiter ‘Hanz’.

Wat opvalt is dat er ten opzichte van het debuutalbum een kleine evolutie heeft plaatsgevonden. Oké, het is immer lekker zwaar aangezette groovende riff-rock, waarbij het karakteristieke Albini drumgeluid een waanzinnige bijdrage levert. Frontman Pieter-Paul Devos beproeft in tonen en niet in bestaande woorden en ze zijn eigenwijs als altijd. Toch is de plaat toch een stuk toegankelijker en lijkt de band iets meer rekening te houden met een breder luisterpubliek. Waar RKTKN#1 schitterde in een sonisch, bij vlagen oorverdovend geweld en gebeuk op je trommelvliezen, is er nu meer ruimte en dynamiek in de arrangementen, waardoor de plaat als geheel een stuk volwassener overkomt. Nu klinkt dit ergens misschien als een zorg, maar dat is het allerminst. Wat vooral overeind blijft is wederom een fucking interessante plaat die de aandacht constant weet vast te houden. Daarnaast luisteren we boven alles naar een band die erop gebrand is om de internationale podia en festivals kapot te gaan spelen met een waanzinnig eigenzinnig geluid. Want live is uiteindelijk toch waar je deze muziek het liefste hoort. Des te meer wanneer je bekend bent met de geniale live-reputatie van Raketkanon!

Eindconclusie is dus dat je lekker zelf de plaat beluistert en gaat ervaren, maar wel met de intentie om ze daarna op een van de live-podia te gaan zien. Succes en een rijker gevoel als rockmuziekliefhebber volgens beproefd recept verzekerd! Hieronder kun je het album – dat vrijdag officieel uitkomt – alvast streamen.

Bij deze recensie zijn bewust géén sterretjes toegevoegd omdat Raketkanon.

Raketkanon live:
05.03 : Poppodium EKKO – Utrecht (NL)
07.03 : L’EntrepÁ´t Á€ Arlon (BE)
12.03 : Botanique – Brussels (BE)
13.03 : Merleyn – Nijmegen (NL)
14.03 : Xinix – Nieuwendijk (NL)
16.03 : Paradiso Amsterdam (NL)
17.03 : Het Depot – Leuven (BE)
19.03 : Vera Groningen (NL)
20.03 : Podium Asteriks – Leeuwarden (NL)
27.03 : De Kreun – Kortrijk (BE)
28.03 : Muziekodroom – Hasselt (BE)
29.03 : Kunstencentrum Vooruit – Gent (BE)
04.04 : L’Atelier Rock – Huy (BE)
10.04 : Nijdrop – Opwijk (BE)
16.04 : Gebr de Nobel – Leiden (NL)
17.04 : Hedon Zwolle (NL)
24.04 : Mezz – Breda (Ik Zie U Graag Festival) (NL)
25.04 : PaCRocK – Festival (official) – Pont a Celles (BE)
14.05 : Klomppop Sportpark De Fazant – Ovezande (NL)
15.05 : Podium Gigant – Apeldoorn (NL)

 

Door: Steven GrÁ¶nigerDeel dit artikel