The Glücks - Jostijn Ligtvoet Fotografie

The Glücks – Jostijn Ligtvoet Fotografie

Altin Gun - Willem van Breugel (KiiK Photography)

Altin Gun – Willem van Breugel (KiiK Photography)

Een regionale krant kopte deze week dat Psycho Mind het gat op zou vullen dat Incubate achterliet. Nu is dit half waar, Incubate liet inderdaad een gat achter, Psycho Mind vult dat niet op. Dat is appels met peren vergelijken. Het enige wat de twee gemeen hebben is dat er muziek is en dat het in Tilburg plaatsvindt in september. Dan zou voor elke willekeurige braderie met meer artiesten de vergelijking ook opgaan. Laat je de vergelijking los, dan is Psycho Mind een hartstikke tof nieuw initiatief van Cul de Sac-programmeur Bono (geen roze bril). Drie locaties, Cul de Sac, V39 en 013, twee dagen (wij doen enkel de zaterdag) en negentien bands.

Tekst: Lisa Gritter, fotografie: Willem van Breugel en Jostijn Ligtvoet

Wegens het zetten van een tatoeage (S.O. naar de boys van Stay Classy) komen we iets later aan op het festival. We haasten ons naar The Hazzah in de Cul, maar zodra we pils besteld hebben speelt de band de laatste toon. Gelukkig kunnen we nog wel stickers krijgen. We jagen het biertje naar binnen om niet nóg een band te missen en komen ruim op tijd aan bij Altin Gün in 013. Wat een heerlijke band is dat toch. Een vreemde eend in de bijt – met die Turkse psychedelica – die toch overal bij blijkt te passen. De band speelde zijn eerste show nog geen jaar geleden en vult ineens een gat waarvan je niet eens wist dat die er was. Je hebt van die zomeravonden met je beste vrienden, al dan niet net ontmoet, waarvan je nooit wil dat ze eindigen. Je ziet samen de zon ondergaan en op dat moment lijkt alles helemaal ok. Zo klinkt Altin Gün, snapte? (Dat is Tilburgs voor ‘begrijp je wat ik bedoel?’)

Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

De FitBit geeft 10.000 stappen aan en we zijn amper begonnen. Terug naar de Cul waar Fake Billy & The False Prophets aan de beurt is. We verwachten een New Orleans-achtige gospelblues-act. Dat is het niet. Tijdens een praatje tussen de nummers door verklapt het accent van de zanger dat het om een regionale band gaat. Hebben Brabanders soul? Nou best wel dus. Garagerocksoul in dit geval. Ook wordt er vooraan flink gedanst, door mannen, en als er iets is waar we van houden dan is het wel wild dansende mannen.

Publiek - Willem van Breugel (KiiK Photography)

Wild dansende mannen – Willem van Breugel (KiiK Photography)

Foes - Willem van Breugel (KiiK Photography)

Foes – Willem van Breugel (KiiK Photography)

Halverwege de set rennen we naar de derde locatie, V39, om Foes aan het werk te zien, maar ook daar pissen we naast de pot. Door naar Indian Askin in 013 dan. Die staan nog te soundchecken, de V39 is leeg en in de Cul speelt Fake Billy waarschijnlijk net zijn laatste noten. Wat nu? Een pils dan maar, we zijn nu eenmaal in Brabant. Het blokkenschema lijkt net niet helemaal lekker opgesteld of wij lopen steeds net achter de feiten aan. We blijven ons best doen, maar onze stappenteller staat inmiddels op 15.000 en we hebben nogal het heen en weer. Nu heeft ondergetekende, vooral vanwege de aandachtsspanne van een kind van vier, sowieso al weinig op met festivalverslagen waar elke band uitgebreid aan bod komt, dus daar houden we nu dan ook direct mee op. Nou ok, niet voordat we het volgende gezegd hebben; Triggerfinger move over, Indian Askin is hier en Birth of Joy is een van de beste bands van Nederland van dit moment en dat is een feit. Zo.

Indian Askin - Willem van Breugel (KiiK Photography)

Indian Askin – Willem van Breugel (KiiK Photography)

Birth of Joy - Willem van Breugel (KiiK Photography)

Birth of Joy – Willem van Breugel (KiiK Photography)

Goed, de sfeer. Dat het vrij vroeg begint en eindigt is logistiek best fijn, maar de line-up vraagt wellicht om iets meer nacht. De avond en de nacht brengen nu eenmaal een bepaalde ‘fuck it, we gaan los’ sfeer met zich mee die vooral bij dit soort bands erg goed werkt. Al met al voelt Psycho Mind nog niet helemaal als een festival. Het bewijs is maar weer eens geleverd dat een festival meer is dan meerdere bands op meerdere locaties. Iets wat Incubate overigens als geen ander wist, maar die vergelijking gaat dus niet op hadden we al besloten. Het is de eerste keer en perfectie is sowieso saai, dus we kijken hoopvol uit naar een volgende editie!

Meer Psycho Mind in beeld:

45ACIDBABIES - Jostijn Ligtvoet Fotografie

45ACIDBABIES – Jostijn Ligtvoet Fotografie

The Naked Sweat Drips - Willem van Breugel (KiiK Photography)

The Naked Sweat Drips – Willem van Breugel (KiiK Photography)

Mexican Surf - Willem van Breugel (KiiK Photography)

Mexican Surf – Willem van Breugel (KiiK Photography)

SSSHT- Willem van Breugel (KiiK Photography)

SSSHT- Willem van Breugel (KiiK Photography)

MOOON- Willem van Breugel (KiiK Photography)

MOOON- Willem van Breugel (KiiK Photography)

The Naked Sweat Drips - Willem van Breugel (KiiK Photography)

The Naked Sweat Drips – Willem van Breugel (KiiK Photography)Deel dit artikel