SULTAN. in 2021

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds door, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde hebben we de afgelopen weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie voorgesteld, met vandaag alweer de 21ste, een dag voordat Nijmegen de keiharde kick-off verzorgd. In het vorige deel namen we de Utrechtse noisepunkers van Deveron onder de loep, vandaag schijnen we het licht op eveneens een band uit het hart van Nederland, namelijk het dwarse rocktrio SULTAN.! 

SULTAN. is tevens een van de NMTH Talenten die vorig jaar ook geprogrammeerd stond. Erg mooi dus dat ze een tweede kans krijgen zich te laten zien! En gezien hun tot nu toe geplande shows gaat dat helemaal goed komen: het trio staat al gepland voor negen shows, waarvan ook Nijmegen morgen. En dat is ze gegund, want SULTAN. doet met hun rock niet aan conventies, van avantgardistische indie tot Oosterse gitaarloopjes, noise tot altrock: het is een mengelmoes die de luisteraar steeds weer op het verkeerde pad zet. Volgens bassist/zanger Sacha Palies heeft rapper Ali B de totstandkoming van SULTAN. getriggerd: ”Ik en Clemens (gitaar/zang) hebben elkaar gevonden als 13-jarigen, een leeftijd waarop alleen RHCP en Nirvana acceptabel zijn, en we beide Ali B aan het uitjoelen waren.” Het zou vervolgens nog enkele tijd duren voordat SULTAN. een trio werd: ”Op een gegeven moment was het tijd voor een echte solide line-up en zo ontstond vier jaar geleden samen met Auke de Vries (drums) de band SULTAN.”

Clashen met corona
Vervolgens bouwde SULTAN. gestaag aan hun sound en muziek, met hier en daar ook shows. Precorona gingen de heren door naar de Halve Finale van het Utrechtse Clash of the Titans, die vervolgens helaas in het water viel na maart. Ook deden ze rond diezelfde tijd een show in Wageningen: ”We speelden hier in een relatief klein café maar het stond helemaal vol met studenten (dat kon toen nog). Juist omdat we zo dicht bij het publiek stonden was het een super intense show met twerkende dansjes en dikke moshpits.” Sindsdien zijn er twee nieuwe singles uitgebracht, namelijk het recalcitrante Northern Lights en het heerlijk noisy Airplane Mode. Laatstgenoemde is enkele maanden terug tevens voorzien van een dikke liveopname in de hallucinante kelder van Touchstone te Utrecht:

Shows knallen
Een van de doelstellingen van SULTAN. is al uitgekomen: zoveel mogelijk spelen, daar de band al voor negen steden is bevestigd. ”We willen overal in Nederland een beetje in de picture komen. De energie is er en we hebben er ontzettend veel zin in.” Er staat echter ook nieuwe muziek te wachten, met als eindpunt een EP die eerst als cassette verkrijgbaar zal zijn. ”We gaan de aankomende maanden nog drie singles inclusief videoclip releasen, die uiteindelijk met Northern Lights en Airplane Mode onze eerste EP gaan vormen. Deze EP is al verkrijgbaar op cassette en deze kan je bemachtigen als je langs komt bij één van onze aankomende gigs!” Tijd dus om als de wiedeweerga een cassettedeck aan te schaffen, want na die eerste singles willen we meer. Eerst maar Popronde, dus haal nu je tickets en mis SULTAN. niet!

SULTAN. maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de tracks Airplane Mode en Northern Lights in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:Deel dit artikel