Het is alweer een maand geleden dat Popronde officieel losbarstte in Nijmegen. In aanloop van de kick-off lieten we je kennismaken met bijna alle bands uit onze NMTH Talentselectie. Enkel een band kwamen we niet aan toe, en dat is VULVA, het sludgepunkduo dat er inmiddels twee shows op heeft zitten, maar er nog zeker vijf heeft staan. Prima op tijd dus nog, gezien Popronde 2021 in volle gang is, zonder anderhalve meter! Maak dus hieronder kennis met VULVA, de allerlaatste band die we spreken in onze rubriek Profiles in Popronde.

Ook VULVA is een NMTH Talent die vorig jaar geprogrammeerd stond, maar helaas om voor de hand liggende redenen niet optraden. Erg fijn dus om ze nogmaals te zien! Het Rotterdanse duo, bestaande uit Nadia op de drums en Kim op de bas, maakt sludgepunk, ontzettend bruut en messcherp, met tracks als Kill The Baby en We Only Fuck So U Can Cum die een welgemikte schop tegen het patriarchaat suggereren. Met enkel een Soundcloud en nog niet heel veel optredens dankzij corona, is het dan ook een act waar we erg benieuwd naar zijn. Het begon allemaal nog niet zo lang geleden, tijdens het Rotterdamse festival Left of the Dial: “In 2018 zijn we daar dronken aan de praat geraakt. Samen besloten we dat er te weinig geschreeuwd en gezongen wordt over abortus, seksisme in de muziekwereld, toxische mannelijkheid en we wilden gewoon graag samen herrie maken. We bedachten meteen de naam VULVA en vanaf dat moment zijn we beste vrienden geworden.”

Pussy Riot
Inmiddels is het duo hard bezig geweest in het nu al legendarische Studio Katzwijm, knutselend aan de debuutplaat. Maar nog voordat corona plaatsvond stond de band al in het voorprogramma van het befaamde Pussy Riot: ”Zij zijn ontzettend inspirerend als het gaat om het vechten voor vrijheid en mensenrechten. Muziek maken is gaaf, maar het is nog veel waardevoller om er daadwerkelijk iets mee te bereiken.” Met een debuutplaat op komst zijn er enkel nog een paar tracks op Soundcloud te streamen, die zich wel meteen laten kenmerken door een rauwe, in-your-face sound. ”We repeteerden altijd bij een goede dude, Niek Driesschen, van Duct Tape Studio’s. Hij heeft ons vanaf het begin ontzettend geholpen met het opbouwen van een vette sound. We zijn maar met z’n tweetjes, maar we willen graag een dikke sound zoals Sleep, Kyuss en Ty Segal, iets wat Niek erg goed begrijpt.” En die sound zie je bijvoorbeeld in actie tijdens deze OCCII livesessie, opgenomen in de lockdown:

Een beetje gamen, een beetje opnemen
Qua corona is het dus rustig geweest voor VULVA, hoewel er wel een debuutplaat op komst is: ”We hebben eigenlijk voornamelijk thuis ge-gamed (we wonen samen) en hebben naast een paar live-streams wel het een en ander geschreven. Daaruit is onze debuutplaat ontstaan.” Wanneer die uitkomt is nog niet zeker, maar opgenomen in het befaamde Katzwijm Studio’s is al een goed teken. ”De ruwe mixen zijn net binnen en het wordt heel vet. Wanneer het uitkomt weten we nog niet maar we gaan het op alle mogelijke plekken en manieren releasen. Betreft Popronde willen we in de tussentijd dan ook gewoon veel spelen, nieuwe mensen bereiken en like-minded andere bands ontmoeten/ontdekken.” Inmiddels is VULVA dan ook bevestigd voor onder andere Popronde Utrecht, Popronde Arnhem en Popronde Alkmaar. Wees erbij dus!

VULVA maakt deel uit van onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2021. Tickets zijn i.v.m. de maatregelen 5 euro, en daarmee zie je de hele dag bands. Check dus de Popronde site voor meer info! En blijf op de hoogte van VULVA via Facebook en Instagram, en check tevens hun muziek via Soundcloud: Deel dit artikel