GREAT JOY

Debuut-EP Bang Bang

Inmiddels zitten we alweer volop in de eerste festivalzomer sinds drie jaar, maar vanaf september rollen we mooi het najaar in! Want Popronde barst weer keihard los in Nijmegen op zaterdag 10 september, gevolgd door 40 steden gedurende drie maanden. En als het even meezit compleet als vanouds, zonder anderhalve meter of zitshows! Hoewel Popronde 2021 erg geslaagd doch onstuimig was, dankzij continu wijzigende regels, kijken we toch wel het meest uit naar een Popronde zoals het hoort: volle bak gaan in menig poppodium, café of kelder. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met onze Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 17 bands uit onze hard ‘n’ heavy NMTH Talentselectie voorstellen. Vorige keer spraken we met de heren van Wasted Youth Club, dit keer met de DIY indie partypunkers van GREAT JOY! 

De sound van GREAT JOY is alvast een interessant amalgaam van invloeden, gegoten in een stijl die piept en kraakt maar erg charmant is. Flarden diy punk, rammelende indie en zelfs lichte surfy gitaarlijnen behoren tot het muzikale gebodene. Het begon voor NMTH Talent GREAT JOY allemaal op festival Convoi de Fête in juli 2021: ”Allemaal hebben we warme herinneringen aan Convoi de Fête. Toffe optredens met o.a. de soloprojecten van Lucie (waar Thijs ook in speelde) ‘Lucie de Droom’ en van Kane met ‘Teacozy’, lange gesprekken over muziek, huisdieren, een hekel hebben aan Australië en dansen tot diep in de nacht. Al meteen op dag één maakten we plannen om na het festival samen te komen om muziek te maken, met als uitgangspunt: als we elkaar leuk vinden, komt het met de muziek ook wel goed.” Sindsdien heeft de band er al een EP getiteld Bang Bang uit, die uitblinkt in springerige, punky indie.

Doorgeslagen stoppen
Als pandemieband zijn er nog niet zoveel optredens aan te pas gekomen. Maar Popronde gaat daar zeker verandering in brengen. En tot die tijd zijn er al een paar shows afgestreept, waaronder (inmiddels twee keer) het roemruchte Buurland Festival in Utrecht: ”Voor de drummer Elise (en de rest eigenlijk ook) was ons optreden in Buurland het meest bijzonder. Buurland is een groepje huizen in Utrecht dat gesloopt gaat worden, waarvan de bewoners ieder jaar zelf een festival organiseren. Dit was een kleinere wintereditie in maart 2022. Ons derde optreden als GREAT JOY maar de eerste keer dat écht alles klopte, en het publiek net zoveel onderdeel was van de show als wij. Een ander magisch optreden was in Amsterdam bij Het Park: drummen op een tuinstoeltje, een zompige, meeverende grasmat onder de voeten van de mensen en doorgeslagen stoppen.”

Popronde avontuur
Inmiddels is GREAT JOY bevestigd voor onder andere Popronde Nijmegen, Popronde Amersfoort en Popronde Roermond. De missie is simpel: mensen verrassen met een grote lading speelse energie. ”Popronde biedt een mooie kans om te zien hoe elastisch onze muziek is: waar het wel en niet werkt, bij wie het resoneert en wie er liever wegloopt om even een kaassoufflé te halen. Zo hopen we ook zelf een duidelijker idee te krijgen van wat het eigenlijk is dat we doen. En verder hebben we heel veel zin om op veel verschillende plekken te komen en op avontuur te gaan in steden waar we allemaal nog nooit zijn geweest.” Dat de inspiratie nog verre van uitgeput is blijkt uit het feit dat het viertal pas net uit de studio is gerold voor een nieuwe EP. ”Die wordt gereleased tijdens Popronde! Verder willen we komende tijd beginnen aan de basis voor een album, zodat we die volgend jaar kunnen uitbrengen.” Eerst nog maar even Popronde in ieder geval. Check het profiel van GREAT JOY op Popronde.nl voor alle aankomende gratis shows!

GREAT JOY maakt deel uit van onze gruizige, punkende NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2022. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 10 september, blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van meer GREAT JOY nieuws via Facebook en InstagramDeel dit artikel