Bijzondere songwriter die Niek Pronk. Niet alleen maakt de Utrechter duistere, folk-noir composities, hij levert er ook nog eens het onheilspellende, intrigerende artwork bij. Dat resulteerde in april al in de tergend mooie clip voor Home en nu in het beeldalbum Lust. Die EP presenteert hij 12 september met band in de Moira in Utrecht, met support van het geestverwante I Am Oak en minstens zo belangrijk: met expositie van pagina’s uit het album. Denk aan klaaglijke, beklemmende muziek, aan Nick Cave, Tom Waits, of dichterbij: songwriter Bart van der Lee. Pronk is ook op Incubate (Zero) en dit najaar op de Popronde te bewonderen.

Pronk ziet de EP als bundeling van zijn talenten als beeldmaker en muzikant. Taste komt uit in de vorm van een boek met een downloadcode en dus met illustraties, die zijn gebaseerd op de teksten van de vijf nummers. Pronk: “De songteksten zijn afwisselend cynisch, dromerig of juist realistisch. Deze drie denkbeelden zijn vertaald naar drie soorten karakters, die elk in een omgeving worden geplaatst en hun eigen kleuren, vormen en eigenschappen hebben.” Het is voor Pronk, die wel een verleden heeft in het Nijmeegse Indasol, zijn debuutrelease onder zijn eigen naam.

De Utrechter roept geïnteresseerden op onderdeel te worden van het project door een bijdrage te doen via crowdfundingplatform Voordekunst. Zo realiseert Pronk onder meer de productie van het boek. Voorproefjes van ‘Taste’ zijn te horen via zijn Soundcloud.

Niek Pronk - Taste

Niek Pronk – Taste

Presentatie Taste op zaterdag 12 september vanaf 19:00 uur in Stichting Moira te Utrecht, met expositie en I Am Oak als voorprogramma. De entree is € 5.

De lijst met Popronde en andere shows:

– donderdag 17 september, Popronde Nijmegen
– zaterdag 19 september, Incubate Zero, Tilburg
– zondag 27 september, Back Roads Festival, Utrecht
– donderdag 1 oktober, Popronde Wageningen
– vrijdag 9 oktober, Popronde, Arnhem
– zaterdag 10 oktober, Popronde, Haarlem
– vrijdag 16 oktober, Popronde, Tilburg
– donderdag 29 oktober, Popronde, Leiden
– zondag 22 november, Grafixx, AntwerpenDeel dit artikel